Els altres catalans
Olimpisme. Martin Fourcade (la Llaguna) i Doriane Vidal (Ribesaltes) ja sabien què era la glòria olímpica
Martin Fourcade, biatleta ja retirat, serà difícil de batre en el futur com el millor esportista català d’esports d’hivern de tots els temps malgrat que no va estar mai adscrit a la federació catalana per raons òbvies. Fourcade va néixer a la Llaguna (Capcir) el 1988, poble del qual el seu pare, que parla perfectament la nostra llengua, va ser alcalde. El germà gran, Simon, també va ser olímpic i un dels líders de l’equip francès durant uns quants anys.
El gran biatleta de la Catalunya del Nord, oficialment membre de l’exèrcit francès, va col·locar fa quatre anys el seu nom en la llegenda olímpica amb tres medalles d’or a Pyeongchang, a les quals s’hi han d’afegir dues d’or i dues de plata més assolides a Sotxi 2014 i Vancouver 2010.
No és l’únic català del nord que ha assaborit el podi olímpic. Una altra surfista de neu, com Queralt Castellet, va tocar la glòria a Salt Lake City fa 20 anys en la mateixa final en què ha competit la sabadellenca, la de migtub. Doriane Vidal (1976), nascuda a Ribesaltes, va ser plata. Des que es va retirar viu a Salses dedicada a la producció de vi.
Fourcade no és l’únic olímpic de la Catalunya del Nord que ha donat dies de glòria a la República francesa. Abans que ell, un dels medallistes més importants de la història del Comitè Olímpic Francès era el tirador d’esgrima Christian d’Oriola, un català nascut a Perpinyà el 1928.
Fourcade manté una molt bona amistat, entre d’altres, amb Kilian Jornet, amb qui coincidia sovint al centre d’alt rendiment de Font-romeu, on s’han format també els grans esquiadors de muntanya de Catalunya, com el mateix Oriol Cardona, campió d’Europa aquesta setmana a Boí Taüll.