Pequín 2022 ja és història
Jocs Olímpics. El president del COI, Thomas Bach, elogia l’organització de la cita xinesa en el discurs en la cerimònia de clausura i passa el testimoni als Jocs de Milà-Cortina d’Ampezzo 2026
Després de setze dies, la flama olímpica que ha il·luminat Pequín, refugiada a l’interior del simbòlic floc de neu, s’ha apagat al Niu d’Ocell, l’estadi nacional de la capital xinesa. El president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, va tancar oficialment els Jocs de Pequín 2022 i va convocar els joves esportistes perquè es tornin a aplegar d’aquí a quatre anys, als de Milà-Cortina d’Ampezzo del 2026.
Durant el discurs, el màxim dirigent del COI va reiterar “el poder unificador” i l’esperit olímpic dels Jocs, que es va poder comprovar en el “respecte i les abraçades” entre esportistes pertanyents a comitès de països en conflictes geopolítics. Bach també va fer una crida a les autoritats internacionals perquè les vacunes contra la pandèmia arribin arreu del món. En aquest sentit, va agrair l’esforç del comitè olímpic xinès per haver organitzat uns jocs “segurs”, a pesar de la covid-19. El relleu es va oficialitzar amb el traspàs de la bandera olímpica als alcaldes de Milà i Cortina d’Ampezzo per part del seu homòleg de Pequín.
En la desfilada dels 91 comitès participants es va poder veure el barceloní Adrià Díaz, vuitè en la final de dansa de patinatge artístic al costat d’Olivia Smart, que va exercir de banderer de la delegació espanyola. La més aclamada, però, va ser la nova heroïna local, la jove de 18 anys Aileen Gu. Ja ho era abans de competir, per la seva tria de defensar els colors de la Xina, el país d’origen de la seva mare, en comptes dels Estats Units, el del seu pare i el lloc on ha nascut i s’ha criat. Gu, en tot cas, va complir amb escreix les expectatives amb la consecució de tres medalles, les d’or de big air i mig tub i la d’argent de slopestyle en la modalitat d’esquí acrobàtic. La delegació xinesa, en aquest sentit, va fer un pas endavant en el medaller, escalant fins al tercer lloc, sobretot per la consecució de nou medalles d’or, a més de quatre d’argent i dues més de bronze, per un total de 15. El lideratge va ser novament per a Noruega, amb 37 medalles (16-8-13). Per als esports d’hivern catalans, Pequín 2022 també passarà a la història per la consecució de la primera medalla –d’argent– a càrrec de la sabadellenca Queralt Castellet en el mig tub de surf de neu.
Si en els Jocs d’estiu la marató suposa la prova final, en els d’hivern aquest honor recau en l’esquí de fons i durant la cerimònia de clausura també es van lliurar les medalles dels 30 km femenins i dels 50 km masculins, que dissabte, a causa de les males condicions, van quedar reduïts a 27,2 km. Els últims títols olímpics van ser per a la noruega Therese Johaug i el rus Aleksandr Bolxunov. La matinada anterior, també es va viure la final d’hoquei sobre gel. La formació del Comitè Olímpic Rus, defensora del títol, va prendre la iniciativa, però va acabar claudicant contra Finlàndia (2-1), que va guanyar l’or per primera vegada.
Pequín va passar el testimoni a Milà-Cortina d’Ampezzo 2026, en què la competició encara quedarà molt més dispersa que a la Xina. Les dues seus que donen nom al projecte estan separades per 420 km, la inauguració serà a Milà i la clausura a Verona i hi haurà a quatre viles olímpiques (Milà, Cortina d’Ampezzo, Pedrazzo i Livigno).
Torn dels paralímpics
D’aquí a dues setmanes, serà el torn dels Jocs Paralímpics de Pequín, que es disputaran en aquests mateixos escenaris del 4 al 13 de març i tindran la participació de l’esquiador de fons català Pol Makuri, inscrit en les modalitats d’esprint, 12,5 km estil lliure i 20 km clàssic, en la classe LW9.