El virus IHF, o EHF
Tothom sap de sobres què vol dir el virus FIFA: jugadors de futbol que tornen lesionats als seus clubs després d’anar amb les seleccions del seu país. Hi ha un virus tant o més dolent que aquest anomenat virus FIFA i que afecta el món de l’handbol: el virus IHF, o EHF, que ve a ser el mateix. IHF o EHF són les federacions internacional i europea d’aquest esport. Acabem de viure el campionat del món d’handbol que s’ha disputat entre Alemanya i Dinamarca i que ha coronat els danesos. Ahir es va confirmar la gravetat de la lesió del jugador danès del Barça, Casper Mortensen, que haurà de ser operat d’una lesió al menisc. El Barça va aportar 11 jugadors al mundial en cinc seleccions diferents i tres han tornat amb lesions de diversa consideració: Mortensen, Sorhaindo i Palmarsson. En total, fins a 26 jugadors s’han lesionat durant els 17 dies que ha durat el mundial i en què alguns equips han arribat a jugar deu partits.
Ara algú podria dir: també es podrien haver lesionat amb els seus clubs! És veritat, però hi ha una diferència. Als jugadors els paguen els clubs i ara equips de primer nivell europeu –Barça, Kielce, Veszprém– han de reprendre la Champions amb jugadors lesionats. Els clubs, la competició, ja no serà el mateix. El Barça va jugar el seu últim partit el 16 de desembre, en què va guanyar la copa Asobal. El 2 de desembre havia jugat l’últim del seu grup de la Champions, que dominava amb mà de ferro. Ara tot es reprèn, però amb unes altres condicions.
El calendari de l’handbol mundial és així. Des que el 1994 es va disputar el primer campionat d’Europa, cada any hi ha europeu o mundial, i cada quatre anys coincideixen els Jocs Olímpics i l’europeu. I des de l’any 2000, sempre es disputen al mes de gener, partint la temporada en dues. Per a les seleccions femenines és el mateix, però al mes de desembre. S’entén perfectament per què es van traslladar les competicions de seleccions d’handbol del començament de l’estiu a primers –o finals– d’any. En aquestes dates hi ha menys competència mediàtica, però no té cap sentit trencar any rere any les temporades. I tampoc que cada any hi hagi una –els anys olímpics, dues– gran competició de seleccions. Solucions? No sembla que els responsables pensin que els jugadors són de carn i ossos. El mundial masculí del 2021 passarà de 24 a 32 equips i l’europeu del 2020, de 16 a 24.
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024