Motociclisme

El necessita

Rossi, que no va penedir-se de ventar la coça a Márquez, podria necessitar l'ajut del cerverí per ser campió a València, atès que la sanció rebuda l'envia a la cua de la graella i evitaria la batalla directa amb Lorenzo

El conflicte entre Valentino Rossi i Marc Márquez, amb els constants atacs de l'italià cap al català que van tenir com a desenllaç l'agressió al circuit de Sepang, ha enverinat el tram final de la temporada fins a límits dignes dels episodis de més rivalitat en la història del mundial. L'italià, però, ha acabat sent víctima de la seva pròpia estratègia. Perquè en el cas que tingués raó i que el cerverí hagi treballat des de Phillip Island per evitar el seu desè títol mundial, verbalitzar-ho de la manera com ho va fer –amb persistència i molta duresa– no va semblar la millor manera per evitar capítols semblants en les curses restants. Rossi no pensa de la mateixa manera, ja que considera que Márquez l'hauria perjudicat igualment encara que hagués callat, i creu que el català actua així com a venjança per la caiguda que va tenir a l'Argentina –en la penúltima volta Márquez va tocar la roda del darrere de Rossi i va caure– i pel final a Assen –Rossi va fer un avançament molt polèmic a Márquez en l'últim revolt i va guanyar.

La teoria de Rossi, però, es podria posar en dubte si es té en compte que Márquez el va ajudar en el GP d'Austràlia superant Jorge Lorenzo en l'última volta. Sense la victòria del lleidatà, la diferència en la classificació entre Rossi i el pilot mallorquí seria ara de només dos punts en comptes de set.

La tàctica de Rossi, en qualsevol cas, no va ser la més intel·ligent, atès que també a Malàisia necessitava trobar aliats en els dos pilots d'Honda contra el seu company d'equip. Per contra, va afegir un rival més a la seva contesa amb Lorenzo: “Jo estava completament fora del campionat i ell dijous m'hi va posar al mig. Però és ell qui es juga el títol”, va dir Márquez després dels entrenaments de qualificació de dissabte passat. Rossi va fer esclatar el conflicte en la roda de premsa del dijous i al llarg de tot el cap de setmana el va gestionar amb poca destresa, un fet del tot impropi del pilot més veterà de la graella i del que és considerat, amb raó, el millor pilot de tots els temps.

A més, també a València necessitarà l'ajut dels dos pilots d'Honda. Més que mai. I és que, sortint des de l'últim lloc de la graella com a conseqüència de la sanció rebuda a Sepang, es fa difícil creure en una remuntada de Rossi fins a abastar Lorenzo per iniciar un cara a cara entre tots dos pel títol mundial. L'horitzó màxim per a l'italià, sempre i quan no hi hagi caigudes ni avaries, seria la quarta posició, un resultat amb el qual no en faria prou per ser campió en el cas que Lorenzo acabés primer o segon. I perquè això no passi necessitaria que els dos pilots d'Honda superessin Lorenzo. I què faria Márquez si es donés aquesta hipòtesi? Si Rossi creu realment que el lleidatà està fent tot el possible per perjudicar-lo, és raonable pensar que Márquez, dissimuladament, deixaria que Lorenzo acabés la cursa davant seu.

Imatge tocada

Deixant de banda com afecta la coça de Rossi a les seves aspiracions de ser campió a València, caldrà veure com se'n ressent també la seva imatge. Venerat com cap altre pilot en la història, l'italià és un ídol de masses i el principal actiu del mundial. La direcció de cursa va deixar clar que Rossi és intocable imposant-li una sanció ridícula atesa la gravetat dels fets. I és que diumenge l'italià es va convertir en un déu caigut a acusa d'un episodi que recorda el del cop de cap de Zidane a Materazzi en la final del mundial de futbol d'Alemanya 2006, l'últim partit del jugador francès. El paral·lelisme és evident. Dos cracs que, al final de la seva carrera, tot i que Rossi encara no ha decidit retirar-se, tenen una conducta impròpia de la seva condició.

No és que Rossi hagi estat sempre un santet –de polèmiques n'ha protagonitzat unes quantes– però mai abans la seva imatge havia quedat tacada per un fet d'una iniquitat absoluta. Els nervis pel fet de jugar-se el que podria ser el seu últim títol mundial, el desè, el van dur a actuar com ningú s'esperava d'un campió com ell.

La premsa, també la italiana, censura la coça de Rossi

Consens generalitzat. La premsa europea va coincidir en els diaris d'ahir a censurar la coça que Rossi va ventar a Márquez en la cursa de Sepang. Fins i tot els diaris italians van admetre que Rossi s'havia equivocat, tot i que alguns abonaven la teoria que Márquez el va provocar. “Així no val”, titulava La Gazzeta dello Sport en un titular de portada que juga amb el nom de pila de Rossi. “Rossi perd el cap i es juga el mundial (?)”, continuava el rotatiu italià, que tot seguit assegurava que va ser Márquez “qui va començar.” El rotatiu Il Corriere della Sera va titular“targeta vermella a Rossi” i va assegurar que Rossi havia patit una “derrota intel·lectual”. La Republica va optar per titular “Valentino, quina bogeria.” El diari L'Équipe titulava “Rossi, c'est pas le pied!” una expressió en francès que, amb el doble joc del ‘pied' (peu) significa que no va ser genial. A Espanya, Marca va titular “Cau un ídol”. En el subtítol assegurava que Rossi “taca la seva llegenda, però rep una sanció ridícula.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)