Dakar

Primer Dakar desert de Sanz

Motor. La pilot de Corbera de Llobregat clou una ratxa de 14 anys completant el raid perquè els comissaris de la FIA l’obliguen a retirar-se pels danys en l’arc de seguretat del Century CR-6T

El magnífic rècord que lluïa Laia Sanz de 14 edi­ci­ons del Dakar començades i aca­ba­des, onze en motos i tres en cot­xes, es va estron­car, dis­sabte, per culpa d’un maleït acci­dent que, per sort, no li va com­por­tar con­seqüències físiques, tot i que el vehi­cle va bol­car. La pilot de Cor­bera de Llo­bre­gat i el seu copi­lot, l’italià Mau­ri­zio Gerini, van topar con­tra una pedra ama­gada rere la pols que aixe­cava el sud-africà Giniel de Villi­ers en el quilòmetre 330 de l’espe­cial que els va arruïnar la cursa quan ja havien reduït la velo­ci­tat per culpa de pro­ble­mes mecànics. Mal­grat que van repa­rar el vehi­cle i van arri­bar a la meta, els comis­sa­ris de la Fede­ració Inter­na­ci­o­nal d’Auto­mo­bi­lisme (FIA) van deter­mi­nar que el Cen­tury CR-6T no estava en con­di­ci­ons de con­ti­nuar en cursa perquè van apre­ciar una defor­mació de dos mil·límetres en l’arc de segu­re­tat del vehi­cle, fet que afecta la resistència estruc­tu­ral.

Tot i que els engi­nyers de l’equip con­si­de­ren que no hau­ria pas­sat res, les nor­mes són taxa­ti­ves. A més, no es pot can­viar ni repa­rar el xassís d’un cotxe en la cursa. “La FIA, en temes de segu­re­tat, és molt exi­gent. És nor­mal i toca accep­tar-ho”, refle­xi­ona la cata­lana, que relata els fets: “Ens havíem que­dat sense la ter­cera marxa en el quilòmetre 20. Després, en un tram de pols, ens havien dei­xat de fun­ci­o­nar tots els ins­tru­ments de nave­gació. Anàvem molt tran­quils per aca­bar l’etapa.” De sobte, però, tot es va cap­gi­rar: “A 70 quilòmetres del final, hem enxam­pat una pedra i hem bol­cat.”

Ahir, després d’una mala nit, Sanz valo­rava el pre­sent i començava a cons­truir men­tal­ment el futur: “El que he fet en aquest 14è Dakar és molt bèstia i ho valoro. Segu­ra­ment, tocava mar­xar cap a casa per estadística, però estic molt dol­guda perquè anàvem molt bé i mar­xar cap a casa el pri­mer dia i d’aquesta manera fa mal. Creia que aquest podia ser un any per fer-ho molt bé tant en la cate­go­ria 4x2 com en la gene­ral. Però no ho he dit tot en el Dakar.”

Novena en la gene­ral de motos el 2015, la millor clas­si­fi­cació d’una dona en la història, i onze cops cam­pi­ona feme­nina, aspi­rava a millo­rar el quinzè lloc de cot­xes del 2024. També tenia la il·lusió de llui­tar pel títol de 4x2, a pesar del dèficit de rodatge previ en la cursa –man­can­ces pel fet de no for­mar part d’un equip ofi­cial, pel qual lluita i seguirà llui­tant–, que dis­sabte, tot just en la pri­mera etapa després del pròleg, es va cobrar la pri­mera víctima il·lus­tre. La reina de la fia­bi­li­tat del Dakar torna cap a Cata­lu­nya dige­rint el dis­gust, però ja pensa a tor­nar al raid per set­zena vegada.

LA REFLEXIÓ

El que he fet en aquest 14è Dakar és molt bèstia i ho valoro, però marxar cap a casa el primer dia i d’aquesta manera fa mal
Amb moto
2011 39a (Honda)
2012 39a (Gas Gas)
2013 93a (Honda)
2014 16a (Honda)
2015 9a (Honda / KTM)
2016 15a (KTM)
2017 16a (KTM)
2018 12a (KTM)
2019 12a (KTM)
2020 18a (Gas Gas)
2021 17a (Gas Gas)
Amb cotxe
2022 23a (Mini John Cooper)
2023 65a (Astara)
2024 15a (Century)
2025 abandonament (Century)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)