Opinió

Jocs Olímpics i universitats

De cara
al futur i pensant en
el país que volem fóra bo anar prenent nota i valorar molt més
la pràctica
de l'esport universitari

Als Jocs de Rio l'Estat espa­nyol va que­dar en catorzè lloc amb 17 meda­lles, 7 d'or, 4 de plata i 6 de bronze (la clas­si­fi­cació es fa a par­tir de les meda­lles d'or i, en cas d'empat, de les de plata). A davant, els Estats Units amb 121 meda­lles (46 d'or i 37 de plata); el Regne Unit, 67 (27 i 23); la Xina, 70 (26 i 18); Rússia, 56 (19 i 18); Ale­ma­nya, 42 (17 i 10); el Japó, 41 (12 i 8); França, 42 (10 i 18); Corea, 21 (9 i 3); Itàlia, 28 (8 i 12); Austràlia, 29 (8 i 11); els Països Bai­xos, 19 (8 i 7); Hon­gria, 15 (8 i 3), i el Bra­sil, 19 (7 i 6).

Si pre­nem ara la clas­si­fi­cació de les 200 millors uni­ver­si­tats del món (QS World Uni­ver­sity Rankings) la pri­mera que tro­bem de l'Estat espa­nyol és la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona en el lloc 166, seguida de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Madrid (186) i la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (190). En total tres uni­ver­si­tats, dues de Cata­lu­nya, entre 200, les matei­xes que Dina­marca, Bèlgica i Taiwan; tots aquests, països amb molta
menys població. A davant, els Estats Units amb 51 uni­ver­si­tats (la quarta part del rànquing); el Regne Unit, 30; Ale­ma­nya i els Països Bai­xos, 12; Austràlia, 11; el Japó i Canadà, 8; la Xina i Corea, 7; Suïssa, 6; França, Suècia, i Hong Kong 5. I amb dues uni­ver­si­tats, Finlàndia, Àustria, Noru­ega, Irlanda, Israel, el Bra­sil, Sin­ga­pur i l'Índia.

Més enllà de les diferències en població i recur­sos, la com­pa­ració posa en relleu que, en gene­ral, la majo­ria de països amb més uni­ver­si­tats entre les millors del món són també els que obte­nen més meda­lles en els Jocs Olímpics. Així, els Estats Units, el Regne Unit, la Xina, Ale­ma­nya, el Japó, França, Corea, Austràlia i els Països Bai­xos ens apa­rei­xen en els pri­mers llocs en les dues clas­si­fi­ca­ci­ons. Les excep­ci­ons (bons resul­tats espor­tius, però poques uni­ver­si­tats entre les millors) són Rússia, Itàlia, Hon­gria i el Bra­sil. Una segona con­si­de­ració és que d'aquests països tres són de cul­tura anglo­sa­xona (els Estats Units, el Regne Unit i Austràlia) als quals es podria afe­gir Nova Zelanda (en dinovè lloc en el meda­ller amb 18 meda­lles, 4 d'or i 9 de plata) i el Canadà (en vintè lloc amb 22, 4 i 3). I, en tots aquests casos, sabem que la gran part dels espor­tis­tes d'elit són o han estat uni­ver­si­ta­ris (i la Xina, el Japó i Corea no en serien una excepció) i que pro­ve­nen d'una cul­tura que valora l'esforç, el tre­ball i la com­pe­ti­ti­vi­tat.

El model de cam­pus uni­ver­si­tari d'excel·lència no només no està renyit amb l'esport a alt nivell, sinó que es com­ple­men­ten. En altres parau­les, les millors uni­ver­si­tats són aque­lles que tenen els millors recur­sos en docència i en recerca però també en ins­tal·laci­ons i pro­gra­mes espor­tius i mol­tes vega­des l'esport dóna la pos­si­bi­li­tat d'obte­nir beques per estu­diar en deter­mi­nats cen­tres. De cara al futur i pen­sant en el país que volem fóra bo anar pre­nent nota i valo­rar molt més la pràctica de l'esport uni­ver­si­tari i la neces­si­tat de man­te­nir unes ins­tal·laci­ons i uns pro­gra­mes de for­mació que inclo­gues­sin els tres ves­sants, docència, recerca i esport.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.