Opinió

Carreres duals en l’handbol

El projecte del BM Granollers és un exemple magnífic de com fer del projecte formatiu dels esportistes un eix vertebrador

Com­bi­nar l’esport d’alt ren­di­ment amb la for­mació acadèmica, a la vegada que pen­sar en el futur pro­fes­si­o­nal fora dels ter­renys de joc, és una pre­o­cu­pació de molts espor­tis­tes d’alt nivell del nos­tre país. De fet, quan­tes vega­des hem vist pas­sar dels altars a l’ostra­cisme espor­tis­tes que no han sabut enten­dre el canvi de cicle en la seva vida? Per això, la car­rera dual ha esde­vin­gut, des de la publi­cació del Lli­bre Blanc de l’Esport (2007), una pre­o­cu­pació de la Unió Euro­pea que s’ha anat trans­po­sant al pro­jecte ins­ti­tu­ci­o­nal d’alguns clubs del país. Alguns, amb un èxit més que con­si­de­ra­ble i que fan sen­tir orgu­llo­ses les uni­ver­si­tats del seu entorn.

El pro­jecte Hand­ball for Dual Care­ers del BM Gra­no­llers –finançat per un pro­grama Eras­mus Plus– és un exem­ple magnífic de com una enti­tat espor­tiva pot abor­dar la seva res­pon­sa­bi­li­tat social fent del pro­jecte for­ma­tiu dels espor­tis­tes, sigui en cate­go­ries infe­ri­ors com en els pri­mers equips mas­culí i femení, un eix ver­te­bra­dor. Un pro­jecte for­ma­tiu que acaba en polítiques per fomen­tar l’ocu­pa­bi­li­tat, ja des de la uni­ver­si­tat i els pro­gra­mes de pràcti­ques que tenen i que les vin­cu­len amb el sec­tor pri­vat.

La pro­fes­sora Mela­nie Kel­mann (AUAS), en un acte per com­par­tir bones pràcti­ques orga­nit­zat pel Gra­no­llers, des­ta­cava alguns dels valors que els espor­tis­tes d’alt ren­di­ment, un cop inse­rits al mer­cat labo­ral, poden donar a les empre­ses: lide­ratge, dedi­cació, tre­ball en equip, dis­ci­plina, per­se­ve­rança, lle­ial­tat o capa­ci­tat d’aguan­tar la pressió. Empre­ses com KH-Llo­reda o Esta­ba­nell Ener­gia, orga­nit­za­ci­ons que con­fien en aquest tipus d’estu­di­ants, demos­tren que per­fils pro­fes­si­o­nals que han pas­sat per l’alta com­pe­tició són exem­ple d’una inte­gració ràpida a l’entorn pro­fes­si­o­nal, a les dinàmiques sem­pre acce­le­ra­des de l’orga­nit­zació, al tre­ball per objec­tius i a l’adap­ta­bi­li­tat al canvi.

Dit això, el canvi d’eco­sis­tema –de l’esport pro­fes­si­o­nal a la uni­ver­si­tat, cap al món labo­ral– no sem­pre és sen­zill. I, per això, al final és feina con­junta d’una tri­pleta d’actors (clubs, empre­ses i acadèmia) que l’espor­tista que acaba la tra­jectòria pro­fes­si­o­nal trobi suport per apor­tar bona part dels valors que l’han fet tri­om­far a una nova orga­nit­zació. La fle­xi­bi­li­tat dels cen­tres for­ma­tius i les empre­ses per enten­dre les exigències de l’alta com­pe­tició –com fan els part­ners que ha tro­bat el BM Gra­no­llers– són un reque­ri­ment essen­cial per a l’èxit d’aques­tes ini­ci­a­ti­ves.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)