Opinió

Pau Gasol, l’ambaixador que torna a casa

La tor­nada de Pau Gasol, el millor juga­dor de bàsquet espa­nyol de tots els temps, a casa és una ale­nada d’aire fresc en aquest club que viu en la incre­du­li­tat fut­bolística, entre ensurts i mit­ges il·lusi­ons, però on Saras torna a fer-nos som­riure quan veiem què passa al Palau. En Pau va com­par­tir ves­ti­dor amb l’actual entre­na­dor del Barça, i també coneix bé Nikola Miro­tic del seu pas pels Bulls i els Bucks. Però, sobre­tot, vol jugar els seus cin­quens Jocs Olímpics abans de reti­rar-se defi­ni­ti­va­ment.

En Pau no cobrarà, més enllà del sou que ja té del club com a ambai­xa­dor als Estats Units. La notícia és més que posi­tiva ara que, pos­si­ble­ment, també vivim els dar­rers temps de Messi a l’enti­tat. Que el club recu­peri la màgia dels seus ídols és una neces­si­tat en temps de glo­ba­lit­zació, quan les mar­ques espor­ti­ves sem­bla que han diluït els seus valors locals en un mer­cat que és total­ment mun­dial. Els Gasol repre­sen­ten el bo i millor del club, perquè després de for­mar-se a Bar­ce­lona s’han con­ver­tit en ico­nes mun­di­als, a la millor com­pe­tició del món (l’NBA).

Amb 40 anys i una lesió a l’esca­foide de llarga durada, difícil­ment Pau Gasol podrà tenir el mateix ritme de com­pe­tició que alguns dels homes forts de l’actual equip de Saras Jasike­vi­cius. Però segur que tindrà dues apor­ta­ci­ons més que relle­vants. Per una banda, la vete­ra­nia d’un dels grans del bàsquet mun­dial aju­darà a com­pen­sar l’equip, a donar-li esta­bi­li­tat, con­fiança per recu­pe­rar el tron de l’Euro­lliga, a trans­me­tre a la per­fecció, de la ban­queta al par­quet, les ordres del seu bon amic. Juga­dors com Gasol no fan mai nosa, men­tre tin­guin sem­pre clar quin és el rol que han de tenir i els minuts que poden ren­dir al màxim nivell. Per altra banda, Gasol té una marca per­so­nal mun­di­al­ment cone­guda, que reforçarà els valors del Barça arreu i hau­ria de ser, sobre­tot, un focus d’atracció de nou públic interes­sat en el bàsquet. Econòmica­ment, l’equació pel club i l’ACB hau­ria de ser aquesta: més espec­ta­cle, més incen­tius, més ingres­sos. Fins i tot, en aquests temps de coro­na­vi­rus i con­fi­na­ments. No ens obli­dem que, avui, entre Miro­tic i Gasol, el Barça dis­po­sarà sobre la pista de dos dels juga­dors euro­peus més impor­tants del bàsquet mun­dial.

En aques­tes elec­ci­ons a la pre­sidència es debat molt sobre el model de club, el futur d’una orga­nit­zació sin­gu­lar com aquesta i la manera com s’ha de garan­tir la seva iden­ti­tat: cata­la­ni­tat, uni­ver­sa­li­tat, democràcia i poli­es­por­ti­vi­tat. Que el gran dels Gasol torni a casa con­tri­bu­eix a expli­car que el Barça és una “mul­ti­na­ci­o­nal de l’entre­te­ni­ment”, però a la vegada un club sin­gu­lar en el pano­rama espor­tiu mun­dial. És un emblema de la glo­ca­li­tat que tras­pua la marca Barça, de la seva excep­ci­o­na­li­tat, si la com­pa­rem amb les franquícies per on aquesta estre­lla natal de Sant Boi ha pas­sat: totes elles, bàsica­ment foca­lit­za­des en la maxi­mit­zació dels ingres­sos i l’amor­tit­zació dels seus actius.

Reduir l’esport a la seva mone­tit­zació és propi de la cul­tura nord-ame­ri­cana, però a Europa aquesta mone­tit­zació queda mati­sada per loca­lis­mes i històries par­ti­cu­lars que fan de l’esport un repre­sen­tant genuí de les iden­ti­tats del lloc. I Pau Gasol, des que va mar­xar, no es des­pendrà mai d’aquesta doble figura: la d’estre­lla –que ven i vendrà mol­tes samar­re­tes!– i la d’ambai­xa­dor d’una gran ciu­tat, Bar­ce­lona. Efec­ti­va­ment, l’ambai­xa­dor torna a casa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)