Més motor

ALBERT LLOVERA.

Pilot de ral·lis, paraplègic des de fa 26 anys

«Quan les coses són més dures, el meu físic en gaudeix»

TOT AMB LES MANS
«Quan vull frenar, la meva cama són els meus dits i l'ordre hi va directa des del cervell»
EL COPILOT
«Li demano que no sigui funcionari. Com més professional, més allibera»
perseverança
«Per molt que ho somiïs, ningú no neix campió del món ni pilot oficial»
GESTIÓ DE L'EQUIP
«Faig de mànager, de secretària i de pilot. Amb qui vol parlar la gent és amb mi»
L'ENTORN
«Tinc els ulls, el nas, les orelles, els dits i els braços.
I també tinc el cap bastant bé»
AUTÒNOM
«Els altres pilots, i més els oficials, són els primers al·lucinats que sigui amb ells»

—A part del que és obvi, què té de dife­rent un ral·li per a vostè o per a un pilot que camina?

—«Bàsica­ment, que con­du­eixo amb les extre­mi­tats supe­ri­ors i prou. Quan els japo­ne­sos s'acos­ten al cotxe amb les càmeres de fotos, bui­den el rodet perquè, com que no sóc un pilot con­ven­ci­o­nal, tinc tots els coman­da­ments al volant, que sem­bla el d'un F-16. El pro­blema és que tot ple­gat són 72 qui­los de més. És com si en lloc de ser dos a dins del cotxe, fóssim tres.»

—Com suporta un ral·li del mun­dial o un Dakar algú que no pot fer força amb les cames?

—«És estar-hi acos­tu­mat. Des que vaig patir l'acci­dent, la meva edu­cació ha sigut sem­pre la d'un espor­tista. El meu pare era un gran espor­tista i ho con­ti­nua sent perquè té quasi vui­tanta anys i con­ti­nua actiu. Quan les coses són més dures, el meu físic en gau­deix i quan estic més trin­xat és quan encara dóna més de sí. Tinc la gran sort de poder tre­ba­llar amb Miguel Ángel Rode­llar, que és el meu entre­na­dor físic i el mateix que té Cyril Desprès. És una per­sona molt nor­mal i que es fica molt a din­tre de cada espor­tista amb qui tre­ba­lla. Només m'entreno un cop a la set­mana amb ell i la resta els faig sol. Rode­llar em diu que la men­ta­li­tat que tinc no és com la dels altres pun­ters, als quals hi ha d'estar al damunt. En el meu cas puc estar esgo­tat i a punt de reben­tar, però tinc el meu espai de recu­pe­ració i després hi torno. Sóc pati­dor i crec que això és el que marca la diferència res­pecte dels altres en els trams llargs, els de 40 quilòmetres. Quan dono més és quan en porto 30. Quan la gent baixa el ren­di­ment jo encara dono una mica més.»

—Acce­le­ra­dor, fre, volant, canvi... tot amb les mans. Com s'ho fa quan se li amun­tega la feina?

—«Diria que és un cos­tum però no ho és, perquè amb el cotxe de córrer no són els quilòmetres que hi faig si ho com­pa­rem amb el cotxe del dia a dia. Ho podries pre­gun­tar a alguna de les meves xico­tes. Crec que sem­pre sóc una mica com els pops, que s'aga­fen a tot arreu. Em surt per inèrcia, sense haver-ho de pen­sar. Amb la meva lesió se'm fa més fàcil del que ho seria per a tu. Les ordres que et dóna el cer­vell et bai­xen per la medul·la i fan moure les cames. Si ho vol­gues­sis fer amb les mans ho hau­ries de pen­sar. Jo, en canvi, quan vull fre­nar, la meva cama són els meus dits i l'ordre hi va directa.»

—Les inèrcies del cotxe se sen­ten d'esquena cap avall, just on els paraplègics no tenen sen­si­bi­li­tat. Com s'ho fa per saber si el cotxe l'avisa que mar­xarà del dar­rere?

—«[Riu] És una pre­gunta molt bona. Dins el S2000 vaig asse­gut encara més enrere, per la qual cosa encara és més com­pli­cat de sen­tir. La meva res­posta és que sóc un gran somi­a­dor. I com que m'ima­gino les coses, intento ima­gi­nar la reacció del cotxe abans que vin­gui. Crec que m'anti­cipo a la reacció del cotxe i per això vaig ràpid sobre terra. M'he hagut d'aco­blar a aquesta con­ducció. D'això n'hem par­lat alguna vegada amb Dani Solà. Sem­pre m'ha dit que no entén com sense tenir sen­si­bi­li­tat al cul ni a les cames puc sen­tir què fa el cotxe. I la res­posta és que m'he d'anti­ci­par. Els esquia­dors sem­pre han sigut molt bons pilots per la seva anti­ci­pació. En com­pe­tició, l'esquí és un esport en què t'has d'avançar molt a la reacció. Igual com en l'auto­mo­bi­lisme, no tens mai la mirada fixada en el pri­mer revolt sinó en el segon o el ter­cer.»

—Ha quan­ti­fi­cat quant li costa en segons per quilòmetre haver-ho de fer tot amb les mans?

—«No, però en Ramiro, l'engi­nyer de l'equip, ha cal­cu­lat algu­nes coses. Crec que per­dem més a les zones len­tes i més revi­ra­des que no pas a les ràpides. En els trams ràpids –també he cor­re­gut en cir­cuits i se'm dona­ven molt i molt bé– com que tinc menys feina vaig més ràpid, i els altres pilots em res­ten menys temps que en les zones len­tes.»

—Què demana a un copi­lot abans d'accep­tar-lo com a com­pany, més enllà de can­tar les notes?

—«Que també sigui una mica bo en mecànica i que no sigui fun­ci­o­nari. Que no sigui estric­ta­ment el copi­lot de dins el cotxe per can­tar. Ha de saber una mica de pneumàtics perquè entre trams no baixo del cotxe. I que quan li pre­gunto com estan els pneumàtics no es limiti a res­pon­dre que bé. No, bé no. Digues com estan, si la part interna es degrada més del compte per poder tre­ba­llar amb les esta­bi­lit­za­do­res o amb les trans­mis­si­ons. No crec que em cal­gui cap ajuda, però un cop dins el cotxe no puc bai­xar la cadira de rodes i aquesta és una ajuda que neces­sito. Com més pro­fes­si­o­nal sigui el copi­lot, més m'alli­bera.»

—Els seus objec­tius espor­tius són rela­tius? Què pesa més per con­ti­nuar la seva tra­jectòria espor­tiva, la volun­tat d'obte­nir uns resul­tats o aquests 24 anys superant des­a­fi­a­ments i mos­trant les pos­si­bi­li­tats fins i tot amb una dis­ca­pa­ci­tat?

—«El pri­mer al·luci­nat sóc jo mateix. Mai de la vida hau­ria pen­sat arri­bar fins aquí, ser pilot d'una marca, fer el mun­dial... Vaig gau­dint de les coses i cada moment en té de bones i, sobre­tot, de dolen­tes, perquè aquest és un esport que més aviat té més coses dolen­tes que bones, tot i que aques­tes són molt explo­si­ves. Això és el que em dóna la vita­mina per con­ti­nuar anant enda­vant. Si, a més, tinc el suport d'una marca i que altres dis­ca­pa­ci­tats poden gau­dir de totes les evo­lu­ci­ons que anem fent, veus que la vida et pot omplir amb mol­tes coses. Hi ha l'amor i mol­tes coses, però pel que fa a la feina, omple molt gau­dir del que fas i encara més si ser­veix perquè aju­dar que un col·lec­tiu tin­gui més lli­ber­tat. Més que les cros­ses o la cadira de rodes, el que dóna auto­no­mia de veri­tat a una per­sona és tenir un cotxe per poder anar a la bibli­o­teca, al gimnàs, a la feina, a bus­car la seva xicota o a sopar.»

—La seva lesió és un han­di­cap però, li ha obert por­tes?

—«Sí, però sense que ningú m'hagi rega­lat res. Hi ha altra gent amb dis­ca­pa­ci­tat que també ha començat a córrer i s'ha que­dat pel camí. Cal per­se­ve­rar perquè ningú no neix campió del món ni pilot ofi­cial. Ningú, per molt que ho somiïs. Ja t'he dit que són un gran somi­a­dor, un fli­pat de mi mateix, però també sóc cons­ci­ent del que cos­ten les coses. I sí, un do espe­cial per als esports ja l'havia tin­gut abans, però per arri­bar fins on he arri­bat no sola­ment cal un do, sinó fer les coses ben fetes perquè la gent que et dóna els diners, els patro­ci­na­dors, també gau­dei­xin del que estàs fent. La con­tra­par­tida és mútua.»

—Com­pe­teix en ral·lis i ha dis­pu­tat cur­ses en cir­cuit i també ha par­ti­ci­pat en el Dakar. On té el límit?

—«Ho des­co­nec. Vaig llui­tant i em van sor­tint opor­tu­ni­tats, intento gau­dir-ne i que la gent que esti­gui més pròxima a mi, la gent del meu equip, PCR Sport, també gau­dei­xin tant com jo perquè gràcies a ells també ho puc fer. És mutu. Que pròxima­ment amb surt alguna cosa per tor­nar a córrer el Dakar o als Estats Units? Tot és pro­po­sar's-ho i abo­car-s'hi. Igual com si l'any que ve he de dei­xar de córrer, a la vida puc fer altres coses. No em tanco en això, sí que en gau­deixo, me'n bene­fi­cio i en visc, però la vida no s'acaba aquí, ni de bon tros.»

—En el cam­pi­o­nat del món, és un més o se'l tracta amb més con­si­de­ració que a la resta?

—«La sort que tinc és que els altres pilots, i sobre­tot els ofi­ci­als, són els pri­mers al·luci­nats que jo sigui allà. Els orga­nit­za­dors del Ral·li de Nova Zelanda ens van aga­far a Loeb, Ogier, Sordo, Marc [Martí], Lat­vala, Hir­vo­nen i a mi per anar a sal­tar al pont d'Auck­land. Saps qui va sal­tar pri­mer? Jo. I en Loeb quei­xant-se perquè jo volia ser el pri­mer. Tirar-se des de 50 metres cap avall... Els altres em miràvem amb una cara com dient-me: ‘Noi, estàs molt aca­bat.' A l'últim dia d'un ral·li ells també volen sopar amb mi i els pilots del cam­pi­o­nat S2000 també gau­dei­xen de la manera com sóc. Això ja va suc­ceir quan vaig fer el mun­dial júnior. Crec que el punt inter­medi entre tots els d'aquell cam­pi­o­nat era jo. Vaig fer ajun­tar aquells nens que eren Basso, Loeb, Duval, Galli... Tots ells van començar en el mun­dial amb mi i entre ells no es par­la­ven. Amb tres sopars amb mi, tots van fer pinya i això marca una mica.»

—Se'l pot con­si­de­rar un pri­vi­le­giat per poder fer el que li agrada?

—«Sí que me'n con­si­dero, total­ment. Ningú no m'ha rega­lat res, però sóc un pri­vi­le­giat per poder gau­dir, fer i viure del que em fa dis­fru­tar.»

—El molesta quan algú se li acosta i li mos­tra una certa com­passió?

—«Als que conec una mica ja no els dono cabuda a la com­passió, no la neces­sito. Et puc dir que una vegada, en aca­bar el segon dia dels entre­na­ments del Ral·li Cata­lu­nya del 2002 o el 2003 vaig anar a beure una cer­vesa amb Sainz, Burns... també hi havia Dele­cour, McRae i molta altra gent. Era en una plaça de Vic, em vaig asseure amb ells perquè els feia gràcia que jo fos allà. Ric­hard Burns em va dir una cosa i Sainz se'l va que­dar mirant i anava dient que sí. Em va dir: ‘Pensa, Albert, que nosal­tres mol­tes vega­des patim perquè sabem que ens podem que­dar com tu, i per nosal­tres és una cosa molt dura. I des de que tu ets aquí i et veiem estem al·luci­nats de com de bé ho por­tes. Jo sem­pre m'hau­ria pen­sat que em suïcida­ria si em passés quel­com així i ara et puc ben dir que no ho faria. Ara, Albert, el que no faria, però, seria tor­nar a córrer i encara menys en ral·lis. Això teu és el màxim dels màxims, és increïble.' En un col·lec­tiu com aquell, quan el fli­pat era jo per estar-me pre­nent una cer­vesa amb ells, què més vols? I con­tents que jo estigués amb ells quan l'home més feliç del món era jo.»

—Són mane­res de veure les coses. Recordo que un dia algú li va comen­tar a Sainz la mala sort que tenia i ell va res­pon­dre que ni mala sort ni res. Que mala sort és el que li va suc­ceir al pobre Burns.

—«Sí, és així. Són coses que nor­mal­ment no les explico, però ara m'han sor­tit.»

—Sara­jevo, una ciu­tat de con­tras­tos en la seva memòria [esquia­dor més jove en els Jocs Olímpics d'Hivern del 1984 i l'any següent l'acci­dent en un des­cens]. Hi ha tor­nat?

—«No hi he tor­nat, però no tinc cap mena de remor­di­ment de res. Allà va començar la guerra l'any 1986 o el 1988 i a vega­des penso que podria haver començat una mica abans i així no hi hau­ria anat. Van ser un cúmul de coses. Un dia amb boi­rina en què s'hau­ria hagut d'anul·lar la copa d'Europa. Però si no es feia aquell dia, tal vegada perdíem pun­tu­ació. Ens hi vam tirar, jo volia fer una gran cursa perquè els de davant meu excel·lien, gai­rebé podria dir-te que expres­sa­ment, i tenia la pos­si­bi­li­tat d'aga­far molts punts. Com sem­pre, ho vaig donar tot. Se'm va cre­uar un jutge d'arri­bada, suís, que pesava 120 qui­los i jo en aque­lla època en devia pesar 70, més o menys com ara. Bai­xava a 110 km/h i no el vaig ni veure. L'impacte va ser bru­tal, de cap. Se'm van tren­car dues o tres cos­te­lles del cos­tat esquerre i l'estèrnum, de punta a punta. Puc dir que l'estèrnum és el que fa més mal del cos perquè com que res­pi­rem no es pot immo­bi­lit­zar. Van ser un cúmul de coses que van suc­ceir. La lesió és molt amunt, perquè la vèrte­bra dor­sal 3 queda per sobre del pit. En els tres pri­mers mesos no movia la mà esquerra i si hagués con­ti­nuat així sí que se'm hau­ria com­pli­cat molt més la vida. En tor­nar a moure tots els dits i la mà esquerra, que la tinc al 98%, també vaig sen­tir-me un pri­vi­le­giat. És el que hem comen­tat abans. Tinc els ulls, el nas, les ore­lles, els dits, els braços i també tinc el cap bas­tant bé. Amb això sóc total­ment autònom.»

—Què en pensa de les fun­da­ci­ons com ara Wings for Life? Quan 25 anys enrere va tenir l'acci­dent, què hi havia de sem­blant?

—«En aque­lla època no hi havia res d'això. Wings for Life marca una pauta total i crec que no només són els que paguem per la inves­ti­gació, que és molt impor­tant, sinó que pas­sen llista als inves­ti­ga­dors i els resul­tats hi han de ser. Se'ls ha de feli­ci­tar perquè algú pugui llui­tar per un pro­jecte així. Vaig estar amb ells a Bar­ce­lona i hi vaig poder tre­ba­llar. No és un patro­ci­na­dor meu, però el porto a la gra­nota una mica com a con­tra­par­tida per agrair-los el que estan fent, sobre­tot per la gent que vindrà amb lesi­ons. Ningú no n'està exempt, de poder-se lesi­o­nar la medul·la, tenir un acci­dent o fer esport i tenir algun tipus de lesió. Crec que la gent se'n bene­fi­ciarà més en el futur que no pas els que ja ho tenim.»

—Sent esquia­dor olímpic i sent andorrà, per què no va con­ti­nuar amb l'esquí adap­tat?

—«Ja quan esquiava m'atre­ien molt les com­pe­ti­ci­ons de motor, sobre­tot les motos. Si hagués con­ti­nuat esquiant hau­ria hagut de llui­tar direc­ta­ment amb gent dis­ca­pa­ci­tada i, en canvi, com­pe­tint en cotxe he estat la pri­mera per­sona al món a tenir una llicència per com­pe­tir direc­ta­ment amb gent sense dis­ca­pa­ci­tat. Això no té preu. Vaig obrir una porta immensa, sense ado­nar-me'n, perquè només volia com­pe­tir. M'era igual con­tra qui fos, però en aquest esport no hi havia un col·lec­tiu de dis­ca­pa­ci­tats que fes cur­ses. És per aquest motiu que m'atreia més això, a banda que en l'esquí el meu pro­grama estava enca­rat a quan tingués 24 anys i quan vaig tenir l'acci­dent en tenia 17. Només vivia per a allò, i estava en una bom­bo­lla. I a la vida hi ha mol­tes altres coses. Quan vaig veure que en l'auto­mo­bi­lisme acon­se­guia fites molt impor­tants vaig deci­dir dedi­car-m'hi. Però també puc fer qual­se­vol altra cosa i això em porta a diver­tir-me amb un esport, i crec que és el més impor­tant com a per­sona.»

—A més, ges­ti­ona el seu equip. Com s'ho fa per arri­bar a tot?

—«Aquest és un tema que la gent des­co­neix. Creu que sóc pilot de cot­xes, que pujo al cotxe i ja està. Tre­ba­llo els 365 dies de l'any perquè també sóc orto­peda i tinc una ortopèdia molt gran a Andorra, amb un equip increïble que tre­ba­lla per a mi. En el món de la com­pe­tició, que és l'altra meva feina, també tinc un equip al qual no li he de dir què ha de fer, sinó que quan ho dic es fa. Ells matei­xos són res­pon­sa­bles i evo­lu­ci­o­nen en cada cosa. L'altre ves­sant és cobrir els pres­su­pos­tos. Faig de mànager, de secretària, de pilot i, si cal, de puteta. Qui veu les coses sóc jo i amb qui volen par­lar els patro­ci­na­dors és amb mi. I també és amb mi amb qui vol par­lar la premsa, no pas amb el meu rela­ci­ons públi­ques, perquè no en tinc. Ni tam­poc volen nego­ciar amb el meu mànager perquè tam­poc en tinc. Tinc una noia que m'ajuda, des de fa deu anys és la meva secretària, però tre­ba­lla més per la botiga que per la com­pe­tició. Tot això em dóna força per seguir enda­vant. Que costa? Sí, moltíssim i al final passa fac­tura, sobre­tot en l'àmbit fami­liar perquè estàs 260 dies fora de casa. Intento que els meus patro­ci­na­dors siguin molt fidels, cada tem­po­rada con­ti­nuo tru­cant a més de sei­xanta por­tes, però l'aspecte del meu cotxe sem­pre és molt sem­blant. Si m'arriba un patro­ci­na­dor nou com­pe­ti­dor d'algun dels que tinc, la seva oferta haurà de ser per a un mínim de tres anys. Si no, no l'agafo.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)