Llums i ombres a Pequín
Jocs Olímpics d’hivern. El president del COI, Thomas Bach, destaca l’esportivitat entre els participants de comitès rivals i critica la fredor de l’equip rus envers la jove patinadora Kamila Valíeva
L’endemà de la final olímpica de patinatge la jove russa Kamila Valíeva continua a l’aparador. La patinadora de 15 anys va abandonar la pista entre plors després de dues caigudes que la van relegar a la quarta posició, fora de les places del podi. El president del COI, Thomas Bach, va assegurar ahir que se sentia “molt pertorbat” per “l’ambient gèlid” i “la fredor” de l’equip rus envers la seva esportista. “En comptes de consolar-la, es van mostrar molt distants i fins i tot va rebre gestos de desaprovació”, relata el dirigent alemany. Valíeva, capaç de fer un salt quàdruple sobre gel i que havia obtingut la millor puntuació en el programa curt, està subjecta a un procediment disciplinari per part del TAS pel positiu per trimetazidina detectat al desembre.
Després de la prova, Valíeva, plorosa, estava visiblement alterada, i la seva entrenadora, Eteri Tutberidze, lluny de consolar-la, li va etzibar: “Per què has deixat de lluitar? Explica-m’ho; per què t’has deixat anar després de l’àxel?” Els retrets van ser captats a través de les imatges de televisió. Bach es va mostrar preocupat per “la gran pressió” que devia experimentar la patinadora en unes circumstàncies “molt difícils per a una noia de 15 anys” i va expressar la seva esperança que no hagi suposat “una experiència traumàtica per a ella”.
El pes de l’entorn
En aquest sentit, Bach lamenta l’escàs marge de maniobra del COI: “Els nostres mitjans per gestionar aquest problema són limitats. No som la policia, no podem interrogar i les nostres sancions tenen un poder limitat. Per a aquestes situacions, necessitem el suport dels governs.” Tanmateix, el màxim dirigent del COI va assenyalar, una vegada més, l’entorn de la patinadora, i considera que la investigació “és extremadament important perquè Valíeva és menor” i perquè el dopatge “rarament passa sol, els equips hi assisteixen, l’inicien o fins i tot ho imposen”.
L’esperit olímpic
D’altra banda, el dirigent del COI va aprofitar la roda de premsa per fer balanç dels Jocs, que es clausuren diumenge i que va qualificar com a “molt reeixits”. Bach va destacar l’aspecte esportiu, en què els participants han tingut “actuacions excel·lents”, i el de les “infraestructures”, a més de subratllar “el gran esperit olímpic” regnant en la competició. En aquest sentit, el president del COI es va referir a les escenes d’esportivitat viscudes entre participants xinesos i nord-americans, o entre ucraïnesos i russos, països que actualment estan immersos en tensions geopolítiques. Bach també va elogiar la bombolla anticovid dissenyada pels amfitrions, que, a pesar d’algunes crítiques, han convertit la seu en el “lloc més segur del món”. “Les restriccions s’han de posar en perspectiva, i la majoria dels esportistes se senten feliços i satisfets pel fet que s’hagin pogut celebrar els Jocs en condicions difícils causades per l’alt grau de contagi de la variant òmicron”, va sentenciar.
Tercera medalla per a Ailing Gu
Ailing Gu es va refermar com una de les grans estrelles d’aquests Jocs, si més no com una de les grans referències locals. Or en big air i plata en slopestyle, la jove xinesa de 18 anys va assolir el seu segon títol a Pequín amb la victòria en el migtub d’esquí acrobàtic. Amb els 93,25 de la primera mànega n’hauria tingut prou, però en la segona va elevar el llistó i va arribar fins a uns 95,25 inabastables per a les seves rivals. De mare xinesa i pare dels Estats Units, Gu va precedir les canadenques Cassie Sharpe, la defensora del títol, que va ser segona amb 90,75, i Rachael Karker, tercera amb 87,75 punts.
Leduc, el primer no-binari als Jocs
Timothy Leduc, patinador artístic dels Estats Units que es va classificar ahir amb el setè lloc per a la final formant parella amb Ashley Cain-Gribble, és el primer participant en uns Jocs d’hivern que s’autoidentifica com a “no-binari”. En la llista d’inscrits en la competició, Leduc apareix catalogat com a patinador del gènere masculí. Però en la minibiografia que resumeix el seu historial esportiu va acompanyat d’una NB, ‘nota bene, aclaridora: “Observeu que la categoria de gènere usada anteriorment només es refereix a una categoria de competició (femenina o masculina). L’esportista s’identifica com a no-binari.”