Un camp polèmic
va conquerir durant la guerra del 1967
Segur que cap dels lectors de L'Esportiu ha sentit a parlar del Beitar Ironi Maale Adumim. Normal. És un equip de futbol israelià que juga amb una samarreta blava i negra en un assentament de Cisjordània que porta per nom Maale Adumim.
El mes vinent, però, aquest equip que juga en les divisions inferiors del futbol israelià podria estar en els titulars dels diaris, perquè la FIFA estudiarà el 13 i 14 d'octubre de manera oficial una demanda de la Federació Palestina de Futbol, que reclama que els equips dels assentaments israelians que juguen, per tant, en territori palestí, no puguen jugar en camps creats sobre una terra que, segons la legislació internacional com a mínim, no els pertany.
La demanda ha arribat després d'una intensa campanya per part de diverses organitzacions que han replegat 150.000 signatures per a fer pressió sobre la Federació Palestina de Futbol. I a la FIFA la decisió final està en mans de Tokyo Sexwale, un sud-africà que va ser empresonat durant l'apartheid i que s'ha referit en diverses ocasions a la situació d'Israel i Palestina comparant-la amb la que ell va viure. Cosa que fa pensar en una decisió que podria ser favorable a la denúncia palestina.
En total, són sis els camps, tots de gespa artificial, que han estat identificats. Es tracta de camps situats al territori que Israel va conquerir durant la guerra del 1967, un territori que pràcticament cap país del món reconeix com a part d'Israel. Malgrat això, Israel hi ha instal·lat poblacions, assentaments, que intenten consolidar els seus drets sobre el territori i que per això són denunciats pel govern palestí.
Els equips israelians s'han defensat afirmant que en els seus clubs juguen també àrabs palestins, però no sembla que aquest argument puga tenir prou força per a aturar una decisió que, tot i amb això, i siga quina siga, segur que serà polèmica.