Adel Mechaal podria quedar fora dels Jocs
Atletisme. No va viatjar divendres i ho farà avui amb l'acusació de no haver informat de la seva situació en tres controls antidopatge. Ell manté que ho va notificar per correu electrònic
L'atleta palamosí Adel Mechaal, actual subcampió d'Europa dels 5.000 m, podria quedar fora de les proves d'atletisme dels Jocs Olímpics perquè hauria comès una triple falta a l'hora de facilitar la seva ubicació en el programa Adams antidopatge de seguiment individualitzat, una aplicació que obliga els esportistes a facilitar en tot moment el seu lloc de residència. Per culpa d'això, el migfondista no va poder volar divendres cap a Rio amb els seus companys de la selecció espanyola, i ho farà avui amb els justificants necessaris, segons la federació espanyola, per evitar una sanció mínima de sis mesos que el deixaria sense el somni olímpic. Va ser el Comitè Olímpic Espanyol el que va advertir la federació espanyola del problema.
La notícia va saltar a última hora de la nit de divendres al web especialitzat www.labolsadelcorredor.com. Diversos mitjans se'n van fer ressò i hauria estat el mateix Mechaal qui hauria trucat a alguns mitjans per precisar que ja havia fet les al·legacions necessàries per poder córrer a Rio els 1.500 i els 5.000 m. El responsable de l'atletisme de la delegació espanyola, José Luis de Carlos, va anar més enllà i va admetre que l'atleta estaria disposat a recórrer al Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) si no se li permetés competir en els Jocs. Ahir va ser impossible localitzar l'atleta.
De Carlos, en tot cas, va definir el problema com una qüestió “administrativa”, que no hauria d'impedir en cap cas que l'atleta participés a Rio. “En el dia d'avui, Mechaal no té cap sanció, i espero que el cas es resolgui immediatament. No hi ha res que oficialment li impedeixi participar en els Jocs, tot i que en temes de dopatge mai saps quan pot sorgir un cas que vingui d'una setmana o d'uns mesos enrere.” Mechaal ha de córrer les sèries dels 1.500 m el dimarts dia 16 a partir de 2/4 d'11 (hora local) i la primera eliminatòria dels 5.000 m el dia següent, a les 10.05 h.
El palamosí hauria reconegut que no va justificar la seva absència de Sant Antoni de Calonge quan va ser requerit per passar un control de dopatge el desembre passat, però nega que no comuniqués els seus moviments en els altres dos casos dels quals se l'acusa. Segons la federació, va comunicar mitjançant correus electrònics a les autoritats antidopatge que estaria competint a Elgoibar i a Heusden (Bèlgica), tot i que finalment no va anar al cros del País Basc perquè es va trobar malament a Sevilla. Mechaal aportaria com a prova els correus enviats a l'Agència Espanyola Antidopatge per avisar dels canvis de plans i per explicar que el 16 de juliol estaria a Heusden i no en la concentració de Font Romeu, que figurava com a residència en el programa Adams. Mechaal diu que té aquests dos correus i que espera que el cas es resolgui favorablement. En cas contrari, està disposat a recórrer al TAS.
EL DEBUT
El palamosí s'ha d'estrenar el dimarts 16 en les eliminatòries dels 1.500 mEl precedent de Mullera
La polèmica amb Mechaal recorda els problemes que va tenir fa quatre anys Àngel Mullera per poder competir en els Jocs de Londres. De fet, el lloretenc va haver de recórrer al TAS quan ja era a Londres –com potser farà Mechaal–per ser readmès pel COE. Abans dels Jocs, el diari As havia filtrat uns correus enviats a la federació espanyola per un anònim que acusava Mullera d'haver-se dopat. La federació espanyola el va excloure a petició del Consell Superior d'Esports. Els organismes van ser incapaços, en una vista d'urgència a Londres, de defensar les seves tesis davant els advocats de Mullera.
Una sanció d'entre sis mesos i dos anys
El reglament antidopatge de la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) estableix clarament entre les seves infraccions la “negativa o resistència sense justificació vàlida, a una recollida de mostres després d'una notificació feta d'acord amb les normes antidopatge aplicables, o evitar de qualsevol altra manera la recollida de les mostres”. També precisa que qualsevol combinació de tres controls fallits en els quals no s'hagi presentat la informació sobre la localització de l'atleta constituirà una infracció en les normes antidopatge. La sanció mínima és de sis mesos i la màxima, de dos anys.
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024