Opinió

Atlàntic enllà

Passa en gai­rebé tot, però en l’esport pot­ser es per­cep més. Des d’aquesta Europa que es com­porta com aquell aristòcrata arruïnat que es resis­teix a accep­tar-ho, massa cops es mira als Estats Units amb l’arrogància tan carac­terística de qui està encan­tat de mirar-se el melic. Pot­ser per això ja ens hem acos­tu­mat que, quan des d’aquí s’intenta fer una anàlisi política o social des d’una pers­pec­tiva supo­sa­da­ment acadèmica, tot s’acabi reduint a l’este­re­o­tip que ens pre­senta els nord-ame­ri­cans com una colla de dro­pos que van fotent trets d’esco­peta a tort i a dret. En l’esport d’elit passa tres quarts del mateix. La visió que es té aquí del beis­bol o del fut­bol ame­ricà és la que gene­ro­sa­ment esbom­ben mit­jans com TV3, que cada cop que es dig­nen a par­lar d’ells és per ense­nyar mas­te­gots, homes pan­xuts bevent cer­vesa, alguna fri­vo­li­tat per l’estil que hagi pas­sat en un estadi per­dut per Wis­con­sin i, és clar, el xou musi­cal de la Super Bowl. I para de comp­tar.

La rea­li­tat, però, és una cir­cumstància tos­suda que fa que sota aquesta fina capa super­fi­cial s’ama­gui una suma de fets molt més com­ple­xos que fan que, en el dia d’avui, la distància entre l’esport pro­fes­si­o­nal dels Estats Units i Europa sigui side­ral, a favor dels pri­mers, en ter­mes d’orga­nit­zació, atracció del pro­ducte i, per des­comp­tat, ren­di­bi­li­tat. Per a qui exi­geixi dades, aquí un parell de bàsiques: la Pre­mier Lea­gue, de llarg la com­pe­tició domèstica de fut­bol més robusta, va tan­car el 2022 amb una fac­tu­ració de 6.400 mili­ons d’euros; per con­tra, la NFL, la lliga de fut­bol nord-ame­ricà, en va gene­rar gai­rebé 11.000, amb l’ele­ment, sobre­vin­gut, que el seu és de sor­tida un mer­cat glo­bal molt més limi­tat per la seva pròpia dinàmica com a esport. I és que el soc­cer es juga a cada racó del pla­neta. I el fut­bol ame­ricà no.

I què coi fan allà que no es faci aquí?, podria ser la pre­gunta per fer-se. I la res­posta seria tan sim­ple com que els Estats Units sen­zi­lla­ment fan, és a dir regu­len, men­tre que a Europa no es toca res i pràcti­ques com el fut­bol d’elit es con­ti­nuen desen­vo­lu­pant sota una règim gai­rebé feu­dal, evo­lu­ci­o­nant per sim­ple inèrcia, on el qui més té més gua­nya... i mana. I no, no ens fem la trampa al soli­tari pre­go­nant que hi ha un fair play finan­cer ins­tituït que intenta posar ordre davant la vora­ci­tat amb què actuen alguns clubs estat. Són dia­ris els exem­ples que demos­tren que el fut­bol euro­peu, i l’espa­nyol en par­ti­cu­lar, és un campi qui pugui no ja només a l’hora de posar límits als sala­ris i als tras­pas­sos, sinó que la sim­ple intro­ducció de mesu­res tec­nològiques per fer evo­lu­ci­o­nar la com­pe­tició –el VAR– s’ha aca­bat con­ver­tint en un circ. Als Estats Units és just el con­trari, ja que, d’entrada, hi ha el con­ven­ci­ment con­ver­tit en dogma que el pro­ducte glo­bal en si, exem­pli­fi­cat en cadas­cuna de les grans lli­gues, està molt per sobre de l’interès par­ti­cu­lar de cada franquícia. A par­tir d’aquí, ja s’han espa­vi­lat a adop­tar un con­junt de regles –sis­te­ma­tit­zar con­trac­tes, esta­blir límits sala­ri­als, explo­tar noves fonts d’ingres­sos per redis­tri­buir-les...– per fer una com­pe­tició més oberta, equi­li­brada, atrac­tiva i, sobre­tot, ges­ti­o­nada de manera moderna. I per tri­tu­rar l’últim tòpic, tot això no és només bus­si­nes-show. Dar­rere hi ha pulsió. Perquè és molta, moltíssima, la gent que el dia d’un Mic­hi­gan-Ohio State o un Yankees-Red Sox té un nus a l’estómac pels ner­vis. Perquè, a l’hora d’alçar la ban­dera de la devoció, els ame­ri­cans encara són més imba­ti­bles, si cal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.