Més esport

Reportatge

El zero de Moscou 80

Els Jocs que es van fer el 1980 a Moscou són els únics de la història en què no hi va haver cap positiu en els controls antidopatge

Després dels Jocs, un estudi va revelar que un 10% dels esportistes que havien estat controlats a Moscou i a Lake Placid –als Jocs d'hivern, també sense positius– havien fet servir testosterona

En els Jocs de Moscou
hi van participar esportistes de 80 països, dels quals 36 van guanyar alguna medalla

Amb tot el que ha pas­sat en l'esport de Rússia en els últims mesos amb el dopatge i com l'ha afec­tat en els Jocs de Rio, recor­dar ara que els únics Jocs Olímpics d'estiu en què no hi va haver cap posi­tiu van ser els que es van fer el 1980 a Mos­cou, capi­tal lla­vors de la Unió Soviètica, sem­bla una broma. Però és veri­tat. Les dades ofi­ci­als del Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal (COI) indi­quen que es van fer 1.645 con­trols entre els 5.179 espor­tis­tes que van par­ti­ci­par en aquells Jocs, i que cap va donar posi­tiu. Els Jocs de Mos­cou van ser boi­co­te­jats pels Estats Units i 64 països més a causa de la inter­venció soviètica a l'Afga­nis­tan el Nadal del 1979. A Mos­cou, per tant, no hi va haver espor­tis­tes dels Estats Units, de la RF Ale­ma­nya, de Kenya, de la Xina, del Japó ni del Canadà, que van seguir la crida al boi­cot del pre­si­dent dels Estats Units Jimmy Car­ter.

En aque­lla època els con­trols no es feien com es fan ara. No hi havia una agència mun­dial anti­do­patge, ni agències esta­tals anti­do­patge, ni labo­ra­to­ris acre­di­tats amb uns estàndards inter­na­ci­o­nals, ni hi havia tan­tes substàncies pro­hi­bi­des, i tot i que se sabia que els espor­tis­tes con­su­mien molts pro­duc­tes per millo­rar el seu ren­di­ment de forma arti­fi­cial, en les anàlisis es bus­cava el que se sabia segur que es podia tro­bar. Que als Jocs de Mos­cou del 1980 no hi hagués cap posi­tiu també s'ha de mirar amb una mica de pers­pec­tiva. En aque­lla època, els Jocs Olímpics d'estiu i d'hivern es feien el mateix any, i els d'hivern del 1980 s'havien dis­pu­tat a l'estació de Lake Pla­cid, als Estats Units. I a Lake Pla­cid no s'havia tro­bat cap posi­tiu entre les 440 anàlisis que es van fer entre els 1.072 espor­tis­tes –inclo­sos els de la URSS– que hi van par­ti­ci­par. En 350 dels 440 con­trols que es van fer es van bus­car específica­ment, per pri­mer cop en uns Jocs d'hivern, este­roi­des ana­bo­lit­zants. Aquest zero en posi­tius va pro­vo­car una expressió de part del comitè orga­nit­za­dor dels Jocs que s'havien de fer a Los Ange­les el 1984 que defi­neix per­fec­ta­ment el que pas­sava lla­vors: “S'ha gas­tat un milió de dòlars, que és el preu dels con­trols, per res.” L'any 1968, a Gre­no­ble, en els pri­mers Jocs d'hivern en què es van fer con­trols anti­do­patge, tam­poc s'havia tro­bat cap posi­tiu.

En aquells temps de guerra freda, amb els Estats Units cri­dant al boi­cot als Jocs de Mos­cou durant aquells matei­xos Jocs d'hivern –ho va fer el secre­tari d'Estat, Cyrus Vance, durant la seva inter­venció en la sessió plenària del COI que es va fer a Lake Pla­cid–, que als Jocs de Mos­cou no hi hagués cap posi­tiu, igual que havia pas­sat a Lake Pla­cid, era gai­rebé una qüestió d'orgull.

A Mos­cou 80 es va fer ser­vir la mateixa llista de pro­duc­tes pro­hi­bits que qua­tre anys abans, a Mon­treal, on per pri­mer cop s'havien pro­hi­bit els este­roi­des ana­bo­lit­zants. Els qua­tre pri­mers de totes les finals, més dos espor­tis­tes més que es deter­mi­na­ven per sor­teig, van ser con­tro­lats en un sis­tema diri­git pel pro­fes­sor rus Víctor Rogozkin. El príncep belga Ale­xan­dre de Merode, que va ser pre­si­dent de la comissió mèdica del COI del 1967 al 2002, va afir­mar: “Per mi, aquests Jocs de Mos­cou són, en l'estat actual dels nos­tres conei­xe­ments, els més nets en matèria de dopatge que s'han fet mai.” L'expressió “en l'estat actual dels nos­tres conei­xe­ments”, usada per De Merode, mos­tra com era lla­vors la lluita con­tra el dopatge. De Merode sabia que hi havia molt més, però que no ho podien tro­bar, i es con­so­lava expli­cant que ara eren capaços de tro­bar res­tes d'ana­bo­lit­zants que els espor­tis­tes s'havien pres cinc o sis mesos abans, quan no feia gaire només ho podien fer d'entre qua­tre o cinc set­ma­nes. Un altre mem­bre de la comissió mèdica del COI, el científic britànic Arnold Beckett, va ser molt més clar: “No som uns inge­nus. Nosal­tres sabem, mal­grat els resul­tats nega­tius de Mos­cou, que hi ha gent que ha fet trampa. Però no podem detec­tar les seves tram­pes. I es tracta de casos aïllats, n'estic segur.” Beckett va expli­car, en una entre­vista al diari L'Équipe, que no hi havia hagut posi­tius a Mos­cou “per la sim­ple raó que nom­bro­sos espor­tis­tes han inter­rom­put la seva cura d'ana­bo­lit­zants uns quants mesos abans dels Jocs i l'han relle­vat per la tes­tos­te­rona, una hor­mona mas­cu­lina natu­ral produïda pel cos humà que no figura entre els pro­duc­tes pro­hi­bits perquè encara no es pot detec­tar amb tanta pre­cisió com les hor­mo­nes de síntesi”.

En aquells pri­mers anys de lluita con­tra el dopatge en els Jocs Olímpics –els pri­mers con­trols es van fer en els Jocs d'hivern del 1968–, la regla del COI era pro­hi­bir només els pro­duc­tes que es podien detec­tar. I igual que en altres èpoques els pro­duc­tes estel·lars per dopar-se han estat l'EPO i l'hor­mona del crei­xe­ment, en aquells anys eren la cor­ti­sona i la tes­tos­te­rona. Dos pro­duc­tes que no es podien detec­tar amb tanta segu­re­tat per des­qua­li­fi­car un espor­tista. I que tots dos pro­duc­tes s'havien usat a Mos­cou ho va reve­lar el pro­fes­sor ale­many Man­fred Donike, que va obte­nir auto­rit­zació per fer un son­deig –així en van dir– per cer­car tes­tos­te­rona entre les mos­tres dels espor­tis­tes que havien gua­nyat meda­lles a Lake Pla­cid i a Mos­cou. Donike va des­co­brir que un 10% dels espor­tis­tes con­tro­lats havien usat aquesta hor­mona mas­cu­lina. En homes, sobre 424 mos­tres, va tro­bar 24 casos posi­tius segurs i 62 casos pro­ba­bles, o sigui, un per­cen­tatge de dopats d'entre el 6 i el 15%, i en dones, sobre 140 mos­tres, 16 casos posi­tius i 27 casos pro­ba­bles, un per­cen­tatge d'entre el 12 i el 20%.

En els Jocs Olímpics de Mos­cou hi van par­ti­ci­par espor­tis­tes de 80 països dife­rents, dels quals 36 van gua­nyar alguna meda­lla. La Unió Soviètica va encapçalar la llista de meda­lles amb 80 d'or, 69 de plata i 46 de bronze, per un total de 195 meda­lles, seguida de la RD Ale­ma­nya, amb 126 meda­lles –47, 47 i 42–, i Bulgària, amb 41 meda­lles –8, 16 i 17–. L'equip espa­nyol va gua­nyar sis meda­lles en aquells Jocs, una d'or, tres de plata i dues de bronze, el millor resul­tat de la seva història, i ho seria fins als Jocs de Bar­ce­lona del 1992.

1.645
Controls
antidopatge es van fer a Moscou entre els 5.179 esportistes que van participar en els Jocs.
65
Països
van seguir la crida al boicot dels Estats Units i no van competir a Moscou.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)