MotoGP

Triomf com una catedral

MotoGP. Bagnaia completa el seu cap de setmana excepcional a Assen i se situa a 10 punts del líder, Jorge Martín, que és segon. Marc Márquez entra quart però cau al desè lloc per sanció

L’italià Francesco Bagnaia (Ducati) va arrodonir ahir al circuit d’Assen, en el Gran Premi dels Països Baixos, el seu cap de setmana esplendorós amb un triomf que l’acosta a tan sols 10 punts de l’encara líder, Jorge Martín (Ducati), que va sortir en el cinquè lloc de la graella per una sanció tot i haver fet dissabte el segon millor temps, i ahir va acabar segon, sense trobar resposta al monòleg del seu rival. La tirania de Bagnaia a la Catedral ha estat inapel·lable i confirma el traçat neerlandès com un dels seus circuits predilectes, amb tres triomfs consecutius. El transalpí, que atresora 23 triomfs en MotoGP –els tres darrers seguits, a Barcelona, Mugello, on també va guanyar la cursa esprint, i Assen–, ja va ser el millor en els entrenaments lliures de divendres, va guanyar la cursa esprint i també va fer la pole. Els 74 punts sumats, el ple, en les dues darreres curses, són tota una declaració d’intencions del bicampió mundial. Mai abans des que es van instaurar les curses esprint, ningú no havia aconseguit la màxima puntuació en dues curses consecutives. A més, des que Mike Doohan va guanyar cinc vegades seguides a Assen (1994-1998), cap altre pilot havia assaborit tres triomfs seguits en aquest mític circuit.

Maverick Viñales (Aprilia), que ahir partia des de la segona posició, va entrar cinquè i es va erigir en l’únic pilot amb capacitat per discutir el domini de les Ducati, tot i que es va veure relegat al sisè lloc per una sanció per haver traspassat els límits de la pista en la darrera volta. El seu company a Aprilia Aleix Espargaró, que dissabte va caure en la darrera volta de la cursa esprint, ahir no va córrer perquè es va fer una fractura al cinquè metacarpià de la ma dreta. Marc Márquez (Ducati) es va mantenir sempre en el grup que perseguia Bagnaia i Martín i va acabar quart, aprofitant un error de Viñales en els darrers metres, però amb males sensacions, segons sembla, per un problema mecànic que li va fer perdre competitivitat. Després, a més, va ser sancionat a misses dites amb 16 segons de penalització i va caure fins a la desena posició. El motiu és la pressió massa baixa dels pneumàtics. Viñales va recuperar el cinquè lloc i l’italià Enea Bastianini (Ducati), venint des del darrere, va completar el podi.

Com un llampec

Bagnaia va sortir fortíssim i en la primera volta ja avantatjava de mig segon Martín, que va arrencar amb molta decisió i va guanyar tres posicions. El català Àlex Rins (Yamaha), per la seva banda, es va estimbar tot just en el primer revolt i va haver de plegar. Marc Márquez es va espavilar per no cedir massa terreny, i tot i haver sortit sisè, de seguida es va situar en el tercer lloc. Maverick Viñales, quart, en canvi, havia perdut dues posicions. El campió del món, sol, anava incrementant el seu marge. En la vuitena volta ja duia gairebé un segon sobre Martín, que alhora tenia un bon marge sobre els seus perseguidors, posició sense trànsit que no va perdre en tota la cursa. A mitjan del recorregut, Bagnaia va marcar la volta ràpida, amb 1:31.8. Mentrestant, per darrere, l’italià Fabio di Giannantonio (Ducati) va avançar Viñales, que era cinquè, i Márquez, quart, i es va ressituar tercer amb pretensions de podi. Un convidat inesperat.

A vuit voltes del final, Viñales va atacar i es va situar tercer. Després de quatre curses sense pujar al podi, el rosinc tenia ganes de reivindicar-se. Però Enea Bastianini era quart, davant de Márquez, i el va avançar Viñales a quatre voltes del final, confirmant la seva acceleració habitual en els trams finals i celebrant el podi.

Moto2 i Moto3

En Moto2, el vencedor va ser el japonès Ai Ogura, davant del murcià Fermín Aldeguer i del valencià Sergio García, el líder del mundial amb 138 punts. Ogura és segon (124) i el nord-americà Joe Roberts ocupa el tercer lloc, amb 115 punts. Pel que fa als catalans, Albert Arenas (Kalex) va caure en la volta 17. Jeremy Alcoba (Kalex) va acabar tretzè i Xavier Artigas (Forward) va entrar en la 23a posició. La cursa de Moto3 la va guanyar el valencià Ivan Ortolá (KTM) en un final ajustadíssim resolt per només dotze mil·lèsimes de diferència sobre el neerlandès Collin Veijer (Husqvarna), que va fer història a casa seva i que se situa segon amb 115 punts, rere David Alonso (CF Moto), líder amb 154 punts. El pilot de l’Hospitalet de Llobregat Joel Esteban (CF Moto) va ser quinzè.

108.000 espectadors

Feia anys que el circuit d’Assen no registrava una entrada tan notòria, amb 108.000 espectadors. La Catedral va viure per 75a vegada el mundial. Hi va debutar el 1949 en la primera edició i només la pandèmia va interrompre l’idil·li el 2020.

LA DADA

74
punts
ha sumat Bagnaia en les dues últimes curses (37+37), dos plens seguits que ningú havia fet abans
GP D’ITÀLIA
MotoGP
1r Francesco Bagnaia (Ducati) 40:07.214
2n Jorge Martín (Ducati) a 3,676
3r Enea Bastianini (Ducati) a 7.073
4t Fabio di Giannantonio (Ducati) a 8.299
Maverick Viñales (Aprilia) a 8.258
6è Bad Binder (KTM) a 16.005
Àlex Márquez (Ducati) a 21.095
8è Raúl Fernández (Aprilia) a 22.368
9è Franco Morbidelli (Ducati) a 23.413
10è Marc Márquez (Ducati) a 7.868
Ret.Àlex Rins (Yamaha) volta 1
General
1r Jorge Martín (Ducati) 200 pts
2n Francesco Bagnaia (Ducati) 190 pts
3r Marc Márquez (Ducati) 142 pts
4t Enea Bastianini(Ducati) 136 pts
Maverick Viñales (Aprilia) 118 pts
6è Pedro Acosta (KTM) 101 pts
7è Brad Binder (KTM) 99 pts
8è Fabio di Giannantonio (Ducati) 92 pts
Aleix Espargaró (Aprilia) 82 pts
10è Àlex Márquez (Ducati) 62 pts
11è Marco Bezzecchi (Ducati) 45 pts
20è Àlex Rins (Yamaha) 8 pts
22è Dani Pedrosa (KTM) 7 pts
Moto2
1r Ai Ogura (Boscoscuro) 35:27.293
2n Fermín Aldeguer (Boscoscuro) a 0.571
3r Sergio García (Boscoscuro) a 4.252
13è Jeremy Alcoba (Kalex) a 17.047
23è Xavier Artigas (Forward) a 52.469
ret. Albert Arenas (Kalex) volta 17
General
1r Sergio García (Boscoscuro) 138 pts
2n Ai Ogura (Boscoscuro) 124 pts
3r Joe Roberts (Kalex) 115 pts
Jeremy Alcoba (Kalex) 46 pts
Albert Arenas (Kalex) 48 pts
33è Xavier Artigas (Forward) 0 pts
Moto3
1r Iván Ortolá (KTM) 33;45.971
2n Collin Veijer (Husqvarna) a 0.012
3r David Muñoz (KTM) a 2.197
15è Joel Esteban (CF Moto) a 27.940
General
1r David Alonso (CFMoto) 154 pts
2n Collin Veijer (Husqvarna) 115 pts
3r Daniel Holgado (Gas Gas) 111 pts
12è Joel Esteban (CF Moto) 36 pts

EL PROTAGONISTA

Ha sigut un d’aquells dies en què tot surt al revés. Toca apuntar-ho i recordar-ho, i seguir empenyent
Marc Márquez
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)