Més motor

La quota d’integració, la nova amenaça centralista

Automobilisme. La federació espanyola inicia el procés de desintegració de la catalana, que es rebel·la, negocia la reducció del deute perquè l’entén abusiu i reivindica un nou marc el 2023

La Fede­ració Espa­nyola d’Auto­mo­bi­lisme (RFEDA) ha ini­ciat el procés de des­in­te­gració de la fede­ració cata­lana (FCA), una mena de 155 per cas­ti­gar la rebel·lió dels cata­lans, que con­si­de­ren abu­si­ves les quo­tes d’inte­gració per a les llicències expe­di­des per les autonòmiques que s’han tret del bar­ret les fede­ra­ci­ons esta­tals per esqui­var les limi­ta­ci­ons de la llicència única. Joan Ollé, el pre­si­dent de la cata­lana, recalca que la norma suposa un perill per a la super­vivència les fede­ra­ci­ons autonòmiques de tots els esports. El direc­tiu, que ja les ha vist de tots colors des que va acce­dir a la pre­sidència, el 2008, s’ha ofert a dipo­si­tar els diners com un aval –uns 60.000 euros, “una xifra que tenim, però que ens afecta”–, però la fede­ració espa­nyola s’hi nega. La fede­ració cata­lana en té ara mateix prop de 3.000, amb 50 clubs actius. Orga­nitza més de 100 pro­ves a l’any, amb tres mun­di­als: F-1, ral·li i ral·licròs. “El 80 per cent de les llicències inter­na­ci­o­nals esta­tals es tra­mi­ten a Cata­lu­nya”, recorda. En el cas del pàdel, la cata­lana va recórrer als tri­bu­nals i la justícia li va donar la raó.

La llicència única va ser un atac fron­tal desac­ti­vat a temps a la línia de flo­tació de l’auto­no­mia de les fede­ra­ci­ons. Apro­vada el 2015, esta­blia que totes les llicències de les auto­no­mies s’havien d’habi­li­tar, encara que no com­pe­tis­sin en àmbit esta­tal. Però el 2018, el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal es va defi­nir esta­blint que la quota s’apliqués només a aque­lles llicències d’espor­tis­tes que com­pe­tei­xin en l’àmbit esta­tal. Per apro­var aquesta quota es reque­reix majo­ria qua­li­fi­cada a l’assem­blea de la fede­ració espa­nyola. Però el desem­bre del 2021, la Fede­ració Espa­nyola d’Auto­mo­bi­lisme va apro­var per majo­ria sim­ple la posada en marxa d’un nou ins­tru­ment, una quota d’inte­gració, la per­se­ve­rança de la dèria cen­tra­lista amb un nou for­mat per esqui­var el fracàs de la llicència única i pros­se­guir amb l’afany recap­ta­tori i de poder. Una rei­te­ració con­cep­tual per limi­tar el paper de les autonòmiques i extor­quir-les econòmica­ment que va pro­vo­car ràpida­ment el rebuig. La fede­ració cata­lana i dotze fede­ra­ci­ons autonòmiques més –Anda­lu­sia, Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Cas­te­lla i Lleó, Galícia, Navarra, la Rioja i el País Basc– van impug­nar aquesta quota judi­ci­al­ment. La fede­ració espa­nyola va ini­ciar ales­ho­res un procés d’expulsió –l’ano­me­nat procés de des­in­te­gració–, només de la cata­lana, per no haver pagat la quota, que suposa apro­xi­ma­da­ment un 30% de l’ingrés net de la fede­ració quant a llicències, un per­cen­tatge abso­lu­ta­ment abu­siu. Davant d’aquest pano­rama, la fede­ració cata­lana va dema­nar mesu­res cau­te­lars davant del procés fins que no es resol­gui la impug­nació. Però les mesu­res cau­te­lars van ser dene­ga­des pel jut­jat cen­tral con­tenciós admi­nis­tra­tiu número 1. La cata­lana va dema­nar lla­vors una reunió de con­ci­li­ació amb el pre­si­dent de l’espa­nyola, l’expre­si­dent de la fede­ració valen­ci­ana Manel Avinyó; la secretària d’Esports i l’Acti­vi­tat Física, Anna Caula, i el direc­tor gene­ral del CSD, Albert Solé. La tro­bada es va fer dimarts. “Hem acor­dat que pre­sen­ta­rem una pro­posta per nego­ciar les quan­ti­tats i per esta­blir un nou marc a par­tir del 2023. Que l’actual fina­litzi el 31 de desem­bre del 2022. No nego­ciem els ter­mi­nis.” “Estan inter­fe­rint en les nos­tres com­petències, i si ara ens dema­nen una quan­ti­tat, qui diu que no la poden incre­men­tar més enda­vant”, remarca Ollé, que elo­gia el suport i la fer­mesa de Caula. Els secre­ta­ris basc i gallec, per la seva banda, ja havien pres par­tit abans amb fer­mesa a favor de les seves fede­ra­ci­ons.

“CATALUNYA SOM TOTS”, DIU EL PRESIDENT DE L’ASTURIANA

Si la quota d’integració prosperés, es podria donar el cas que els esportistes catalans s’haguessin d’adherir directament a la federació estatal per participar en competicions estatals o internacionals. La federació espanyola, per tant, podria crear una delegació a Catalunya i assumir competències que fins ara desenvolupava la federació catalana. Això, de moment, afecta l’automobilisme, però si el mètode funciona en un esport i és avalat pels tribunals establint jurisprudència, es pot posar en marxa per a totes les altres federacions. No es tracta, doncs, d’un tema exclusiu de la lluita Catalunya-Espanya ni d’una sola federació. Va més enllà, i això sempre ajuda a la causa. Les autonomies dissidents ja tenen un candidat per a les pròximes eleccions, el president de la federació asturiana Carlos Márquez, expedientat durant un any. Cufade, la Confederació d’Unions de Federacions Autonòmiques Esportives, presidida per Gerard Esteva, el president de la UFEC, i els presidents de les federacions van reclamar al Congrés blindar les competències autonòmiques en la nova llei de l’esport que encara està en tràmit parlamentari. “Catalunya som tots”, va sentenciar Carlos Márquez.

EL PROTAGONISTA

Estan interferint en les nostres competències i si ara demanen una quantitat, qui diu que no la poden incrementar
Hem acordat que presentarem una proposta per negociar les quantitats i per establir un nou marc a partir del 2023
No negociem els terminis per pagar. Els diners ja els tenim. Negociem una reducció
Joan Ollé
President de la FCA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)