El floc olímpic ja il·lumina Pequín
Jocs d’hivern. L’esquiadora de fons de la minoria uigur Dinigeer Yilamujiang és una de les encarregades d’encendre el peveter en una clara resposta del comitè organitzador xinès al boicot diplomàtic dels Estats Units i els seus aliats
Un immens floc de neu, amb la flama olímpica cremant al seu interior, ja il·lumina l’Estadi Nacional de Pequín, que d’aquesta manera es converteix en la primera ciutat de la història que és seu d’uns Jocs Olímpics d’estiu, el 2008, i d’hivern, el 2022. Els encarregats d’encendre el peveter olímpic van ser dos esportistes que competiran en els Jocs, l’especialista en la combinada nòrdica Zhao Jiawen i l ’esquiadora de fons de la minoria uigur Dinigeer Yilamujiang. Va ser la resposta del comitè organitzador al boicot diplomàtic dels Estats Units i els seus aliats en senyal de protesta per les violacions dels drets humans a la Xina.
Abans, el president xinès, Xi Jinping, ja havia declarat oficialment oberts els Jocs amb el lema Junts per un futur compartit. Una cita olímpica que, com fa mig any a Tòquio, estarà marcada per les restriccions per culpa de la pandèmia de la covid-19. Precisament, el president del COI, Thomas Bach, va agrair l’esforç del comitè organitzador per “la seva ambició, el seu coratge i la seva força” per assumir el repte dels Jocs, tot fent un símil entre l’Any Olímpic i l’Any del Tigre, que va començar dimarts. Bach va interpel·lar els esportistes perquè aquest era el seu moment: “L’hora de construir ponts en comptes d’aixecar murs.” En aquest sentit, va fer una crida als dirigents mundials perquè es comprometessin a respectar la treva olímpica i donessin una oportunitat a la pau. Tot i el boicot diplomàtic, entre els dirigents a l’estadi de Pequín es va poder veure el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres; el director general de l’Organització Mundial de la Salut, Andhanom Ghebreyesus, i el president rus, Vladímir Putin, entre d’altres. El públic, reduït a l’acte inaugural, hi va anar per expressa invitació del comitè organitzador.
La cerimònia va tenir el segell del prestigiós cineasta Zhang Yimou, que ja va portar la batuta dels espectacles d’apertura i clausura dels Jocs d’estiu del 2008. Una enorme pista de gel d’11.600 m², formada per pantalles LED, va servir d’escenari a la magnífica posada en escena ideada per Yimou. Tot i que s’havia anunciat una cerimònia de 100 minuts, la festa inaugural es va allargar fins a les 2h20 i va tenir només 3.000 participants a causa de la pandèmia i el fred –la temperatura va baixar per sota dels -5ºC– d’aquesta època a la capital xinesa. Un compte enrere de dos minuts i un espectacle de focs artificials van ser el tret de sortida de l’acte, una al·legoria del començament de la primavera tal com marca el primer dia del calendari lunar xinès, celebrat aquesta mateixa setmana. Abans de la desfilada de les delegacions es va hissar la bandera xinesa, que va arribar fins al pal per un passadís humà format per representants de les 56 ètnies del gegant asiàtic, en un altre homenatge a la diversitat del país.
Tot i que els Jocs es van inaugurar oficialment ahir, ja fa un parell de dies que s’ha iniciat la competició de cúrling, hoquei sobre gel, luge i esquí acrobàtic. Les primeres medalles, però, no es repartiran fins avui.
INAUGURACIÓ
La cerimònia, molt vistosa, té el segell del prestigiós cineasta Zhang YimouDesfilada de 91 delegacions
Després de la hissada de la bandera del país organitzador i d’un vistós espectacle en record de les seus anteriors dels Jocs, va començar la desfilada dels esportistes dels 91 comitès olímpics participants. Com marca la tradició, la delegació de Grècia va encapçalat una comitiva que van tancar els amfitrions, l’equip de la República Popular de Xina, format per 174 participants. El gegant asiàtic no és ni de bon tros una potència en els Jocs d’hivern, però ben segur que aquesta cita suposarà tot un estímul per impulsar els esports de neu i de gel. L’equip espanyol va aparèixer en el lloc 31è, amb els catalans Queralt Castellet i Ander Mirambell com a banderers –a la imatge–. En la reduïda representació estatal també s’hi va poder veure l’esquiadora Núria Pau, els patinadors Adrià Díaz i Olívia Smart o el tècnic de freestyle Josep Gil. Quim Salarich (esquí alpí) i Jaume Pueyo (esquí de fons), que també competiran als Jocs, van preferir continuar a Yanqing i Zhangjiakou, les altres dues seus de la competició.