L’EDITORIAL
L’OMS ataca l’Eurocopa: tan fàcil, tan previsible, tan simplista...
L’Organització Mundial de la Salut acaba d’entrar en dura competència amb la UEFA en la cursa de la ineptitud. L’OMS situa l’Eurocopa i tot el que es mou al seu voltant com una de les raons bàsiques del rebrot de Covid-19 que s’està produint a Europa. Després d’un any i mig de (pretesa) expertesa sembla mentida, però és la realitat.
I sembla mentida perquè costa d’entendre que l’OMS, que s’hi va posar tard i malament a preveure l’abast mundial de la pandèmia, que ha estat generalment poc contundent en les seves valoracions fins i tot quan li han obstaculitzat la feina a la Xina, ara es permet categoritzar i posar en la diana l’esport.
En l’entorn de l’Eurocopa es donen imatges de concentracions excessives, d’aglomeracions, d’ús minoritari de la mascareta als estadis, als accessos i a les sortides, sovint en llocs on la vacunació va moltes setmanes enrere respecte a Catalunya. Però totes aquestes visions inquietants tenen lloc a l’aire lliure, com a l’aire lliure són les terrasses dels bars on es concentren els seguidors per seguir els partits.
Però l’OMS generalitza d’una manera tan arbitrària que perd l’autoritat. A Catalunya, les dades són igual de preocupants que a la resta d’Europa i el crescendo no admet posar-se de perfil. Però ves per on, a Catalunya no s’ha jugat cap partit de l’Eurocopa, no s’ha produït cap aglomeració d’accés ni de sortida i no es veu cap bar amb concentració de seguidors.
Potser l’OMS no sap que més de la meitat dels catalans ja estan parcialment o totalment vacunats i que, malgrat aquesta dada, anem a ritme de 5.000 positius diaris. Potser també desconeix que la immensa majoria d’aquests positius correspon al segment de població més jove, que encara no està vacunat. Potser ignora les imatges de la plaça de toros de Palma on es van contagiar de manera irresponsable centenars de joves que s’han pres la desescalada coincident amb el final de curs com una barra lliure. Potser els doctes membres de l’OMS no estan al cas que alguns locals d’oci nocturn tancaran novament en un acte de responsabilitat veient que és impossible mantenir els assistents sota control quan la nit avança i l’alcohol va a dojo.
Poden quantificar a l’OMS quants d’aquests 5.000 positius diaris a Catalunya són atribuïbles a l’Eurocopa? I quin percentatge a les seus del torneig? Se’ls ha acudit pensar que potser la causa fonamental de la nova onada és la gran facilitat de transmissió de la variant Delta i que el seu origen a l’Índia la pot fer menys sensible a les altes temperatures?
Si l’OMS no coneix aquesta realitat, és una lamentable constatació que no fa la seva funció. Si la coneix i malgrat tot ha assenyalat l’Eurocopa com ho ha fet, és una irresponsabilitat. Tan greu com apuntar als segments d’edat més baixa com a culpables d’aquesta nova onada. Sí, les imatges més esfereïdores són protagonitzades per joves, però també estan fent cua per vacunar-se des del primer dia que se’ls ha obert la porta a fer-ho. I en l’obertura de l’oci nocturn i la resta de mesures de desescalada és fàcil deduir que no hi ha participat ningú de menys de 30 anys.
Dit tot això, cal reiterar un cop més que la manera més segura de disputar l’Eurocopa no és la que ha decidit la UEFA, que ha atomitzat el torneig en diverses seus, algunes en territoris amb poca o nul·la transparència informativa i amb realitats molt disperses en el combat contra la pandèmia.
Enllaços relacionats
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024