Fórmula 1

fórmula 1

entrenaments de pretemporada

Un dia ben desaprofitat

Fórmula 1. El temporal de neu i pluja obre un parèntesi en les proves al Circuit de Barcelona-Catalunya

Parèntesi en la pre­tem­po­rada de la F-1 al Cir­cuit de Bar­ce­lona-Cata­lu­nya. La ter­cera jor­nada de pro­ves de la pri­mera set­mana va que­dar buida d’acti­vi­tat arran del tem­po­ral de neu i pluja que va afec­tar Cata­lu­nya ahir. El dia va clare­jar amb el com­plex de Mont­meló tot enfa­ri­nat i sota una nevada per­sis­tent. Això va ofe­rir imat­ges inèdites de la ins­tal·lació, però alhora va impe­dir enge­gar el semàfor verd a les nou del matí perquè el pre­cep­tiu helicòpter no podia volar. Tal com indi­ca­ven les pre­vi­si­ons, la neu va esde­ve­nir pluja a par­tir del mig­dia i el semàfor va pas­sar del ver­mell al verd, però els bòlids van con­ti­nuar tan­cats al box. Només Fer­nando Alonso (McLa­ren), Daniel Ric­ci­ardo (Red Bull), Mar­cus Erics­son (Sau­ber), Robert Kubica (Willi­ams) i Bren­don Hart­ley (Toro Rosso) van gosar fer algu­nes vol­tes d’ins­pecció.

L’aus­tralià va pagar l’atre­vi­ment amb una lleu­gera sor­tida de pista al cinquè revolt (almenys va poder retor­nar el cotxe al box d’una peça), men­tre que l’asturià va ser l’únic que va mar­car un temps, 2:18.545 (dimarts Kubica havia fet 2:07). L’ensurt del pilot de Red Bull encara va refre­dar més els ànims al car­rer de boxs, però no a la tri­buna prin­ci­pal, on petits grups d’afi­ci­o­nats irre­duc­ti­bles van aguan­tar deba­des que el tem­po­ral escampés.

Pluja ‘gra­tis’

La gran para­doxa és que tal dia com avui de fa un any –és a dir, l’últim de la pri­mera ton­gada de pro­ves del 2017– la pista valle­sana es va haver d’inun­dar de forma arti­fi­cial, abo­cant-hi mig milió de litres d’aigua no pota­ble, per assa­jar les noves rodes Pire­lli de pluja. Ahir va ploure gra­tis a Mont­meló, però els equips van des­a­pro­fi­tar l’avi­nen­tesa per apro­fun­dir en el conei­xe­ment de les cober­tes de color blau, mal­grat que no sovin­te­gen les oca­si­ons per fer-ho –si més no, d’això es quei­xen.

En descàrrec seu cal pun­tu­a­lit­zar que el fred va man­te­nir la tem­pe­ra­tura de l’asfalt al vol­tant dels cinc graus, un llin­dar massa baix perquè les rodes aga­fin prou tem­pe­ra­tura. Fins i tot les de moll, que són més toves que les lli­ses per a pista seca i, per tant, s’escal­fen amb més faci­li­tat. Mal­grat la pluja, els equips s’hau­rien pogut dedi­car a dur a terme les impres­cin­di­bles com­pro­va­ci­ons de sis­te­mes en els bòlids nous, però van con­si­de­rar que el risc de fer-la grossa era massa gran.

Canvi deses­ti­mat

La pre­visió del tem­po­ral va fer que els equips es plan­te­ges­sin no rodar ahir i fer-ho dilluns vinent, la vigília de la segona set­mana de tests –l’altra opció era demà, però Willi­ams té la pista llo­gada per a una sessió pri­vada–, però no hi va haver una­ni­mi­tat ni prou temps per imple­men­tar el canvi.

Pitjor el remei que la malaltia

“Només hem tingut una mica de mala sort.” Sebastian Vettel va resumir sense fer-ne escarafalls la situació viscuda al Circuit de Barcelona-Catalunya els primers dies de la pretemporada, amb les proves condicionades pel mal temps. Tot plegat ha tornat a despertar el fantasma de Bahrain, una possible alternativa per fer-hi aquests tests, que ja es va assajar el 2014. “Si ara decidíssim anar a Bahrain, sortiria molt més car que el 2014”, va asseverar Paddy Lowe, el director tècnic de Williams. El gran problema de Bahrain –a banda de les tempestes de sorra– és la complexitat logística que ocasionaria. A Montmeló cada dia arriben furgonetes dels equips amb peces noves, i altres s’envien mitjançant vols comercials. A Bahrain, aquesta possibilitat quedaria limitada a qui pogués fer volar un jet privat cada dia. “La setmana vinent tindrem quatre dies bons [del 6 al 9 de març] i això ja ens està bé”, va assenyalar Andy Green, el director tècnic de Force India. “Al cap i a la fi, la situació és la mateixa per a tothom”, hi va afegir Lowe per treure importància a un temporal puntual que no hauria d’afectar la posició preferent del Circuit.

L’halo no destorba la visibilitat

Una de les poques conclusions dels primers dies de proves de F-1 és que l’halo muntat a la cabina no planteja cap problema de visibilitat als pilots. “[L’halo] crida molt l’atenció vist des de fora, però quan conduïm fixem la vista en les distàncies llargues i no ens adonem que hi és. I en els revolts mirem a banda i banda [del suport central] i tampoc és cap problema”, va explicar Fernando Alonso, un ferm defensor del sistema de protecció del cap introduït aquest any. “El que més costa és entrar i sortir del cotxe, però conduir no és cap problema”, va concloure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.