Ral·lis

ral·li de catalunya

Tres llebrers i un esprint

L’asfalt fa la selecció i Meeke, Ogier i Tänak són els únics aspirants al triomf, separats per 14.5 segons

Al duet Sordo-Martí se li trenca la direcció quan era segon

Mikkelsen i Ostberg van perdre el ritme en els trams d’asfalt

Els 76 km dels sis trams d’avui decantaran el 53è ral·li RACC Catalunya-Costa Daurada. El guanyador ha quedat acotat a tres homes i dos cotxes, el nord-irlandès Kris Meeke (Citroën), el francès Sébastien Ogier (Ford) i l’estonià Ott Tänak (Ford). Meeke es va situar líder en el primer tram d’ahir i va tancar l’etapa d’asfalt amb 13 segons d’avantatge respecte a Ogier i 14.5 respecte a Tänak. El màxim rival d’Ogier en el campionat, el belga Thierry Neuville (Hyundai) és cinquè, a 19.2 del quart, Juho Hänninen (Toyota) i a 38.7 del podi. El títol se li escapa.

El que no van aconseguir divendres els terribles 39 km de Terra Alta va passar ahir sobre l’asfalt, que va reduir la nòmina d’aspirants al triomf de set (divendres el setè havia acabat a 12.8 del líder) a tres. El primer que va caure va ser el líder, Andreas Mikkelsen, que no es va trobar a gust en la seva estrena sobre asfalt amb el Hyundai. A més, en el primer tram hi va haver algun sector amb pluja, i el noruec –guanyador a Catalunya el 2015– va iniciar un declivi imparable. Pitjor li va anar al seu compatriota Mads Ostberg, que havia començat el dia a 7.1 del líder i en tres trams va perdre mig minut.

Meeke, sòlid i serè

Kris Meeke va aprofitar els problemes dels noruecs i un inici prudent d’Ogier per guanyar el primer tram i situar-se líder. Només a Savallà-1 no va ocupar un dels cinc primers llocs, i això li va servir per mantenir la diferència per sobre dels 10 segons. El Citroën C3 WRC és un cotxe que ha nascut bé, però on es mostra clarament superior és sobre l’asfalt, amb un comportament impecable, monolític i gens nerviós tot i que va duríssim de suspensions.

Tänak, Ogier i Sordo es van anar alternant en segona posició fins que en el penúltim tram del dia, Savallà-2, va trencar la direcció del Hyundai en topar amb un escaló de formigó retallant massa en un revolt. En aquell moment, la diferència entre els tres era d’un miserable segon. No hi ha manera que Sordo guanyi el ral·li català, que disputa per 12a vegada com a pilot de la màxima categoria. Hi ha aconseguit cinc segons llocs i dos tercers.

A més, Sordo ja era en aquell moment el pilot de Hyundai més ben situat perquè Thierry Neuville va cometre una altra errada no forçada de les seves: al final del segon tram del dia va detectar un problema hidràulic i acabat el tram es va aturar. Però al cotxe li va costar engegar-se novament i, anant de pressa en l’enllaç per no penalitzar en el control horari d’abans de Savallà-1, Neuville va fer una virolla i va malmetre la part posterior del Hyundai. A més, va fer tard igualment (tres minuts, que impliquen 30 segons de penalització), que va afegir als 12 perduts en el tram següent.

Al mateix indret i pel mateix motiu que Sordo també es van acabar les aspiracions de Mikkelsen –sisè en aquell moment– i qui sap si les de Hyundai en el seu intent de guanyar el títol de constructors, ara molt encarrilat per a M-Sport (Ford).

Toyota s’estrena

Abans, Juho Hänninen havia aconseguit les primeres victòries parcials d’un Toyota sobre asfalt des del retorn dels japonesos al campionat (trams 8 i 9). Toyota ja havia guanyat ral·lis al glaç de Suècia (Latvala) i a la terra de Finlàndia (Lappi) però ni a Montecarlo, ni a Còrsega ni a Alemanya s’havia imposat en cap especial sobre asfalt. A Hänninen, però, li pesa la incompareixença de divendres quan, després d’una jornada plena de queixes, va cedir mig minut a la terra.

En la categoria WRC2 el txec Jan Kopecky (Skoda) va ser el més ràpid en tots els trams, però sortia amb 2:11 perduts sobre Eric Camili (Ford Fiesta R5) i tot just és quart de la categoria, rere Suninen (Ford) i Veiby (Skoda). Entre els catalans ahir va abandonar Joan Font (Mitsubishi), amb problemes d’embragatge des del matí.

General (2a etapa)
1r Meeke-Nagle (Citroën C3 WRC) 2h16:21.1
2n Ogier-Ingrassia (Ford Fiesta WRC) a 13.0
3r Tänak-Järveoja (Ford Fiesta WRC) a 14.5
4t Hänninen-Lindström (Toyota Yaris WRC) a 34.0
5è Neuville-Gilsoul (Hyundai i20 Coupé WRC) a 53.2
6è Lappi-Ferm (Toyota Yaris WRC) a 1:22.1
7è Ostberg-Eriksen (Ford Fiesta WRC) a 1:39.8
8è Lefebvre-Moreau (Citroën C3 WRC) a 2:00.7
9è Evans-Barritt (Ford Fiesta WRC) a 3:15.1
10è Camili-Veillas (Ford Fiesta R5) a 5:40.8
28è N. Solans-Ibàñez (Ford Fiesta R2T) a 20:05.1
36è Besolí-Carulla (Peugeot 208 R2) a 28:00.4
38è Domènech-Marchal (Citroën DS3 R3T) a 31:41.6
44è Francolí-Astudillo (Peugeot 208 Puretech N2) a 40:56.6
45è J. Solans-Barreiro (Ford Fiesta R2T) a 41:35.4
47è Serratosa-González (Peugeot 208 Puretech N2) a 45:37.7
48è Paradell-Quesada (Peugeot 208 Puretech N2) a 46:25.3
54è Sans-Venceslao (Peugeot 208 Puretech N2) a 59:27.9
55è Font-Velasco (Mitsubishi Lancer Evo X) a 1h01:01.2
Dir que ha estat decebedor és fer curt. Estàvem conduint prou bé i ben col·locats per lluitar pel podi
Dani Sordo
És clar que m’agradaria guanyar, però Kris està molt fort. Per al títol d’equips és important mantenir la posició
Ott Tänak
He sortit una mica aprensiu perquè no havia provat el cotxe en asfalt, però de seguida he agafat el to. Quan el cotxe va bé, estic en forma
Kris Meeke
Mereixíem alguna cosa millor que el que hem rebut. El ral·li no s’ha acabat, però ha estat un altre dia frustrant
Thierry Neuville
Kris ha agafat molt avantatge en el primer tram. No estava del tot a gust, però la segona volta m’ha anat molt bé
Sébastien Ogier
Ha estat un dia fantàstic, després d’un divendres decebedor. No ens rendim, vull lluitar pel podi
Juho Hänninen

Nil Solans ja és campió del món júnior

El primer objectiu de Nil Solans en el ral·li Catalunya ja és al sac i ben lligat. El pilot de Matadepera i el seu copilot, Miki Ibáñez, ja són matemàticament els nous campions del món júnior de ral·lis, passi el que passi en l’última etapa d’avui. De retruc, la parella del RACC ja té garantit un premi de cinc ral·lis en el mundial de WRC2 del 2018. Solans va sumar el puntet que li faltava amb l’escratx en el primer pas pel pont d’Armentera. En el tram següent, Savallà, però, va tenir un bon ensurt: no va interpretar bé una nota del copilot i va fer una virolla en un revolt de quarta velocitat, que es tancava. En la segona volta pels trams, Nil va fer cinc escratxs més, i va acabar l’etapa líder de la general júnior per la retirada de Ciamin en el primer tram de la tarda, quan va arrencar una roda. El català té 41 segons d’avantatge respecte al francès Terry Folb i ho té tot a favor per endur-se l’últim lot de dos ral·lis en joc en la categoria WRC2 (en serien set en total).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)