L’EDITORIAL
El nou Dakar, llums i ombres
El Dakar s’ha acabat amb bones notícies per a l’esport català, amb la victòria de Lucas Cruz al costat de Carlos Sainz, la feinada que ha fet Marc Coma per conduir Fernando Alonso a la meta i la condició de millor debutant en motos per a Jaume Betriu. No hi ha dubte que, en una cursa que es van inventar a França, el pes esportiu de Catalunya continua sent molt notable i guarda estreta proporció amb la devoció d’aquest país pels esports del motor, ara en el punt de mira del fals ecologisme.
La gran novetat del Dakar 2020 ha estat la ubicació a l’Aràbia Saudita. Certament, un país que té molt poc respecte per la igualtat de gènere ha fet una excepció amb el Dakar, i també amb la supercopa de futbol. L’examen de veritat, però, comença ara. Sense necessitat de prejutjar, l’escepticisme és l’actitud lògica i els fets la refermaran o la desmentiran.
La nova localització de la prova també prometia –un cop més– rescatar antics valors del Dakar. Algunes mesures, com ara l’entrega de llibre de ruta poc abans de la sortida d’alguna etapa o la convivència obligatòria de tots els pilots –professionals i amateurs– en la mateixa gran tenda alguna nit, van en el bon sentit. La promesa de recuperar les més grans dunes com a element que fes menys previsible la cursa s’ha complert a mitges. Va ser així la primera setmana però en la segona ha tornat el gas a fons, ara en planícies de sorra. I en aquest tipus de terreny hi va trobar la mort Paulo Gonçalves. Un punt que cal corregir.