Opinió

Legió d’antiherois

El futbol italià, tan especulatiu i subterrani, quan no hi és, se l’enyora de mala manera

El pri­mer cop que Itàlia no va ser al mun­dial va ser el pri­mer cop que hi va haver mun­dial. La fede­ració ita­li­ana aspi­rava a orga­nit­zar-lo, i, en jugar-se a l’Uru­guai, no va voler anar-hi. Qua­tre anys després, el 1934, el va orga­nit­zar, el va jugar i el va gua­nyar, perquè tocava. Va ser el pri­mer mun­dial posat i gua­nyat al ser­vei de la pro­pa­ganda d’una dic­ta­dura. El mun­dial de Mus­so­lini. També el de Giu­seppe Meazza, estre­lla d’aquesta copa del món arre­glada i també de la següent. Des de lla­vors, Itàlia només havia fallat un cop a la cita mun­di­a­lista. Va ser a Suècia, el 1958, quan H.H. i Nereo Rocco encara no havien per­fec­ci­o­nat a l’Inter i el Milan el cate­nac­cio que després esde­vin­dria marca d’aigua del cal­cio, quasi sem­pre tan ente­ra­nyi­nat, tan espe­cu­la­tiu, tan sub­ter­rani, tan als antípodes del simfònic fut­bol total dels holan­de­sos, dels bra­si­lers i del Barça. El que no evita, ni de bon tros, que, quan no hi són, als ita­li­ans se’ls enyori de mala manera. Perquè el fut­bo­ler és con­tra­dic­tori com ho és el fut­bol italià, que, durant lus­tres, alhora que subli­mava la des­trucció, va impor­tar els més grans fan­ta­sisti: Mara­dona, Pla­tini, Van Bas­ten, Zidane, Ronaldo...

Per a un ser­vi­dor, l’azzurra comença en el mun­dial del 82, el pri­mer que recordo i el ter­cer per Itàlia, que de pas es ven­java dels bra­si­lers, del fut­bol samba que els havia tom­bat al 70. Era la Itàlia de Dino Zoff, veterà lla­vors com Buf­fon ara, de la Juve i de Paolo Rossi, aquell killer que tor­nava després de dos anys de càstig pel cas toto­nero, un dels escàndols de cor­rupció i apos­tes que cada tant sac­se­gen el cal­cio, i que esde­vin­dria (anti)heroi i lle­genda. La meva azzurra mun­di­a­lista és també aque­lla de Bag­gio i Tas­sotti que el 1994 va per­pe­trar una nova ven­jança con­tra el Bra­sil del 70, més rebus­cada: va con­sis­tir a caure als penals con­tra una cana­rinha estèril, que per gua­nyar, va renun­ciar als seus prin­ci­pis i va, sí, ita­li­a­nit­zar-se. La meva selecció ita­li­ana, com la de tants, és Baresi, campió el 82 sense jugar ni un minut, i Mal­dini, reti­rat just abans del quart cam­pi­o­nat del món, i els mera­ve­llo­sos Totti i Pirlo i Inzaghi, que sí van ser cam­pi­ons el 2006, sense cap llam­pec de geni però amb el mèrit ter­ri­ble d’acon­se­guir-ho després d’una altra sac­se­jada, aquesta de nom cal­ci­o­poli. L’azzurra que ens repre­senta és, també, l’hono­ra­ble fracàs de Pran­de­lli, el tècnic que va inten­tar que el geni s’imposés al càlcul, i que quasi ho acon­se­gueix. I les llàgri­mes de Buf­fon, l’home que es va que­dar a la Juve quan la van enviar a expiar els seus pecats a la Serie B. I la pro­testa del suplent De Rossi, un altre que plega, quan, amb el letal –i final­ment ine­vi­ta­ble– empat que dei­xava els ita­li­ans fora del mun­dial pla­nant sobre els seus caps, el van fer sor­tir a escal­far. “Què collons hi pinto jo? Aquest par­tit l’hem de gua­nyar, no empa­tar-lo!” Honor i glòria a l’azzurra i la seva legió d’anti­he­rois eterns. Com els tro­ba­rem a fal­tar aquest estiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)