Més esport

jjoo de rio

El reflex de l'èxit

El metall més desitjat

Rio 2016 repartirà més de 5.000 medalles de tots els colors entre els esportistes més afortunats

Són les més sostenibles de la història i la imatge que hi ha impresa es va mantenir en secret durant un any

Tot l'or utilitzatestà exempt de mercuri i la plata prové de miralls, parabrises i planxes de rajos X reciclats, amb un 92% de puresa

Si pre­gun­tem a un espor­tista olímpic quin és el seu somni, no hi ha cap que no faci referència a una meda­lla, i no importa tant el pig­ment com el fet de poder pen­jar-se-la al coll. De fet, els cer­cles mediàtics i soci­als no jut­gen si l'atleta fa el seu millor regis­tre men­tre acabi la com­pe­tició entre els tres pri­mers. Tam­poc valo­ren si bat la millor marca per­so­nal si no li ser­veix per pujar al podi. Una postura força super­fi­cial que fa que la meda­lla es con­ver­teixi en un autèntic ele­ment sagrat entre­gat pels pro­pis déus de l'antiga Grècia.

A l'extrem esquerre del mapa de Rio de Janeiro i a 70 quilòmetres del cen­tre hi ha un barri de classe baixa que pocs conei­xen: Santa Cruz. Aquí és on la Casa de la Moneda bra­si­lera té el seu cen­tre ope­ra­tiu i fabrica tot l'efec­tiu que cir­cula pel país tro­pi­cal. Durant l'últim any, un altre objecte de desig ha pres forma entre les seves parets: les 5.130 meda­lles olímpi­ques i paralímpi­ques dels Jocs de Rio 2016.

Per la incomp­ta­ble quan­ti­tat de diners que es fabrica dins aquest edi­fici, seria d'espe­rar que la seu tingués un aspecte inno­va­dor i la maquinària més avançada per a aques­tes cre­a­ci­ons, però, per con­tra, pre­senta una apa­rença de taller antic de grans dimen­si­ons. A dins hi tre­ba­llen 100 per­so­nes i fa l'efecte que la tec­no­lo­gia s'hagi incor­po­rat recent­ment. Tot i que, real­ment, aquí es fa feina d'artesà paci­ent i deta­llista.

El procés de fabri­cació

La Casa de la Moneda ha estat l'encar­re­gada de tot el procés. Pri­me­ra­ment, calia pen­sar un dis­seny en què hi hagués la imatge de la deessa Nike, per exigència del Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal des del 2004, i se li va afe­gir també l'Estadi Panat­hi­naikó, l'únic del món fet de mar­bre blanc. Al dors, hi ha el llo­rer i el logo­tip de Rio 2016. Després de tenir el dibuix final, es va trans­for­mar a 3D com a referència per escul­pir a mà el dibuix en un mot­lle de guix. L'artesà, il·lumi­nat per una llum molt potent, havia de polir deli­ca­da­ment les línies minúscu­les de l'obra.

En aca­bar, era el moment d'encu­nyar el dis­seny als discs amb una màquina de premsa i reto­car-ho sua­vit­zant les vores amb un líquid espe­cial. Ara ja només fal­tava obrir un rec­tan­gle per col·locar la cinta que sosté la meda­lla i gra­var l'esport i prova a la qual per­ta­nyen. Les meda­lles de la victòria rebien un bany d'or, que les fa estar valo­ra­des en 500 euros. La dar­rera vegada que es van fabri­car meda­lles d'or pur va ser a Esto­colm 1912. Final­ment, s'enver­nis­sa­ven per pro­te­gir la peça de l'òxid.

Adap­tació paralímpica

Les con­de­co­ra­ci­ons dels Jocs Paralímpics estan adap­ta­des a les limi­ta­ci­ons dels espor­tis­tes. La prin­ci­pal diferència és que aques­tes estan for­ma­des per la unió de dos discs, i és que al seu inte­rior hi ha unes peti­tes boles de metall que eme­ten sons vari­ats perquè els defi­ci­ents visu­als puguin iden­ti­fi­car-les. A la part externa, el símbol paralímpic i el nom ofi­cial d'aquests Jocs il·lus­tren la meda­lla, que també dis­posa de la trans­cripció al brai­lle.

Res­pec­tu­o­ses amb el medi

Els Jocs de Rio 2016 volen ser una referència pel que fa al res­pecte a la natu­ra­lesa, i no podia ser d'altra manera quan dins les fron­te­res del Bra­sil es troba el pulmó amazònic mun­dial. Tot l'or uti­lit­zat està exempt de mer­curi i la plata prové del reci­clatge de resi­dus de miralls, para­bri­ses i plan­xes de rajos X, acon­se­guint un 92% de puresa. El bronze està extret de res­tes indus­tri­als de la pròpia fàbrica i les cin­tes per pen­jar al coll es van tei­xir amb fils sos­te­ni­bles.

Les insígnies fan 85 mil·límetres de diàmetre i pesen 500 grams. El cen­tre de la rodona és lleu­ge­ra­ment ova­lat i les olímpi­ques tenen un gruix de 6 mm, i les paralímpi­ques, d'11 mm. El resul­tat final acon­se­guit vol trans­me­tre l'esforç que un espor­tista ha de fer durant tota la seva car­rera per arri­bar a con­quis­tar aquesta meda­lla artística. De moment, una d'or i una altra de bronze han anat a parar a la dele­gació espa­nyola gràcies
a la neda­dora bada­lo­nina Mireia Bel­monte.

Casa de la Moneda
Està situada als afores de Rio, a uns 70 quilòmetres del centre de la ciutat.
5.130
treballadors
hi ha a la Casa de la Moneda del Brasil, encarregada de fabricar les medalles.
500
euros
valen les medalles d'or després que el metall sigui banyat en aquest element. La darrera vegada que es van fer medalles d'or pur va ser per als Jocs d'Estocolm del 1912.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.