Editorial

L’EDITORIAL

Laporta no s’explica i el barcelonisme es desorienta

Fa tota la sen­sació que, com en el cas de la sor­tida de Messi, en la con­fir­mació de Koe­man com a entre­na­dor hi ha algun ele­ment cab­dal que no s’ha aca­bat d’espe­ci­fi­car. Quan Messi va mar­xar, va que­dar en l’aire el dubte de si s’havia tin­gut prou en compte la relació ingres­sos/des­pe­ses favo­ra­ble que impli­cava la presència de l’argentí i si no havia pre­fe­rit més pagar el preu de man­te­nir la inde­pendència del Barça negant-se a subs­criure l’acord entre LaLiga i el fons CVC. La publi­cació d’un límit sala­rial irri­sori per al Barça (98 mili­ons, 285 menys que la tem­po­rada ante­rior) dona­ria suport a aquesta teo­ria.

En el cas de Koe­man, abans de valo­rar la decisió s’ha de fer cons­tar que les parau­les de Laporta no evi­ta­ran que el debat sobre la ban­queta del Barça con­tinuï viu. Més encara, per res es pot des­car­tar que el pre­si­dent hagi vol­gut abai­xar la tem­pe­ra­tura, o sim­ple­ment gua­nyar temps. Però posem que no és així i que Koe­man es manté a la ban­queta, bé perquè indem­nit­zar-lo és inas­su­mi­ble avui dia –dime­cres, més infor­mació amb la publi­cació de la due dilli­gence–, bé perquè qui hau­ria de venir no pot o no vol venir ara.

Totes aques­tes raons serien per­fec­ta­ment com­pren­si­bles, però ales­ho­res és el dis­curs de les últi­mes set­ma­nes el que tron­to­lla amb estrèpit. Perquè Koe­man és el mateix dels últims mesos i no can­viarà per una con­versa. Perquè en el fons ell i Piqué tenen raó, hi ha el que hi ha i men­tre no n’hi hagi més no en rajarà més. Perquè Koe­man té el mateix objec­tiu que tot entre­na­dor, que és millo­rar el ren­di­ment amb el que té, i de moment no s’ha vist. Si res d’això ha can­viat, d’on sor­geix l’opor­tu­ni­tat extra i el marge de con­fiança que Laporta atorga ara a Koe­man? Perquè si ve d’una xer­rada a la ciu­tat espor­tiva, a banda de ser una expli­cació amb substància jus­teta, pot­ser que l’hagues­sin tin­gut abans i s’hau­rien estal­viat dos mesos de tem­pes­tes.

Pen­sant-’ho bé, la con­clusió no pot ser altra que Laporta no ho explica tot. Té una gran opor­tu­ni­tat de fer-ho entre aquest dime­cres i l’assem­blea del dia 17, moments i esce­na­ris ben per­ti­nents. Perquè Laporta no ha per­dut ni l’ins­tint ni la deter­mi­nació de fa prop de 20 anys i, a més, ha gua­nyat experiència i habi­li­tat en la gestió. Per tant, ara està més ben pre­pa­rat per tro­bar solu­ci­ons. Les diferències entre el 2003 i el 2021 són que fa 18 anys el club també tenia deu­tes però exis­tien unes pers­pec­ti­ves de millora de l’explo­tació d’una mag­ni­tud que ara no hi són i que el con­text del fut­bol d’elit ha can­viat tant que ara els rivals no són clubs sinó mag­nats o estats.

En tot cas, el que Laporta ha de millo­rar és la coherència del relat, i això reque­reix traçar un camí amb la solem­ni­tat que cal­gui i no apar­tar-se’n de cap manera. No pot ser que en un mes exacte l’entre­na­dor passi de tenir una pro­posta de reno­vació a estar vir­tu­al­ment des­tituït i a dis­fru­tar d’un nou marge de con­fiança. Lluny de cal­mar res, els vai­vens són reflex que el vent bufa fort.

I si men­tres­tant l’equip no dona per més i tota la satis­facció del bar­ce­lo­nisme ha de ser el que fan i el que apun­ten joves de 18 anys, així haurà de ser. Perquè tots els pro­jec­tes tenen una pri­mera pedra i el Barça en té més d’una: Ansu, Pedri, Araújo, Nico, Gavi...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)