El moment dels Dragons
La victòria dels Dragons Catalans en la final de la Challenge Cup que es va disputar dissabte a l’estadi de Wembley de Londres ha fet revifar l’interès per aquest club de la Catalunya del Nord i per l’esport que practica: el rugbi a 13. Els Dragons han fet història en conquerir una competició que es va començar a disputar en el segle XIX, la temporada 1896/97 i, a més a més, en convertir-se en el primer club de fora d’Anglaterra que és capaç de guanyar-la. Els Dragons no amaguen d’on són, tant pel mot Catalans que completa el seu nom, com pels seus colors, que inclouen la senyera, i pel seu himne, que no és cap altre que Els segadors, l’himne nacional de Catalunya. A les graderies de l’estadi de Wembley tots vam poder veure, durant la retransmissió que fa fer Esport 3 –en el seu paper de televisió nacional de Catalunya– tots aquests símbols de catalanitat. Fins i tot Tony Gigot –nascut a Avinyó– va acabar les seves declaracions postpartit en directe per la televisió, sobre la gespa de Wembley, amb un “Visca Catalunya” adreçat als seguidors que els victorejaven a l’estadi. Ho va fer, això sí, amb una petita bandera francesa a la mà.
Tot plegat ens ha omplert de satisfacció, més encara en els temps que corren al Principat. Tinguem clar, però, que aquest “Visca Catalunya” és molt semblant als que fan els jugadors o entrenadors del Barça, o d’altres equips catalans, en els seus parlaments en presentacions o celebracions de títols. En el cas dels Dragons, com en el cas de la USAP, és una mostra de catalanitat “regional” dintre de la nació francesa. No hi ha cap reivindicació nacional. No dic que no hi pugui ser en part dels aficionats, però institucionalment, la catalanitat de la USAP o dels Dragons, és com una mena de marca, com ara l’autopista quan travesses la frontera entre els estats espanyol i francès, que porta per nom “La Catalane”.
Per acabar, un parell de precisions. Els Dragons són campions de la Challenge Cup, la competició de copa del rugbi a 13 –rugby league– britànic. No són els campions de cap competició europea –tal com entenem les diferents Champions, per exemple– ni han guanyat la Superlliga –ara tot just comença la fase final– tal com vam poder escoltar en algun moment dissabte a Esport 3. Per evitar equívocs.