Opinió

Una cervesa amb el futbol

Explica un informe de Niel­sen, publi­cat aquest estiu per Marke­ting News, que els bars que van eme­tre par­tits entre set­mana durant el mes de febrer de 2019 van veure créixer les seves ven­des del 99% entre les vuit de la tarda i les dotze de la nit res­pecte a aquells dies entre set­mana que no hi havia fut­bol. I, con­cre­ta­ment, dos de cada tres euros es van asso­ciar a la venda de cer­vesa, que aug­menta de sis punts la seva quota de mer­cat res­pecte a altres dies que no hi ha fut­bol. En canvi, el con­sum de vi i d’altres begu­des d’alta gra­du­ació retro­ce­deix.

Des de fa molts anys, les cer­ve­se­res han tin­gut en l’esport –con­cre­ta­ment, el fut­bol a casa nos­tra– una pla­ta­forma ideal per a posi­ci­o­nar-se en el mer­cat. El con­sum social de l’esport –dels pocs pro­duc­tes audi­o­vi­su­als que l’emissió en directe encara és valo­rada, gai­rebé impres­cin­di­ble– està direc­ta­ment vin­cu­lat al con­sum d’altres pro­duc­tes asso­ci­ats a una ingesta col·lec­tiva: ho és la cer­vesa, però també les pata­tes xips o d’altres snacks. Però, a més a més, en el cas de la indústria cer­ve­sera, l’asso­ci­ació de les mar­ques amb els clubs també ha estat un espai de reforçament de la iden­ti­tat col·lec­tiva i ter­ri­to­rial que, tant clubs com cer­ve­se­res, usen com a vec­tors de posi­ci­o­na­ment con­junt: el grup Damm, d’ori­gen català, és soci pre­fe­rent del Barça o l’Espa­nyol, la com­pa­nyia madri­le­nya Mahou-San Miguel ho és del Real Madrid i Estre­lla Galícia ha inver­tit en el fut­bol gallec. De fet, en la seva estratègia de patro­ci­nis regi­o­nals, el FC Bar­ce­lona ha sabut apro­fi­tar els valors de loca­li­tat i exclu­si­vi­tat que pro­jecta cada marca de cer­vesa per a posi­ci­o­nar-se en els nous mer­cats en què té interès comer­cial.

Ara, però, la glo­ba­li­tat de LaLiga o la Pre­mier Lea­gue ha pro­vo­cat un nou gir argu­men­tal en el mer­cat cer­ve­ser: loca­li­tat i glo­ba­li­tat, tot en un, tras­puen per igual del dar­rer acord sig­nat per les dues com­pe­ti­ci­ons amb la mul­ti­na­ci­o­nal ame­ri­cana AB InBev. Aquest per­metrà a la marca més sig­ni­fi­ca­tiva de l’hòlding, Budwei­ser, con­ver­tir-se en un soci glo­bal de les com­pe­ti­ci­ons i, per tant, tei­xir una estratègia con­junta per posi­ci­o­nar-se en el mer­cat xinès i del sud-est asiàtic; a la vegada, que la implan­tació mun­dial per­metrà que en mer­cats locals, LaLiga i la Pre­mier puguin con­ti­nuar unint-se amb sego­nes mar­ques de la com­pa­nyia ads­cri­tes ter­ri­to­ri­al­ment, com Brahma al Bra­sil, Águila a Colòmbia, Corona a Mèxic i Hero a Nigèria. Informa Pal­co23 que l’acord donarà un nou impuls als ingres­sos comer­ci­als de La Liga, que al tan­ca­ment de la tem­po­rada 2017/18 se situ­a­ven als 65,88 mili­ons d’euros.

Les mar­ques cer­ve­se­res, a més a més, tin­dran un nou incen­tiu per inver­tir en el fut­bol: des d’aquesta pròxima tem­po­rada, la UEFA per­metrà la venda de begu­des alcohòliques als esta­dis, sem­pre d’acord amb allò que reguli la legis­lació naci­o­nal. De fet, assu­mint que els esta­dis dels prin­ci­pals clubs euro­peus cada dia s’acos­ten més a l’ideal nord-ame­ricà –a un con­te­ni­dor d’experiències, entre d’altres, car­re­gats i reno­vats d’oferta gas­tronòmica– es fa difícil no pre­veure una pau­sada però con­ti­nu­ada fle­xi­bi­lit­zació de la nor­ma­tiva sobre venda de begu­des alcohòliques als camps de fut­bol. En aquest punt, la pro­moció de la salut i la dinàmica del mer­cat van en direc­ci­ons opo­sa­des. Caldrà con­ci­liar mol­tes sen­si­bi­li­tats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.