Opinió

Energúmens contra Mapi

A El nai­xe­ment de la tragèdia, con­cre­ta­ment en els escrits pre­pa­ra­to­ris d’aquell lli­bre de 1872, Nietz­sche, que era filòleg, diu que, per als llecs, una pin­tura bonica és aque­lla que repre­senta una cosa bonica. Al revés, doncs, per a aques­tes per­so­nes, un arti­cle lleig és aquell que diu coses que no s’acor­den amb allò que volen lle­gir. Segons el dic­ci­o­nari, o bé es tracta de per­so­nes man­ca­des d’estu­dis o de conei­xe­ments en una matèria o bé reli­gi­o­ses pro­fes­ses. Escu­llin.

Lle­gir, i ja em per­do­na­ran, con­sis­teix a des­co­di­fi­car els tex­tos i solem ano­me­nar amb el verb escriure el fet de pro­duir-los. Pot pas­sar, però, que el llec pre­ten­gui de fer al revés i fer dir al text allò que, com a lec­tor, està pre­dis­po­sat a enten­dre. D’aquí, que les lec­tu­res errònies tan sols puguin acla­rir-se amb una anàlisi acu­rada –i com­par­tida– (allò que a l’escola s’aprèn amb els comen­ta­ris de text). Dic com­par­tida, perquè en el fona­ment de qual­se­vol con­versa hi ha d’haver acor­dada l’auto­ri­tat del codi –que sol ser el de la llen­gua escrita.

Avui fa quinze dies, arran de l’aug­ment extra­or­di­nari de visu­a­lit­za­ci­ons de l’anunci (piu­lada o tuit) a la xarxa de difusió X de l’arti­cle publi­cat en aquesta mateixa pàgina amb el títol Força Mapi, un ser­vi­dor de vostès va rebre l’avís de treure-hi el cap, perquè no és gaire habi­tual que el títol, la foto­gra­fia il·lus­tra­tiva i l’enllaç d’aquests arti­cles pas­sin de 41.400 impres­si­ons en una jor­nada. Però no era pas el nom­bre espec­ta­cu­lar de lec­tors pos­si­bles allò que feia dife­rent el trànsit; ja ha pas­sat altres vega­des que algun d’aquests tex­tos sus­citi l’atenció d’unes dese­nes de milers de per­so­nes –per mèrit o demèrit, tant se val–; eren els comen­ta­ris que gene­rava: 134 al final del dia.

Els he de dir que em va cos­tar. No en soc, d’aques­tes xar­xes. I no pas per una qüestió de senec­tut o d’anal­fa­be­tisme en l’ús de les noves tec­no­lo­gies, diria, sinó per una decisió que a un ser­vi­dor li sem­bla sana i reco­ma­na­ble. Tan sols dos anys i escaig després que Twit­ter fes el salt a la popu­la­ri­tat mun­dial, el 2010, qui això els narra, s’hi va fer un compte, hi va fer un tomb llarg i va deci­dir de fer el mateix cabal a l’adver­ti­ment de la mare res­pecte de les xafar­de­ries dels qui el dia del mer­cat feien safa­reig a les boti­gues: dei­xar-les. A hores d’ara, aque­lla decisió es veu que ha estat unes set­ma­nes de moda, perquè desin­for­men i són malèvoles, diuen.

El cas és que els tècnics en la matèria expli­quen que tan­tes impres­si­ons cor­res­po­nen al que s’ano­mena cam­bra de res­sonància, que vol dir que la piu­lada en qüestió rebota d’un lloc a l’altre per la imatge o el títol sense que es lle­geixi el text que enlla­cen, i que això explica la diferència entre aquell número i els pocs milers de lec­tu­res que aven­tura l’estona del clic a l’espai web on resi­deix l’arti­cle.

M’hi deien de tot: que si era calb, sub­nor­mal [sic], vomi­tiu, que defen­sava les agres­si­ons sexu­als, que el diari m’hau­ria de fer fora, que L’Espor­tiu hau­ria de tan­car, que @jpe­dre­rol i El chi­rin­guito hau­rien de denun­ciar aquest peri­o­dista del diari Ara [sic] i que tant de bo que un dia exploti Cata­lu­nya sen­cera. Uns anun­ci­a­ven que la mare de qui soc fill era una puta; algun deia que em cobri­ria les filles i alguns altres dema­na­ven de tocar els geni­tals del per­so­natge de la foto­gra­fia, un ser­vi­dor de vostès, que adjun­ta­ven com un wan­ted de pel·lícula, quan em veies­sin per Bar­ce­lona. Bus­cada la pro­cedència de tals mis­sat­ges, les ban­de­res i la parla que enar­bo­ra­ven en els per­fils coin­ci­dien en la immensa majo­ria d’aquest 0,32% de l’habi­tació de res­sonància. Per­so­nes agi­ta­des, empor­ta­des per un entu­si­asme exces­siu, per una viva passió, les codi­fica el dic­ci­o­nari. 

També hi havia algun mis­satge que ha des­a­pa­re­gut en ado­nar-se del des­propòsit i alguns de pro­pi­e­ta­ris de comp­tes d’X que sem­blen aga­far els raves per les fulles, però que merei­xen el mateix res­pecte de qui par­ti­cipa per error al lin­xa­ment d’algú a qui, per resis­tir-lo, essent o no cul­pa­ble d’un delicte de què qui els escriu no és jutge, aque­lla lec­tura espor­tiva reco­ma­nava força.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)