Opinió

L’alliberadora de The Nose

Cir­cula una cita de final de segle XIX segons la qual una alpi­nista és “una verge incapaç de tro­bar marit”. Una afir­mació mas­clista com­pa­ra­ble a aque­lles que, encara ara, s’han de sen­tir dir aque­lles espor­tis­tes que trien dis­ci­pli­nes con­si­de­ra­des “poc feme­ni­nes.” Les dones esca­len mun­ta­nyes, inde­pen­dent­ment del seu estat civil, des de molt abans d’aquesta cita des­a­for­tu­nada. El 1808, per exem­ple, Marie Para­dis es con­ver­tia en la pri­mera dona que arri­bava al cim del Mont Blanc (4.810 m), la mun­ta­nya més alta de l’Europa occi­den­tal. Durant els dos segles següents, les dones s’han obert camí en el món de les mun­ta­nyes amb penes i tre­balls, havent de tren­car bar­re­res per una qüestió de gènere. Però, com que enlloc està escrit que per pen­jar-se d’una paret de noranta graus d’incli­nació cal­gui cap com­bi­nació específica de cro­mo­so­mes, les dones, a còpia de tena­ci­tat, han fet igual­ment la seva tra­jectòria i han asso­lit cotes d’excel·lència equi­pa­ra­bles a les dels homes. Algu­nes han arri­bat a fer allò que abans no ha acon­se­guit cap home. És el cas de Lynn Hill, que va esca­lar pri­mer que ningú The Nose, la via de gran paret més famosa del món, ínte­gra­ment en lliure. És a dir, sense l’ajut d’ele­ments arti­fi­ci­als.

Durant les dècades dels vui­tanta i noranta, aquesta esca­la­dora nord-ame­ri­cana (Mic­hi­gan, 1 de març del 1961) va domi­nar l’esca­lada en lliure en totes les seves face­tes com ben pocs ho han acon­se­guit, des de la moda­li­tat espor­tiva fins a la com­pe­tició en resina i les grans parets. Si en cada espe­ci­a­li­tat era una fava, en con­junt era una autèntica ani­mal de la roca. Pro­vi­nent de la gimnàstica rítmica, va ser amb catorze anys quan, per mitjà dels seus ger­mans, va entrar en con­tacte amb el món ver­ti­cal. Encara no havia fet els vint que ja s’havia con­ver­tit en la pri­mera dona que superava el grau 8a en la moda­li­tat espor­tiva enca­de­nant la via Ophir Broke, a Colo­rado. Es va intro­duir en l’esca­lada en les grans parets a Yose­mite i va des­co­brir la com­pe­tició en un viatge a França, país on, durant un temps, esta­bli­ria la residència. Fins al 1992, la seva riva­li­tat amb Cat­he­rine Des­ti­ve­lle va ani­mar la pui­xant esca­lada de com­pe­tició. A prin­cipi dels noranta va tor­nar als Estats Units i, ani­mada per l’esca­la­dor John Long, va començar a covar la idea d’esca­lar la mítica via The Nose en lliure. Ho va pro­var el 1993, però no ho va acon­se­guir d’una sola tirada i hi va tor­nar l’any següent. La via havia estat alli­be­rada en tots els seus llargs menys el tram cone­gut com a Great Roof, un des­plom a 600 m del terra d’una difi­cul­tat de 8a+. Final­ment se’n va sor­tir, i la seva pro­esa la va con­ver­tir, si és que encara no ho era, en una lle­genda de l’esca­lada. Hill va fer caure pre­ju­di­cis pel seu propi pes, com bé va expli­car John Long en un arti­cle. “Ella era un pro­digi i tot­hom ho sabia. [...] Vint anys abans cap dona no havia esca­lat ni remo­ta­ment tan bé com els millors nois, així que quan Lynn comença a fer-nos espa­vi­lar, alguns dona­ven tota mena d’expli­ca­ci­ons fàtues. Fins i tot després d’una pila de victòries en la copa del món, al món de l’esca­lada encara li va fal­tar un temps per accep­tar Lynn com l’Esco­llida, i pot­ser el seu lle­gat no va ser esta­blert, una vegada per totes, fins que va esca­lar The Nose.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)