Natació

El reportatge

A mar obert

CREIXEMENT ·

La natació en aigües obertes vol arribar a ser l'esport de referència a l'aire lliure, superant les curses populars i el triatló a Catalunya

ORGANITZACIÓ ·

La plataforma catalana Neda el Món és un punt de trobada en el sector amb un calendari de quinze proves arreu d'Europa durant tot l'any, entrenaments i estades per apropar aquest esport al públic

“Des del 2010 hem aconseguit sortir de Catalunya i d'Espanya, però l'objectiu es poder nedar arreu del món”

Al costat de la febre del running n'està sorgint una altra, també a l'aire lliure: la natació en aigües obertes. La creixent demanda a Catalunya ha generat l'aparició de molts practicants d'una modalitat que encara té molt marge de millora i que es pot convertir en referència en els pròxims anys. L'organització de proves en aigües obertes i la constant millora del sistema d'entrenament per a aquests nedadors, la majoria aficionats, està convertint la natació de fons en un mercat que pot ser explotat.

En aquest àmbit, destaca Neda el Món, una empresa que pretén fomentar la natació en aigües obertes i situar-la al capdavant de les activitats populars outdoor. Neda el Món vol ser la referència en aquesta activitat d'oci a Catalunya, Espanya i en un futur no gaire llunyà, a la resta del món, convertint-se en la plataforma que tot nedador pot necessitar per millorar com a esportista. Per aconseguir-ho, ha creat un calendari de travessies d'aigües obertes durant tot l'any, una agenda que es completa amb entrenaments setmanals pels membres del club, clínics cada quatre mesos per a nous nedadors i estades de cap de setmana.

A llarg termini, l'entitat vol poder disposar de material de primera qualitat per poder ajudar els participants i preparar grans reptes de llarga distància més enllà de les proves curtes que realitzen, com és el cas de la prova Illes Medes-Illes Formigues, de més de 22 quilòmetres de distància. L'expansió no és només en la duració de les curses, des de la primera temporada fins a l'actual, han aconseguit arribar a racons d'Espanya com Cadis i Pontevedra i creuar la frontera fins a Itàlia i França. L'objectiu és arribar a tot el món, primer a la resta d'Europa i després poder realitzar proves a altres continents.

El projecte va dirigit a gent a qui ja li agrada aquest esport o persones que es volen iniciar en una nova activitat a l'aire lliure amb l'objectiu d'assolir grans reptes. Exesportistes professionals de la natació i el waterpolo són els exemples més habituals, i ho fan servir per mantenir la forma, però també destaquen els habituals del triatló, que fan servir aquesta prova per millorar el primer tram de la seva modalitat, el més dur de tots. Un altre públic molt fidel són els adults d'entre 30 i 50 anys que volen gaudir de caps de setmana de turisme esportiu amb la família. Les estades que Neda al Món organitza van de bracet amb caps de setmana d'esbarjo per a tota la família.

Responsabilitat social

Tot i l'absència d'ajudes d'entitats públiques, Neda el Món continua fent cada any una passa més. L'empresa, en actiu des del setembre del 2010, fomenta aquest esport amb caràcter d'oci i no com una competició, tenint en compte el nivell de cada participant. Tot això es realitza en un ambient de respecte pels entorns naturals i els espais espectaculars que podem trobar a Catalunya, i ho fa de manera conjunta amb els principals projectes solidaris, amb actitud de voluntariat i respectant la situació econòmica. Una tasca social que ha ajudat molt en el creixement de Neda el Món, amb proves a zones com les illes Medes i l'illa de la Maddalena, a Sardenya. El

director del projecte és Marc Caballé, un empresari que ja va formar part de grans esdeveniments relacionats amb l'aigua, com el mundial de natació de Barcelona del 2003 i el 2013 i la copa del món de rem a Banyoles l'any 2009 i que coneix a la perfecció el sector. “El primer any només vam poder fer tres trobades, i entre els tres primers anys sumem dues proves fora de Catalunya. Només aquest 2014 en farem quinze, set fora del territori català”, relata Caballé, que també destaca el caràcter solidari de l'organització, que des de l'inici s'ha vinculat molt amb fundacions, ONG i diversos parcs naturals “per pal·liar els possibles impactes que produïm amb les nostres proves”. En aquest sentit, en els darrers quatre anys, Neda el Món ha col·laborat de manera activa amb La Marató de TV3, aportant fins a 10.000 euros en total. Sobre els participants, Caballé assegura que la idea és donar a conèixer la natació en aigües obertes: “No volem crear competicions, la gent està a diferents nivells. La idea és crear l'oportunitat de nedar al mar, siguis un expert o no hagis practicat mai aquest esport.”

Fins al 24 d'abril, no hi haurà una nova trobada, a la localitat de Prades, a Tarragona, una cursa de tres quilòmetres. La resta arribaran amb l'estiu, entre el juny i l'agost, quan Neda al Món organitza fins a vuit proves per expandir la febre del nou esport de moda. Una febre a mar obert.

15
proves
es faran des del gener a Barcelona fins al 16 de novembre a Cadis, la majoria a Catalunya (8) i amb presència a França i Itàlia.
3
clínics
organitzats per Neda al Món, que ofereix als membres del club la possibilitat d'assistir-hi per millorar la pràctica de la natació en aigües obertes.
550
persones
es van inscriure en l'última prova.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)