Un Sant Jordi d’altura
Poques temàtiques esportives han generat una quantitat tan ingent de llibres com l’alpinisme i l’escalada. No em refereixo a publicacions de caràcter pràctic, com ara les guies i els manuals de tècnica, sinó a llibres amb una veritable i demostrada ambició literària que tenen la pràctica a muntanya com a eix vertebrador. L’èpica i la incertesa de les ascensions es presten a fixar les vivències dels alpinistes negre sobre blanc, talment com un llibre clàssic d’aventures. També els múltiples moments d’introspecció passats en la solitud d’una tenda de muntanya –que poden allargar-se jornades a causa d’una tempesta de la qual cal resguardar-se– són inspiradors de relats en els quals el viatge es fa cap a l’interior d’un mateix. La temàtica és llarga i variada i només es qüestió d’informar-se per trobar el llibre de muntanya adient. N’hi ha per als més experts en la matèria, però també per als llecs que, simplement, busquin un llibre de vivències entretingut per passar l’estona. Ara que ve Sant Jordi, n’assenyalem uns quants?
‘Els conqueridors de l’inútil, vol. 1 i 2’, de Lionail Terray
Un clàssic i un dels llibres més venuts del gènere. Autobiografia d’un dels escaladors més destacats de la primera meitat del segle XX. Homenatge a la seva generació i oda a una pràctica tan intangible però passional com pujar una muntanya.
‘Everest sin oxigeno’, de Reinhold Messner
L’alpinista italià demostra que és possible l’escalada sense oxigen a la muntanya més alta del món. Messner fa un seguit de consideracions ètiques sobre l’ús de l’oxigen suplementari en les grans ascensions.
‘Muntanyes d’una vida’, de Walter Bonatti
Autobiografia de l’escalador més destacat dels anys cinquanta i seixanta. Narra de manera trepidant les ascensions que va fer al llarg de la seva vida, el seu gust per l’escalada en solitari. Tractat honest d’un dels més grans de tots els temps.
‘La febre del cim’, de Jon Krakauer
Amb estil periodístic, narra els fets que el 1996 van desencadenar en una de la pitjors tragèdies de l’Everest. El llibre va ser traslladat al cinema a Everest, dirigida pel director islandès d’origen català Baltasar Kormákur.
‘Everest 1996’, d’Anatoli Boukreev i Dewalt G. Weston
La resposta al llibre de Krakauer per part d’un dels guies implicats en la tragèdia a l’Everest. Boukreev, que va salvar tres alpinistes d’una mort segura, se sent desacreditat i desmenteix algunes de les afirmacions del periodista americà.
‘Escaladores de la libertad’, de Bernadette McDonald
Retrat d’una generació d’alpinistes polonesos pionera en les ascensions hivernals als vuitmils i que es va prendre l’alpinisme com una vàlvula d’escapament del règim comunista sorgit després de la Segona Guerra Mundial.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024