Opinió

Aitana, el 14 i la plaça de Sant Jaume

Pas­sada la lec­tura dels tòpics i les cues dels comen­ta­ris i de les cròniques de la victòria del Fut­bol Club Bar­ce­lona a Eind­ho­ven, els epítets hiperbòlics es recu­llen com el con­feti dau­rat, tan vistós com volàtil; suple­tori, a l’hora de reco­llir el tro­feu, de les fulles dels llo­rers que, al cap­da­vall, mal­grat durar una mica més, també es mar­cien.

Sol ser habi­tual que després d’un tri­omf totes les anàlisis públi­ques exal­tin com a excel·lent el que no passa de ser nota­ble i que, sot­me­ses a la pressió de sim­pli­fi­car la capa­ci­tat men­tal de rela­ci­o­nar i enten­dre, s’objec­tivi el resul­tat en qui hagi empès final­ment la pilota a la xarxa; això i recórrer al nom pres com a marca o símbol a força d’injec­tar-lo als títols.

Així, l’assumpció dis­sabte pas­sat de la segona copa d’Europa de la versió feme­nina del Barça havent-se impo­sat en la segona part a un 0-2 depri­ment ha rebut els qua­li­fi­ca­tius que la història i l’èpica aviat tor­na­ran a fer sor­tir del voca­bu­lari dels cro­nis­tes així que en qual­se­vol com­pe­tició atesa per una massa crítica (amb el nom­bre mínim de segui­dors que la facin ren­di­ble) el ven­ce­dor s’hagi hagut de sobre­po­sar a una der­rota entesa pel comú dels mor­tals com a defi­ni­tiva. I d’això, d’aquesta superació, d’aquesta mos­tra del vell ins­tint de super­vivència, se’n dirà victòria agònica, lluita heroica o gesta èpica.

Igual­ment, tan bon punt un par­tit acaba, tot el joc de con­junt sol ser­vir com a far­cit del relat que posa com a ele­ment clau el mem­bre del con­junt que hagi fet el gol de l’ale­gria. I això és tant així que els savis de l’aglu­ti­nació s’han tret la figura de l’MVP que s’entro­nitza exem­plar­ment tan bon punt l’àrbi­tre xiula el final de l’encon­tre i els cen­te­nars de milers d’espec­ta­dors no han tin­gut temps de fer-se una idea del joc desen­vo­lu­pat a la seva mirada.

I, en fi, posar el nom d’una juga­dora, d’un juga­dor, com a car­bas­ser d’un col·lec­tiu ens per­pe­tua la sub­missió a la jerar­quia.

De la final de la lliga de cam­pi­ons feme­nina de la UEFA de dis­sabte a la tarda a Eind­ho­ven, doncs, pot ben ser que ja se n’hagi dit tot allò que els tòpics, els pro­to­cols i l’ente­ni­ment posen a l’abast dels repor­ters, peri­o­dis­tes i altres ente­sos en la matèria per a aques­tes hores de victòria. Exal­tar qui marca els gols (en aquest cas, Patri Gui­jarro, que en va fer un parell), amun­te­gar els qua­li­fi­ca­tius en el resul­tat del par­tit (heroïnes d’una remun­tada històrica), inflar les ico­nes de l’audiència (l’escal­fa­ment i els minuts d’Alèxia Pute­llas) no hau­ria de fer pas­sar pel desguàs de l’oblit ni les pello­fes que n’enso­pei­xen el lle­vat ni les lla­vors de la farina –i ja em per­do­na­ran– d’aquesta for­nada.

Si anem a pams, la pri­mera part, amb tant d’atac, juga­des tre­na­des i opor­tu­ni­tats, va ser un des­as­tre d’anti­ci­pació i l’espurna de l’exas­pe­ració; espe­rar que la pilota arribi als peus en una pas­sada per­met que el con­trari s’avanci, i ja en vam veure els resul­tats i en vam patir l’angoixa. Altra­ment, veure com el dor­sal de Johan Cruyff duia engan­xat cons­tant­ment una juga­dora del Wolfs­burg per no dei­xar de petja qui el lluïa, va posar la seva por­ta­dora, Aitana Bon­matí, en el cen­tre d’atenció de qui busca en el joc el nucli de la intel·ligència. Afe­gim-hi l’extra­or­dinària con­ti­nu­ació al late­ral de Salma Para­llu­elo i de Geyse Fer­reira, que tenen la vir­tut de córrer com si tots els entre­bancs for­mes­sin part del càlcul de les pos­si­bi­li­tats de la jugada, i ens plan­ta­rem a la plaça de Sant Jaume unes quan­tes vega­des més per sen­tir, per aca­bar-ho de rema­tar, tanta desim­bol­tura (Laia Codina, com a mos­tra de la majo­ria, no parla com ens tenen ave­sats els talos­sos) i des­a­com­ple­xa­ment (els vis­ques eren els que per­to­quen a un equip de la capi­tal d’un país que tan sols exis­teix quan es vin­dica) que ves que no sigui més aviat per aquesta mena de pa beneït que no pas pels tòpics bèl·lics que ens en sor­ti­rem, del des­as­tre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.