61-0 en 40 minuts de joc
Al mateix temps que a Barcelona es disputa el campionat d’Europa de waterpolo tant en la categoria masculina com en la femenina, a la Corunya té lloc el campionat d’Europa d’hoquei sobre patins per a homes. Dimecres, en aquest mateix espai, comentava les escandaloses golejades que s’estaven produint en alguns dels partits, sobretot femenins, que es disputen a Barcelona. A la Corunya està passant quelcom semblant.
Semblant i encara més greu. Molt més greu. No per la quantitat de gols que els equips més dèbils estan rebent, sinó perquè els dotze equips femenins que estan jugant a Barcelona es van guanyar ser-hi. Bé per la seva classificació en l’europeu anterior, bé per haver superat una eliminatòria prèvia. A la Corunya, no. En els europeus d’hoquei sobre patins ja fa temps que qui s’hi apunta, juga. I si algú no s’ho creu, que repassi el nombre de seleccions participants. En els europeus de futbol, de bàsquet, de waterpolo, d’handbol... es determina un model de competició i, si fa no fa, es manté. En hoquei sobre patins, no. Ara a la Corunya estan jugant onze equips. Fa dos anys van ser vuit; el 2014, sis; el 2012, set; el 2008 i el 2010, vuit; el 2006, nou; el 2004, vuit; el 2002, nou; el 2000, vuit. I això per parlar només del segle XXI. Si això no és un sistema de competició anomenat qui s’hi apunta, juga, no sé que és.
Aquesta és la realitat de l’hoquei sobre patins. Un esport en què Catalunya és una potència encara que hagi de guanyar títols per a Espanya. Que només 18 seleccions diferents hagin participat alguna vegada en algun europeu en les 52 edicions que s’han jugat des del 1926 ho diu tot. I algunes d’aquestes seleccions van ser, encara que costi creure, les de la RD Alemanya i Rússia. La RDA va perdre contra Espanya per 35-2 en l’europeu del 1990 i la de Rússia va protagonitzar una golejada encara més escandalosa, també contra la selecció espanyola, el 1994. L’equip rus, format per jugadors procedents de l’hoquei sobre gel, va perdre per 61-0 contra l’equip espanyol. I en aquella època els partits en els europeus duraven 40 minuts, 20 per part. Rússia s’hi va apuntar, va jugar i va passar el que va passar. I a la Corunya ja hem vist alguns d’aquests resultats: 24-0, 15-0, 14-2, 14-3, 11-0, 10-1 o 15-4.