Més motor

Torna el ral·licròs al Circuit de Barcelona-Catalunya

Motor. La cinquena edició del World RX de Catalunya se celebra aquest cap de setmana a Montmeló. Es tracta d’un esdeveniment únic curull d’espectacle a la pista i al·licients en un pàdoc totalment obert

L’espectacle del campionat del món de ral·licròs torna aquest cap de setmana al Circuit de Barcelona-Catalunya. Per cinquè any consecutiu, la pista mixta –60% d’asfalt, 40% de terra, incloent-hi un salt espectacular al bell mig del traçat– dibuixada a la zona de l’Estadi serà l’escenari de fins a 80 mànegues entre totes les categories, que conformaran un xou pràcticament ininterromput, amanit, a més, amb exhibicions de cotxes clàssics de grup B i un munt d’al·licients al pàdoc (karts elèctrics, pista Hot Wheels, simuladors, signatura d’autògrafs...), totalment obert al públic.

El programa del World RX de Catalunya inclou la categoria reina del mundial, World RX –amb els espectaculars Supercar de 600 CV, que acceleren més ràpid que un fórmula 1–; la categoria RX2, en què competeix el pilot andorrà Albert Llovera; la Super 1600, i l’RX Stars Race, prova suport per a vehicles de Car Cross que comptarà amb el concurs del pilot de Moto GP Pol Espargaró, al costat, entre d’altres, de Dani Clos i els pilots del Dakar Gerard Farrés i Cristina Gutiérrez.

És el cinquè any seguit que el Circuit de Barcelona-Catalunya –de bracet amb el promotor català SevenMila i el RACC– organitza una prova del mundial més jove de la FIA, establert el 2014 i que fa parada i fonda a Montmeló d’ençà del 2015. A les acaballes de l’any passat, el promotor va renovar el contracte per continuar organitzant l’esdeveniment quatre anys més, fins al 2022. La instal·lació vallesana, doncs, és seu de tres proves dels campionats del món: F-1, Moto GP i ral·licròs.

Més igualtat

En l’àmbit purament esportiu, el World RX de Catalunya és la segona de les deu cites del curs. El mundial va engegar fa tres setmanes, a Abu Dhabi, amb la victòria de Kevin Hansen (Peugeot) –el 2016 es va proclamar campió europeu precisament al Circuit de Barcelona-Catalunya–, al davant de Niclas Grönholm (Hyundai) –fill del campió del món de ral·lis del 2000 i el 2002, Marcus Grönholm– i Liam Doran (Audi).

Val a dir que aquest és un any de transició en el mundial de ral·licròs, arran de la retirada com a equips oficials de les marques Volkswagen, Audi i Peugeot. Aquest fet ha comportat l’absència dels grans noms de l’especialitat, com ara Petter Solberg –s’ha retirat de la competició–, Johan Kristoffersson –dominador absolut els últims dos anys, ara pilot de WTCR–, Mattias Ekström –també s’ha retirat– i Sébastien Loeb, que ha tornat al mundial de ral·lis.

Paradoxalment, però, l’absència dels equips de fàbrica ha fet que hi hagi força més igualtat entre els equips semioficials i privats punters, cosa que fa que la successió de mànegues sigui encara més vibrant, si fos possible. A més, els antics Peugeot i Audi oficials continuen en actiu; els primers, amb l’equip dels germans Timmy i Kevin Hansen, i els segons, en mans d’Andreas Bakkerud, Liam Doram i Krisztián Szabó, campió de Super 1600 el 2016 i el 2017, i quart en la final d’Abu Dhabi.

Els altres equips punters són el GRX Taneco, dirigit per Marcus Grönholm, que fa córrer els Hyundai del seu fill i l’espectacular pilot rus Timur Timerzianov; el GC Competition, amb els Renault Mégane de Guerlain Chicherit –el patró– i Anton Marklund, i Münnich Motorsport, que alinea l’espectacular Seat Ibiza de l’expilot del DTM Timo Scheider, finalista a Abu Dhabi.

Les primeres mànegues classificatòries de totes les categories del World RX de Catalunya es disputaran dissabte, des de les nou del matí fins a dos quarts de cinc de la tarda. La resta de classificatòries es faran diumenge al matí, i les semifinals i la final de World RX, i la final de RX2, a partir de les tres de la tarda. Els dos dies, un cop hagi finalitzat el ral·licròs, a la zona sud de Circuit de Barcelona-Catalunya se celebrarà el trofeu estatal de Drift (derrapatge controlat).

Les entrades per al World RX de Catalunya són a la venda a www.circuitcat.cat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)