Opinió

La Premier League, a debat

La selecció anglesa ja fa temps que no figura entre les millors del panorama europeu

Segu­ra­ment si féssim una enquesta entre els afi­ci­o­nats al fut­bol, i aquests dei­xes­sin de banda durant uns minuts els seus colors, una bona part coin­ci­di­ria a ele­gir la Pre­mier Lea­gue anglesa com la lliga més atrac­tiva que hi ha ara mateix a Europa i a tot el pla­neta. Esta­dis plens a ves­sar, qua­tre o cinc equips amb pos­si­bi­li­tats de gua­nyar el títol gai­rebé cada tem­po­rada, pres­su­pos­tos econòmics molt potents, un sis­tema dels drets tele­vi­sius que fomenta més l'equi­li­bri que no pas la desi­gual­tat, i com a con­seqüència una part impor­tant de les prin­ci­pals figu­res fut­bolísti­ques mun­di­als jugant-hi.

Tot això sem­bla difícil de dis­cu­tir. Qua­tre equips dife­rents han estat cam­pi­ons els últims cinc anys. For­tes inver­si­ons dels pro­pi­e­ta­ris de clubs aquests dar­rers anys i quan­ti­tats astronòmiques paga­des per molts dels seus fla­mants fit­xat­ges.

Però més enllà de tots aquests atrac­tius argu­ments, la Pre­mier Lea­gue també té una altra cara no tan espec­ta­cu­lar i cri­da­nera i que ja fa un temps que ha aixe­cat un cert debat a Angla­terra. I aquest és la direcció cap on va el fut­bol anglès.

L'arri­bada de juga­dors d'arreu ha fre­nat, molt més que a d'altres lli­gues, la pro­gressió de fut­bo­lis­tes britànics i fins i tot també d'entre­na­dors. Hi ha clubs que amb prou fei­nes tenen tres o qua­tre juga­dors del país a les seves plan­ti­lles. La selecció anglesa ja fa temps que no figura entre les millors del pano­rama euro­peu, i la resta de selec­ci­ons britàniques, amb tots els res­pec­tes, són més aviat de segona línia.

Pel que fa als tècnics, les dades encara són més con­tun­dents. Aquesta tem­po­rada onze dels vint entre­na­dors de la Pre­mier Lea­gue són estran­gers. I a l'inici del cam­pi­o­nat el nom­bre era de catorze. Els set pri­mers equips clas­si­fi­cats ara mateix en la lliga tenen tots tècnics de fora. I si excep­tuem Alex Fer­gu­son amb el Manc­hes­ter Uni­ted, l'últim entre­na­dor britànic que va gua­nyar una lliga va ser el també escocès Kenny Dal­glish el 1995 amb el Black­burn Rovers i l'últim anglès, Howard Wilkin­son el 1992 amb el Leeds Uni­ted.

No cal dir que l'experiència d'entre­na­dors que dar­re­ra­ment han pro­vat sort fora d'Angla­terra tam­poc ha estat gaire pro­fi­tosa. Només cal veure els exem­ples en la lliga espa­nyola de Gary Nevi­lle en el València la tem­po­rada pas­sada i ara de Tony Adams en el Gra­nada.

Pro­ba­ble­ment la Pre­mier Lea­gue és la més lla­mi­nera, en molts sen­tits, de totes les lli­gues que hi ha a Europa, però el preu que en pagarà el fut­bol anglès pot tenir, en un futur no gaire llunyà, unes con­seqüències força nega­ti­ves, si és que no les està patint ja.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)