Opinió

CRÒNICa d'ambient

PEP RIERA

Primer, l'economia

El Barça, de moment, ha fitxat un jugador, Villa, i n'ha traspassat dos, Touré i Txigrinski. És molt probable que hi hagi també la baixa d'Henry i cap dels jugadors cedits (Hleb, Cáceres, Henrique i Keirrison) sembla que tinguin cap possibilitat de ser al primer equip la pròxima temporada. Hi haurà d'haver unes quantes entrades de jugadors; per tant, queda molta feina per fer si el que es pretén és que Guardiola pugui disposar d'un nombre més elevat de jugadors fiables per afrontar una temporada en què serà important dosificar els partits que disputin les jugadors ja que després del mundial n'hi haurà uns quants que hauran acumulat molta tralla.

En espera que això passi, però, els primers missatges que ha volgut transmetre la nova directiva tenen sobretot a veure amb la complicada situació econòmica del Barça. Per entendre-ho una mica i per posar les coses al seu lloc, però, s'ha d'anar pam a pam. Perquè, d'entrada, costa d'entendre que un club que en l'últim balanç ha tingut uns ingressos de 445 milions d'euros tingui problemes per pagar les nòmines del mes de juny. Sembla que és així i que per tenir liquiditat per poder afrontar els pagaments més urgents, la nova directiva ha decidit traspassar Txigrinski, més que per qüestions esportives. Paral·lelament, el missatge que transmet Sandro Rosell és que els socis no han de patir perquè hi haurà diners per fitxar els jugadors que facin falta. Una cosa és afrontar els pagaments immediats i una altra tenir capacitat de fer inversió en jugadors, matisen. El club podrà ara afrontar pagaments (amb els 15 milions per Txigrinski i el crèdit sindicat de 150 milions que s'està acabant de negociar) i podrà invertir, asseguren. Se sobreentén que la situació del club té un aspecte molt bo, que és la gran capacitat de generar ingressos, i un de dolent, que és l'endeutament i les despeses corrents que arriben a un nivell que poden fer que el club tingui problemes puntuals de liquiditat. En paraules més corrents, que el ritme de vida del club està massa per sobre del que seria ideal malgrat que la capacitat per ingressar és fenomenal.

Aquesta idea és la que vol transmetre la directiva de Sandro Rosell en els primers dies. S'entendrà molt més bé, però, el dia que, amb números i dades a la mà, s'expliqui per què passa això i per què la situació del club no és bona tot i haver obtingut uns ingressos de rècord. Dit d'una altra manera, qualsevol acusació més o menys velada de mala gestió ha de venir acompanyada d'una explicació transparent dels motius. També han dit que ho faran, i s'ha d'esperar al moment.

Una cosa similar passa amb la primera decisió de gestió austera que el president Rosell va anunciar en l'entrevista publicada ahir en aquest diari. La decisió de cancel·lar totes les targetes Visa a càrrec del club segurament és de portes enfora una mesura vistent d'austeritat. Però també hauria d'anar acompanyada d'una demostració que se n'ha fet un ús abusiu. Perquè, d'entrada, no és cap delicte que en grans empreses o en grans clubs de futbol s'utilitzi aquest sistema de pagament de despeses. Per això, doncs, caldrà que es justifiqui aquesta mesura tan públicament com s'ha anunciat.

En l'aspecte econòmic, però també en tots els altres, és important que es posi ordre i que imperin la bona gestió i l'austeritat. Han passat pocs dies de la nova directiva, però per pocs o molts que en passin sempre serà important que totes les decisions i les mesures que es prenguin no només siguin justificades, sinó sobretot ben argumentades i ben explicades, ben comunicades. I no perquè es pengin medalles els actuals gestors ni per penjar llufes al anteriors, sinó exclusivament pel bé del club. I això vol dir, altre cop, una bona capacitat de comunicació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)