Opinió

Una llarga interferència política

Voleu major ingerència que el fet que la mateixa persona dirigeixi un comitè olímpic i un ens polític?

El món de l’esport espa­nyol està una mica, o molt, tras­bal­sat davant l’amenaça de la FIFA d’excloure la selecció espa­nyola de fut­bol del mun­dial de Rússia perquè la FIFA con­si­dera que el govern espa­nyol està inter­fe­rint en la fede­ració espa­nyola. Totes les fede­ra­ci­ons espor­ti­ves inter­na­ci­o­nals recu­llen en els seus esta­tuts, i el Comitè Olímpic Inter­na­ci­o­nal en la Carta Olímpica, que les fede­ra­ci­ons i els comitès olímpics naci­o­nals han de ser inde­pen­dents dels governs. Un prin­cipi del qual tant les fede­ra­ci­ons com el COI només se’n recor­den quan els convé, com ara la FIFA.

Si el COI i les dife­rents fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals hagues­sin apli­cat aquesta norma de forma estricta durant la llarga nit del fran­quisme, les selec­ci­ons i els espor­tis­tes espa­nyols no hau­rien pogut par­ti­ci­par en cap com­pe­tició inter­na­ci­o­nal o en els Jocs Olímpics fins al 1984. Per què? Perquè des del 1941 fins al 1984, el pre­si­dent del Comitè Olímpic Espa­nyol (COE) i el de l’orga­nisme del govern espa­nyol que ges­ti­o­nava l’esport (DND del 1941 al 1977, CSD des del 1977) van ser la mateixa per­sona: des del gene­ral Mos­cardó fins a Romà Cuyàs, pas­sant per, entre d’altres, Joan Antoni Sama­ranch. En total, vuit per­so­nes dife­rents sota governs del dic­ta­dor, de la UCD i del PSOE. I la coin­cidència es va aca­bar el 1984, no perquè al govern de Felipe González li fes ver­go­nya tot ple­gat, sinó perquè els pre­si­dents de les fede­ra­ci­ons es van revol­tar con­tra Cuyàs i el van des­ti­tuir, de resul­tes de l’ano­me­nat decret anti-Porta del 1984, que limi­tava els man­dats dels pre­si­dents de les fede­ra­ci­ons espa­nyo­les. Uns pre­si­dents de fede­ra­ci­ons que, des de la fi de la Guerra Civil fins al 1977, van ser nome­nats a dit pels res­pon­sa­bles polítics de l’esport espa­nyol. Voleu major ingerència política en l’esport que el fet que la mateixa per­sona diri­geixi un comitè olímpic i un ens polític? O que als pre­si­dents de les fede­ra­ci­ons els designi el govern? I Sama­ranch va ser, entre el 1967 i el 1970, mem­bre del COI, pre­si­dent del COE i pre­si­dent de la DND.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)