Més motor

Es busca pilot; únic requisit: la velocitat

Motor. El campió del món de F-1 Jacques Villeneuve presenta a Barcelona Feed Racing, un programa internacional de promoció de pilots basat únicament en el talent

Donar l’opor­tu­ni­tat als joves pilots d’intro­duir-se en el món dels mono­pla­ces de com­pe­tició inde­pen­dent­ment de la capa­ci­tat econòmica dels aspi­rants. Aquest és el propòsit de Feed Racing (“ali­men­tar la com­pe­tició”, en la tra­ducció lite­ral de l’anglès), un pro­grama de pro­moció obert a joves entre 14 i 20 anys que sub­ven­ci­o­narà la par­ti­ci­pació del ven­ce­dor en el cam­pi­o­nat britànic de F-4 del 2020 amb el pres­tigiós equip Car­lin, un dels pun­ters de les cate­go­ries for­ma­ti­ves. Els impul­sors de Feed Racing són Jac­ques Ville­neuve, campió del món de F-1 del 1997, i Patrick Lemarié, expi­lot que va arri­bar a ser pro­va­dor de F-1 al tom­bant de segle. El pro­grama és d’abast inter­na­ci­o­nal, i tots dos van fer-ne una pre­sen­tació a la premsa cata­lana dimarts al Museu i Cen­tre d’Estu­dis de l’Esport Mel­cior Colet de Bar­ce­lona, acom­pa­nyats per Joan Ollé, pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana d’Auto­mo­bi­lisme, i Antoni Reig, direc­tor del Con­sell Català de l’Esport.

El pro­grama Feed Racing, però, no és cap nove­tat. La seva filo­so­fia recull la tra­dició de les grans esco­les de pilo­tatge fran­ce­ses que van pro­li­fe­rar entre els anys 60 i 90, que van tan­car arran de la pro­hi­bició de la publi­ci­tat del tabac i l’alco­hol al país veí. Sense anar més lluny, el mateix Lemarié va ser ter­cer en el Volant Elf del 1987. El ven­ce­dor aquell any va ser Oli­vier Panis, que va arri­bar a gua­nyar un Gran Premi de F-1. Pilots com François Cevert i el tetra­campió Alain Prost van sor­tir també d’aques­tes esco­les.

El mètode

Així doncs, Feed Racing es pro­posa repren­dre aquesta tra­dició. Els aspi­rants s’han d’ins­criure a un curs de cinc dies que té un cost d’11.500 euros, i que es du a terme al cir­cuit francès de Magny-Cours, la seu del pro­jecte. Sem­blen molts diners, però no en són tants si es pensa que una tem­po­rada de kàrting inter­na­ci­o­nal surt per uns 100.000 euros i que el premi de córrer gra­tis la F-4 anglesa està valo­rat en 400.000 euros. Els cur­sos, diu Ville­neuve, estan oberts a qual­se­vol aspi­rant “que vul­gui fer rea­li­tat el seu somni”, sense dis­tinció d’edat (dins de la franja dels 14 als 20 anys), naci­o­na­li­tat o sexe, amb o sense experiència en el kàrting. L’única con­dició és no haver par­ti­ci­pat mai en una cursa de mono­pla­ces.

Fa tres set­ma­nes ja es va cele­brar el pri­mer d’aquests cur­sos de selecció, impar­tit pels moni­tors pro­fes­si­o­nals de Feed Racing. Hi van par­ti­ci­par setze pilots de sis països dife­rents, inclo­ent-hi tres noies. Fins a l’agost s’ani­ran fent més cur­sos, fins arri­bar a un màxim de 96 par­ti­ci­pants. Els 48 millors pas­sa­ran a fer els quarts de final; els 25 millors, la semi­fi­nal, i els cinc millors, la final. El 12 de novem­bre se sabrà qui és el pri­mer ven­ce­dor de Feed Racing.

El gran fet dife­ren­cial del pro­grama, en el qual posen molt d’èmfasi Ville­neuve i Lemarié, és que l’únic ele­ment de valo­ració és el cronòmetre; és a dir, el talent. “No par­lem de l’atenció als mit­jans de comu­ni­cació, ni de la pre­pa­ració física, ni fem ser­vir simu­la­dors; és tot con­ducció pura”, asse­vera Ville­neuve. Els tres pri­mers dies es tre­ba­llen dife­rents aspec­tes del pilo­tatge direc­ta­ment a la pista, com ara la fre­nada, sense mirar els temps. Els dos últims dies s’estre­nen rodes noves i el cronòmetre deter­mina quins han estat els millors pilots, segons el temps en una volta i la mit­jana en cinc vol­tes segui­des. Lemarié és un ins­truc­tor expert i serà pre­sent en totes les ses­si­ons, men­tre que Ville­neuve assis­tirà a tan­tes com pugui. “No soc ins­truc­tor de pilo­tatge, però seré allà par­lant amb els pilots per veure com poden millo­rar el que facin mala­ment i com ho posen en pràctica després”, diu.

“Hi ha moltíssim talent que ni tan sols somia córrer perquè costa massa diners. El pro­blema és fer el pri­mer pas i començar, i espe­rem poder ofe­rir l’opor­tu­ni­tat de fer-ho. Cre­iem que qui gua­nyi el repte Feed Racing serà un pilot espe­cial, i li ofe­ri­rem un dels millors equips, Car­lin, per córrer en un país, Angla­terra, on els cir­cuits són tot un repte”, con­clo­uen els dos pro­mo­tors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)