Opinió

Evidències perilloses

El Barça va aixe­car dime­cres el tro­feu de la super­copa de Cata­lu­nya després de vèncer l’Espa­nyol en la tanda de penals. El pri­mer títol de l’era Val­verde, encara que la història no se’n recor­darà, d’aquest dia, i espe­rar que l’equip s’emporti la lliga o la copa espa­nyo­les. Nor­mal. Tam­poc el club fa res per dig­ni­fi­car la com­pe­tició. Excu­ses amb petits ges­tos perquè no diguin. I poc més. En fi, expe­di­ent com­plert.

Del par­tit ens que­dem amb dues tris­tes rea­li­tats. La pri­mera, que excepte a Jas­per Cilles­sen, a cap dels juga­dors del pri­mer equip que van ser des­plaçats a Lleida els venia de gust el par­tit con­tra l’Espa­nyol. Yerri Mina, Lucas Digne, André Gomes, Denis Suárez, Aleix Vidal, Paco Alcácer i Ous­mane Dembélé van mirar de com­plir el tràmit sense cap plus que dig­ni­fiqués la seva presència. Cap d’ells va enviar ni un sol mis­satge posi­tiu a Ernesto Val­verde. No són suplents per casu­a­li­tat. I ara, durant el mes de març, quan arriba l’hora de la veri­tat, quan toca bara­llar-se amb el Chel­sea per seguir o girar cua a Europa, quan s’acos­ten els moments deci­sius de la tem­po­rada, cal fer un pas enda­vant per sen­tir-se partícip de la lluita pels èxits. Jugant 90 minuts o només 10. Però a l’altura de les cir­cumstàncies.

La segona rea­li­tat és que a Lleida el club no va il·lusi­o­nar l’afi­ci­o­nat bar­ce­lo­nista amb els fut­bo­lis­tes del futur. El tor­neig va per­me­tre l’exhi­bició de nanos del plan­ter de tota la vida com Sergi Palen­cia, Car­les Aleñá, Abel Ruiz, Juan Miranda i Car­les Pérez; fit­xat­ges estranys com Mar­cus McGuane (a la ban­queta també hi havia Jean Yves Ballou, que no va jugar ni un minut), i ces­si­ons inex­pli­ca­bles com les de Chris­tian Rivera (Eibar), David Cos­tas (Celta) i Mar­tin Hon­gla (Gra­nada). Algú, per mol­tes raons –indi­vi­du­als i estruc­tu­rals–, ha allu­nyat tant el plan­ter del Camp Nou que ni la super­copa cata­lana es va per­me­tre el luxe d’ofe­rir el tra­di­ci­o­nal al·lici­ent de veure com es pre­senta el futur.

O sigui, ni suplents ni nens. Per això el ren­di­ment que està tra­ient Val­verde de l’equip és molt valuós. Perquè, agradi o no al bar­ce­lo­nisme més aca­de­mi­cista, el Txin­gurri té el que té. Alguns accep­ta­ran que hagi renun­ciat al fet dife­ren­cial que va con­ver­tir el Barça en la referència mun­dial del sec­tor de la pilota perquè segu­ra­ment, deuen pen­sar ells, d’on no n’hi ha no en raja. D’altres s’avor­ri­ran veient el que veuen. Pot­ser el bar­ce­lo­nisme ja ha arri­bat a l’espai con­ven­ci­o­nal de només valo­rar la tem­po­rada en funció del nom­bre de títols que gua­nyi l’equip. Que cadascú tre­gui les seves con­clu­si­ons.

Un no s’ima­gina l’opinió de Leo Messi men­tre es mirava la super­copa de Cata­lu­nya per TV3. L’home que ho amaga tot. El que pinta color espe­rança –com deia la cançó– qual­se­vol rea­li­tat, per més dolenta que pugui sem­blar. El fut­bo­lista extra­ter­res­tre. Ell, cara a cara, davant d’unes evidències massa peri­llo­ses.

La ver­go­nya de la desi­gual­tat

Sense excu­ses ni mati­sos. Ni la força per impo­sar-se ni l’elecció per gèneres. Toca, d’una vegada i per sem­pre més, viure en una soci­e­tat amb igual­tat real entre dones i homes. I qui no ho vegi així, que se’n vagi a la merda! Amb perdó, però ja està bé de tanta xim­ple­ria! Tenim pressa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)