Editorial

L’EDITORIAL

Pau Gasol per a la posteritat

De tan­tes fites asso­li­des per l’esport català, de tants èxits con­que­rits pels espor­tis­tes del país, no aca­bem de saber valo­rar-les en la seva justa mesura. És molt fàcil acos­tu­mar-se al que és bo... i lamen­tar-se quan falta. A Pau Gasol no li ve d’un reco­nei­xe­ment, no n’hi falta pràcti­ca­ment cap. Però ell és tan sols el vuitè juga­dor no for­mat als EUA a qui una franquícia de l’NBA li penja la samar­reta al sos­tre, després de Dra­zen Petro­vic, Zydru­nas Ilgauskas, Dirk Nowitzki, Yao Ming, Vlade Divac, Tony Parker i Manu Ginóbili. I no ho ha fet una franquícia qual­se­vol, sinó els Lakers, amb la qual Pau Gasol va gua­nyar dos dels 17 anells dels cali­for­ni­ans (rècord com­par­tit amb els Cel­tics). I al sos­tre de l’Sta­ples (ara reba­te­jat com a Cryp­to­a­rena) tam­poc s’hi penja qual­se­vol dor­sal, perquè entre d’altres hi ha el 8 i el 24 (Kobe Bryant), el 13 (Wilt Cham­ber­lain, 100 punts en un par­tit), el 22 (Elgin Bay­lor), el 32 (Magic John­son), el 33 (Kareem Abdul-Jab­bar), el 34 (Sha­qui­lle O’Neal) o el 44 (Jerry West).

El gran dels Gasol només va estar als Lakers 7 de les seves 20 tem­po­ra­des a l’NBA. Però va dei­xar-hi empremta tant pels títols com pels intan­gi­bles, per la capa­ci­tat d’aglu­ti­nar volun­tats per a una mateixa causa. El plo­rat Kobe Bryant no es va enten­dre mai amb Sha­qui­lle O’Neal, a qui li retreia falta de com­promís amb el grup tot i que era un juga­dor inte­rior impa­ra­ble. Amb Shaq fora de l’equip els Lakers van fit­xar Pau Gasol, que de seguida es va fer esti­mar pel ves­ti­dor i per la seva estre­lla.

Una manera rela­ti­va­ment objec­ti­va­ble de mesu­rar la talla d’un espor­tista és fent recompte de títols, guar­dons i rècords obtin­guts men­tre està en actiu. Con­su­mat l’adeu a la com­pe­tició, no hi ha honor més uni­ver­sal que el club amb el qual ha com­pe­tit retiri la samar­reta amb el seu dor­sal. És com quan un Oscar cul­mina la car­rera d’un actor o direc­tor de cinema.

Tor­nant a la neces­si­tat de valo­rar els fets com toca, els més opti­mis­tes que ja es van pes­si­gar quan aquell noi de 2m15, espri­mat­xat, ràpid i coor­di­nat, va ser esco­llit amb el número 3 del draft del 2001 ni somi­a­ven que s’esta­ria 20 anys a l’NBA. Encara menys que gua­nya­ria dos anells –que es pot acon­se­guir amb papers resi­du­als–, que faria un salt ini­cial d’un All-Star con­tra el seu germà Marc –reser­vat a les estre­lles–i tan­tes altres fites. Pau Gasol és un dels exem­ples que ens han de fer obrir els ulls com a país. Cata­lu­nya és una potència mun­dial en l’esport del segle XXI perquè hi té vocació i ha estruc­tu­rat una piràmide for­ma­tiva de qua­li­tat, tot i fal­tar-li un estat que li doni suport, tot i ser un país petit. Cer­ta­ment, és pos­si­ble que l’elogi debi­liti, però donar a l’èxit el valor apro­piat, a banda d’un motiu d’ale­gria, hau­ria de rever­tir en un estímul per per­se­ve­rar i millo­rar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.