Quan el nom no fa la copa
A veure si al final resultarà que el Barça i les desenes de clubs catalans, en una gran diversitat d’esports, que a partir del 1977 han guanyat algun títol de copa que porta l’afegit de Rei i Reina han de demanar perdó per fer-ho. O que aquests títols s’hagin de menysprear pel cognom que porten. El problema no és dels clubs que les juguen, és dels que al seu moment van decidir batejar aquestes competicions amb el nom que tenen. I aquesta és una més de les herències que arrosseguem de la transició espanyola.
Deuen haver notat que he esmentat l’any 1977, no el 1975, any en què va morir Franco i Joan Carles I es va convertir en el cap de l’Estat espanyol. És el 1977 i no el 1975, perquè quan va morir el dictador les diverses copes estaven en marxa i totes les que es van disputar la temporada 1975/76 encara van ser copes del Generalísimo. El curs 1976/77 és la primera amb copes del Rei i de la Reina. Algunes copes que es disputaven des d’abans de la Guerra Civil –futbol, hoquei sobre herba, bàsquet, per exemple, i que eren, simplement, el campionat d’Espanya– van passar a portar el nom del Generalísimo. A d’altres que es van anar creant durant la dictadura –handbol, hoquei sobre patins, voleibol...– ja els van posar el nom del dictador.
Tot això és història. En l’època moderna també tenim casos de l’ús volgut de posar el nom de copa del Rei i de la Reina a les competicions esportives. L’exemple més clar el tenim en el futbol sala. El Barça acaba de guanyar la copa del Rei, la primera edició de la qual es va jugar la temporada 2010/11. Des d’aquell any, hi ha dues copes en el futbol sala, la que es va començar a jugar la temporada 1989/90, quan es va unificar el futbol sala a l’Estat espanyol i que es va batejar com a copa d’Espanya, i la copa del Rei. La copa d’Espanya la juguen els vuit millors de la lliga –estil bàsquet, handbol...– i la del Rei és estil futbol, per entendre’ns. El futbol sala no hauria pogut ser una excepció? La copa que havien creat els clubs no servia?
I les dones? Durant la dictadura les copes femenines eren anomenades campionats d’Espanya i la temporada 1976/77 van passar a ser copes de la Reina. Amb excepcions en esports nous per a les dones. En waterpolo es va començar a jugar un campionat estatal femení el 1987 i fins al 1996 no es va crear la copa de la Reina. En hoquei sobre patins, l’estatal femení va néixer el 1993 i la copa de la Reina, el 2005. Ara ja ho tenen tot normalitzat.