El volant canvia de mans
Sebastià Salvadó, el president del RACC que va liderar la construcció del Circuit de Catalunya, deixa el càrrec després de 30 anys
La formació de joves campions d'automobilisme i motociclisme, l'altra gran contribució a l'esport del motor
El president del RACC, Sebastià Salvadó (Barcelona, 1932), va anunciar ahir en l'assemblea de compromissaris de l'entitat que passa el testimoni a l'actual vicepresident i director general, Josep Mateu, que el succeirà al capdavant de l'entitat l'1 de juliol que ve. Salvadó, impulsor del Circuit de Catalunya, ha estat un home clau en la història de l'esport del motor a Catalunya. El RACC és l'únic club d'automobilisme del món que pot presumir de tenir al seu territori els tres campionats referents de l'esport del motor –el mundial de ral·lis (que organitza directament), la F-1 i el mundial de Moto GP–, en els quals intervé a través del Circuit de Barcelona-Catalunya.
Salvadó va explicar en la trobada amb els compromissaris que és el moment idoni per al canvi, després d'una trajectòria de 30 anys al capdavant de l'entitat, sobretot quan s'ha recuperat la tendència de resultats positius després dels anys de crisi econòmica. El grup va tancar l'exercici del 2014 amb un benefici d'1,9 milions, fet que li permetrà continuar finançant les seves activitat esportives.
El gran llegat de Salvadó –que des de ben jove va ser practicant i amant de les proves del motor– al capdavant del RACC és el Circuit de Catalunya, inaugurat el 1991. Des de la seva arribada al càrrec (1985) va treballar al costat del secretari general de l'època, Josep Lluís Vilaseca, per trobar els terrenys –primer a Caldes de Malavella i finalment a Montmeló–i els inversors necessaris per alçar una de les infraestructures esportives clau del país.
L'any passat el ral·li RACC Catalunya-Costa Daurada va celebrar la cinquantena edició i aquest any al circuit es disputarà el vint-i-cinquè gran premi de fórmula 1 consecutiu.
En el palmarès esportiu de Salvadó destaca la victòria en la primera edició del ral·li Catalunya (1957), una prova que ell mateix contribuiria a fer puntuable per al campionat del món de l'especialitat, també durant aquell màgic 1991.
Salvadó també va convertir el RACC en una màquina de forjar campions en les grans disciplines del motor i mantenir-los amb els colors de l'entitat, com a principal eina de promoció pública. Carlos Sainz –dues vegades campió del món de ral·lis–, Pedro Martínez de la Rosa i Marc Gené –fórmula 1– són alguns dels centenars de pilots que han format part del RACC.
Encara més resultats ha donat el planter de pilots de motociclisme del club: Marc Márquez, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa, Àlex Márquez, Aleix Espargaró i Pol Espargaró, entre molts altres.
El RACC, amb tot, va molt més enllà de la seva tradicional relació amb tots els esports del motor. Sota la presidència de Salvadó, l'entitat ha passat dels 85.000 socis als 850.000 actuals, fet que la converteix en una de les més importants d'Europa. També ha treballat per millorar la seguretat viària. En aquest sentit, el 1994 va néixer la Fundació RACC, amb l'objectiu d'aplegar totes les activitats que feia el RACC en aquest àmbit. La fundació ha tingut un reconeixement internacional ampli; una prova és la decisió de la Federació Internacional d'Automobilisme (FIA) de nomenar Salvadó patró de la seva pròpia fundació. Algunes de les mesures que s'han adoptat gràcies a la Fundació RACC són ben conegudes: l'ús del casc i el cinturó i la difusió de campanyes contra el consum d'alcohol, així com la millora de les carreteres i la senyalització, i estudis i propostes de solucions en l'apartat del trànsit i la mobilitat a les grans ciutats. També va pressionar per implantar el carnet per punts, finalment vigent des del 2006.
Un nou president
El substitut de Salvadó és el director general i vicepresident, Josep Mateu (Cassà de la Selva, 1954). Mateu va entrar al RACC el 1995. Quan va accedir al càrrec el club tenia 300.000 socis i 450 treballadors, unes xifres que s'han multiplicat en els últims anys. Salvadó va assenyalar que Mateu és la persona idònia per succeir-lo perquè “coneix i garanteix” els valors del club, té una àmplia experiència professional i coneix les necessitats dels socis.
LA PROGRESSIÓ
El 1985 el RACC tenia 85.000 socis i 30 anys després ja arriba als 850.000Notícies relacionades
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024