Olimpisme

Els Jocs continuen

L’olimpisme adaptat inicia avui a París onze dies de competició, de lluita, d’esforç i entrega a la recerca dels títols i les medalles

Els esportistes gaudiran del suport dels aficionats a les graderies, després de la seva absència a Tòquio 2020 per la pandèmia

La dissetena edició dels Jocs Paralímpics, París 2024, aplegarà a partir d’avui i fins al 8 de setembre 4.400 esportistes –26 de catalans, amb tres guies– que buscaran l’or en les 549 proves que es disputaran en els 22 esports en competició.

Per a tots aquests esportistes paralímpics seran onze dies de competició inoblidables, ja que es podran retrobar amb el públic, que els farà arribar el seu suport, després d’haver competit a Tòquio 2020 sense aficionats a les graderies per la pandèmia. Els 22 esports seran els mateixos que a Tòquio 2020, ja que no hi ha hagut canvis: bàsquet en cadira de rodes, boccia, futbol per a cecs, esgrima en cadira de rodes, golbol, atletisme, rem, bàdminton, piragüisme, ciclisme, equitació, halterofília, judo, natació, taekwondo, tennis de taula, tir amb arc, tir esportiu, triatló, rugbi en cadira de rodes, voleibol assegut i tennis en cadira de rodes.

Es repartiran 549 medalles d’or. De totes les modalitats amb medalla, 235 seran femenines; això significa que n’hi haurà vuit més que a Tòquio 2020. També hi haurà un augment de participació femenina, amb un rècord de 1.983 participants, que fa que el percentatge de dones que competiran arribi al 45 per cent, davant el 55 per cent dels homes.

ELS PARTICIPANTS

4.400
esportistes
competiran en els Jocs Paralímpics; 2.202 homes, 1.859 dones i 339 places mixtes.

DELEGACIONS

182
delegacions
seran presents als Jocs Paralímpics. També la d’esportistes refugiats.

ELS TÍTOLS

549
proves:
271 de masculines, 235 de femenines i 43 de mixtes de 22 esports, els mateixos que a Tòquio

COMPETICIÓ

11
dies
de competició, des de demà, 29 d’agost, fins al 8 de setembre. Avui només hi ha la inauguració.

L’equip de refugiats més gran i ambiciós

Per tercera vegada a la història un equip de refugiats competirà en els Jocs Paralímpics. París 2024 veurà el nombre més gran d’aquests esportistes, amb vuit competidors i dos guies. A Rio 2016 van ser només dos i a Tòquio 2020 van arribar als sis. Viuen en sis països diferents i competiran en sis esports: atletisme, halterofília, tennis de taula, taekwondo, triatló i esgrima en cadira de rodes. Quatre debutaran en uns Jocs i els altres quatre ja hi han competit abans, i per a un serà la tercera participació, després de Rio 2016 i Tòquio 2020, com a atleta refugiat. El gran objectiu de l’equip és guanyar una medalla i emular l’equip olímpic de refugiats, que en va guanyar una fa uns dies per primer cop a la història.

Una cerimònia d’inauguració innovadora

Seguint el fil de risc i innovació de treure d’un estadi convencional la cerimònia d’inauguració tal com es va fer en els Jocs Olímpics, els Camps Elisis i la plaça de la Concòrdia van ser el marc ahir de la desfilada i els actes d’obertura dels Jocs Paralímpics, un espectacle de més de tres hores que va unir públic i esportistes al cor de París.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)