L'esport dels occitans
El diari francès L'Équipe ha publicat un interessant estudi sobre la geografia de les grans lligues franceses dels diversos esports. Hi compara la Ligue1 de futbol, la Top14 de rugbi, la ProA de bàsquet i les primeres divisions d'handbol, voleibol i hoquei sobre gel.
L'estudi té alguns detalls molt interessants, però un destaca per damunt de tots els altres: la constatació que el rugbi és un esport occità. Evidentment, no ho presenten així, amb aquestes paraules, però, posant els equips sobre el mapa, l'evidència, l'evidència geogràfica, és incontestable. Tots els equips del Top 14 estan en ciutats occitanes, amb l'excepció de l'Stade Français de París i de l'Aviron de Baiona i l'Stade Rochelais, de La Rochelle. Cal tenir en compte, però, que aquests dos darrers estan situats en ciutats de forta influència occitana, ja que Baiona és una ciutat de frontera entre bascos i occitans amb població mixta i La Rochelle és veïna i fa frontera també amb Occitània.
Per comparació, el bàsquet és un esport més francilià, és a dir de la zona al voltant de París, l'handbol és un esport més aviat oriental –la majoria d'equips se situen a la franja que va d'Alsàcia a Mònaco– i el futbol, tot i ser molt repartit, té una forta presència a la Bretanya, on juguen cinc dels equips de la Ligue1. El diari, per cert, compara aquest fet amb la forta presència d'equips bascos en la lliga espanyola, que aquest any són cinc també.
Pel que fa a la resta de nacionalitats de l'Estat francès, els corsos estan ben representats en les modalitats de futbol i voleibol, els alsacians juguen a futbol i a voleibol també, i els flamencs, la comunitat nacional més petita de la geografia francesa, tenen dos equips de bàsquet i d'handbol en les principals lligues. Nosaltres, els catalans, però, des que la USAP de Perpinyà va baixar a la segona categoria de rugbi simplement no comptem en cap dels esports professionals importants que es practiquen a l'Estat francès.