Xarxes contra el masclisme
Centenars de missatges al telèfon mòbil. Insults masclistes durant tot el dia. “El que hauries de fer és ser autocrítica, deixar de creure’t periodista i dedicar-te a netejar banys i cuines. Això o la prostitució també.” Aquest n’és només un exemple, i són les paraules que des de fa anys reben un grup de periodistes mexicanes. Pel sol fet de ser periodistes i dones hi ha un ampli sector de la societat que creu que té el dret de poder-les insultar. Les xarxes socials són per a molts l’amagatall des d’on poden deixar anar les seves frustracions. A Twitter, per exemple, es coneixen com a trolls. Faltar al respecte gratuïtament no havia estat mai tan fàcil.
Per aturar aquesta situació que començava a ser angoixant, algunes de les periodistes afectades van decidir posar en marxa una associació que sota el nom de Versus té com a objectiu aturar els comentaris masclistes que es fan a les xarxes socials. Són Marion Reimers, Verónica Rodríguez i Jimena Sánchez les que van unir esforços per aturar aquest tipus de violència.
Des de Versus es considera que el periodisme esportiu és un “cavall de Troia” perquè arriba a milions d’espectadors i llança missatges molts poderosos. “En els comentaris, la publicitat i les imatges es validen i repliquen estereotips molt presents en la societat mexicana”, asseguren. Encara queda un llarg camí per recórrer perquè els mitjans de comunicació mexicans comencin a ser inclusius amb les periodistes que es dediquen a l’àrea d’esports. Un dels objectius de l’organització és fomentar els debats sobre la discriminació de gènere per millorar els continguts en el periodisme d’esports. La primera acció que es va posar en marxa va ser la publicació d’un vídeo on es poden llegir els centenars de missatges que han rebut durant els darrers temps. Asseguren que els companys de professió, la família i els amics es van sorprendre de la quantitat i el to dels missatges que rebien. Evidentment, també van rebre missatges de repulsa.
Les periodistes afirmen que a Mèxic encara costa veure una dona davant dels micròfons i parlant d’esports. No només a Mèxic. Una iniciativa semblant a la de les professionals mexicanes va començar l’any passat als Estats Units. El podcast Just not sports va llançar un vídeo on diversos homes llegien a les periodistes esportives Sarah Spain i Julie DiCaro les ofensives piulades que alguns espectadors els havien enviat. Els homes que ho verbalitzaven tartamudejaven a l’hora de llegir els missatges i alguns, fins i tot, demanaven disculpes a les professionals. I sobretot passaven vergonya. No els ho diríem a la cara, llavors no els ho escriguis, era el lema de la campanya.