Més motor

JORDI MONCANUT

DIRECTOR DE L’ESCOLA TÈCNICA GIRONA (ETG)

“Viure la tensió d’un box ajuda a sortir preparat”

“Un pilot sense un bon equip al darrere ho té molt difícil; el pal de paller és l’estructura”

“Les curses són la continuació del dia a dia, amb alumnes i professors”

L’Escola Tècnica Girona (ETG) és un cen­tre pri­vat de referència en graus d’auto­moció que també en té de comerç, màrque­ting, comerç inter­na­ci­o­nal i admi­nis­tració i finan­ces. I una branca, l’ETG Racing, de mecànica de com­pe­tició, amb un equip de cur­ses com a com­ple­ment ideal per a la for­mació dels alum­nes. En parla el direc­tor, Jordi Mon­ca­nut.

Aca­bem el 2022, amb els efec­tes de la pandèmia superats?
La pandèmia va ser un cop. És una escola amb molta for­mació pràctica, i en rea­li­tat no estàvem pre­pa­rats. Però ens hi vam adap­tar. Va ser una difi­cul­tat impor­tant per l’apre­nen­tatge, però s’ha superat. Vam esti­rar el curs per poder fer les pràcti­ques.
Deu ser un sec­tor recep­tiu a la inno­vació.
Hem après mol­tes coses i hem aga­fat meto­do­lo­gies de tre­ball a distància que també ens aju­den a apli­car les noves tec­no­lo­gies. I sí, els alum­nes d’ETG Racing, un cop van a les cur­ses, tot està con­nec­tat amb ordi­na­dors.
For­men mecànics, amb quin objec­tiu?
La mecànica de com­pe­tició és molt pas­si­o­nal. N’ hi ha que ho fan per afició, perquè els agrada molt la moto, però fer arri­bar alum­nes a MotoGP és un objec­tiu. A l’estiu farà deu anys del pro­jecte ETG Racing, i se’n neces­si­ta­ven dos o tres per for­mar-se. Ara estan començant a arri­bar alum­nes a aquest nivell, a MotoGP.
L’evo­lució lògica per arri­bar a dalt de tot, quina és?
Nosal­tres els anem inse­rint i tenim con­ve­nis amb escu­de­ries. Quan fan la for­mació, comen­cen al nos­tre equip, amb les nos­tres motos. Tenen dife­rents rangs a l’equip. Qui és el pri­mer mecànic d’un pilot, l’acom­pa­nya a tot arreu. Després, podrà fer un salt a un altre equip, i quan aca­ben els estu­dis, les escu­de­ries els con­trac­ten. El nos­tre objec­tiu és que tin­guin un ven­tall obert pen­sant en el mer­cat labo­ral, que puguin for­mar-se també acadèmica­ment. Els ofe­rim la doble titu­lació, amb un cicle for­ma­tiu. I estar en con­tacte amb escu­de­ries ja els per­met tenir una xarxa un cop s’han for­mat.
Que els mecànics alum­nes tro­bin bones sor­ti­des va lli­gat a un èxit espor­tiu de l’equip ETG?
El nos­tre lema és que volem com­pe­tir i volem gua­nyar, però que volem for­mar. És veri­tat que gua­nyar ajuda a tenir visi­bi­li­tat, però no és defi­ni­tiu.
Els pilots són als focus, però vostès deuen ser de fixar-se més en el que hi ha al dar­rere.
Sem­pre es parla dels pilots i no es parla mai de l’equip. Un pilot sense un equip ben estruc­tu­rat al dar­rere ho té molt com­pli­cat. Vam ser cam­pi­ons del món de la MiniGP, i què sor­tia més? El nom del nano, Izan Rodríguez. Sense l’equip, no hau­ria estat campió. El pilot té una estruc­tura, amb una fei­nada bes­tial, i no se li dona la importància que té, l’equip pel pilot.
L’equip està tot for­mat per per­so­nes que són a l’escola?
Tot d’aquí. Els matei­xos pro­fes­si­o­nals que acom­pa­nyen els pilots són els matei­xos que estan fent les clas­ses dia a dia. I cada pilot té dos mecànics, el pri­mer i l’aju­dant, que són alum­nes. Més un telemètric, també alumne, que ja fa un curs d’espe­ci­a­lit­zació. El cap de l’equip i el cap de mecànics són pro­fes­sors. Quan viat­gem a cur­ses, des­pla­cem entre 15 i 18 per­so­nes. Hi ha els caps i els alum­nes, que s’han d’anar gua­nyant el seu rol.
És la con­ti­nu­ació del dia a dia.
És així. I a les cur­ses, ens bara­llem com­pe­tint con­tra mar­ques potents. Honda, Ducati, Yamaha, Suzuki... Fàbri­ques amb pres­su­pos­tos bes­ti­als con­tra nosal­tres, que tenim sort que hi ha enti­tats com la Dipu­tació de Girona que ens reco­nei­xen la feina i for­men part d’una borsa de beques.
Com els per­ce­ben, aques­tes mar­ques?
Ens admi­ren. El pro­jecte, tal com el tenim enfo­cat, diria que no hi és, ni a l’Estat ni a Europa. Hi ha altres pro­jec­tes, però amb una par­ti­ci­pació tan repre­sen­ta­tiva dels alum­nes, no hi ha ningú més que ho faci. Si volem que sur­tin ben pre­pa­rats, ho han de viure. No n’hi ha prou de fer pràcti­ques en una escola. Han de viure la tensió que es viu en un box. És la pràctica real.
Cui­den més els mecànics que els pilots?
Els pilots hi han de ser, però el pal de paller és l’estruc­tura, l’equip.
Com cap­ten els pilots?
Són ells que ens venen a bus­car. Paguen per córrer amb nosal­tres. Seria impos­si­ble assu­mir-ho tot. Ja ens costa diners, ETG Racing, però també valo­rem que ens dona una imatge. Els pilots han de pagar. Aquesta tem­po­rada pas­sada en teníem tres, i comp­tem que la següent en tin­drem qua­tre o cinc. Ells vénen quan hem de fer pro­ves o abans de les cur­ses.
Trien els cam­pi­o­nats en què par­ti­ci­pen?
Com a equip propi, fem el cam­pi­o­nat d’Espa­nya, la super­bike. Però també tenim con­ve­nis amb diver­ses fede­ra­ci­ons. Hem unit la por­tu­guesa, la de Cas­te­lla i Lleó i la gallega i hem creat la copa ibèrica, en cur­ses de pro­moció d’Ohvale 110, 160 i 190. Això per­met als alum­nes anar pro­gres­sant. Amb la fede­ració cata­lana, tenim la copa Yamaha 125 i ara incor­po­rem la 300. Tota l’assistència i con­trol, ho fem nosal­tres. Dorna ho va copiar i va orga­nit­zar la MiniGP. Cada país fa el seu cam­pi­o­nat, i els dos pri­mers fan el mun­dial a València, que és on vam gua­nyar l’any pas­sat.
De Girona, per sem­pre?
Tenim tres esco­les. La de Figue­res, on vam néixer; aquesta de Girona, i una a les Fran­que­ses. Però la com­pe­tició només la fem aquí. No la volem gaire grossa perquè és una cosa específica, que tin­guem con­tro­lada, i sense mas­si­fi­car-la. La d’ETG Racing és la part petita de l’escola, amb 90 alum­nes. No ho volem sobre­di­men­si­o­nat, perquè no tro­ba­rem sor­tida labo­ral. És un curs de dos anys, que poden fer un ter­cer si fan el doble títol. I després, hi ha un curs d’espe­ci­a­lit­zació, per als que assu­mei­xen rols més alts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)