Opinió

Sortiu i disfruteu

El Barça de Flick no jugarà la final de Múnic i l’Inter d’Inzaghi, sí. No s’acaba el món, ni des­co­brim la sopa d’all. La història del fut­bol és plena de pàgines con­tra­dictòries com aquesta i aquí con­ti­nua, gene­rant emo­ci­ons, un munt de negoci i espec­ta­cles com el d’aquesta semi­fi­nal entre cata­lans i ita­li­ans. El fut­bol, aquest cop, ha pre­miat amb gene­ro­si­tat la feina, l’experiència i la com­pe­ti­ti­vi­tat que hi ha posat l’equip milanès i ha cas­ti­gat amb duresa la vocació ofen­siva, el caràcter indo­ma­ble i la màgia que hi ha posat el culer. L’ale­gria, com sem­pre, va per bar­ris i la família de l’Inter, inclòs el pre­si­dent de la FIFA, Gianni Infan­tino, deuen estar molt satis­fets, però la Cham­pi­ons i el fut­bol s’ho per­den, perquè si un equip hi ha posat en tota la com­pe­tició allò que en el fons fa del fut­bol un esport de mas­ses, aquest és el Barça. Per com s’ha rebel·lat davant l’adver­si­tat de començar els dos par­tits amb 0-2 al mar­ca­dor, per com ha estat capaç de remun­tar-los a còpia de fut­bol, de ritme i de gols, per com ha defen­sat a mort la seva iden­ti­tat en totes les cir­cumstàncies, per com ha con­tribuït a l’espec­ta­cle que omple els esta­dis i les audiències de tele­visió i també, per què no dir-ho, per com ha encai­xat el mal­trac­ta­ment d’un desen­llaç injust.

Errors i punya­la­des

Poques semi­fi­nals de Cham­pi­ons (i de res) recor­da­ran dos par­tits de 3-3 i un tretzè gol a la pròrroga. I poques coses (o res) se li poden retreure, a aquest Barça honest, audaç i imma­dur, que amb una plan­ti­lla cur­teta, enor­me­ment jove i amb absències per lesió, se’n va a casa després de mar­car 6 gols, xutar tres cops al pal, remun­tar i tenir la final a la mà en el des­compte. Òbvi­a­ment, si encai­xes set gols has d’ana­lit­zar i millo­rar. Ni tan sols cal bus­car errors i cul­pa­bles. N’hi ha prou amb tocar de peus a terra per evi­tar encai­xar un 0-2 en els 5 pri­mers minuts de Montjuïc i aguan­tar el 2-3 a San Siro els dos últims minuts. Aquesta és l’anàlisi útil que, sens dubte, farà l’equip per apren­dre i fer-se gran. Els qui no es faran millors són els àrbi­tres i la UEFA, perquè van enter­rar el seu paper neu­tral i van incli­nar la balança sense cap com­plex, amb dos penals no asse­nya­lats al Barça i un gol (el 3-3) mal con­ce­dit a l’Inter. Les desig­na­ci­ons ja eren una decla­ració d’inten­ci­ons; per tant, no hi ha sor­presa ni repa­ració, però és així, i dir-ho és just i neces­sari.

Qui no vul­gui pols...

El Barça sumarà un onzè any sense poder dis­pu­tar la final més impor­tant del fut­bol mun­dial, però els deu ante­ri­ors van ser con­seqüència de la dei­xa­desa, la decadència i la incom­petència pròpies. Aquest, en canvi, només es deu al fet que el fut­bol, de vega­des, és així de cruel i d’injust. La part posi­tiva és que entre­na­dor i juga­dors tenen la consciència abso­lu­ta­ment neta després d’haver-ho entre­gat tot, de posar el llistó molt més amunt del que s’espe­rava i de rei­vin­di­car-se com a grup i com a fut­bo­lis­tes con­tra tant pre­ju­dici que els envolta fins i tot ara. I aquesta tran­quil·litat i con­fiança gua­nya­des a pols han de ser com­bus­ti­ble per aixe­car-se del cop i afron­tar una altra final, diu­menge a Montjuïc, aquesta vegada amb la lliga en joc i amb un Real Madrid a tot o res com a rival. Tam­poc serà fàcil. Ni pel rival, ni per l’estat físic i efec­tius amb què pugui comp­tar Hansi Flick. Però com­pe­tir per tot té aques­tes ser­vi­tuds. A favor, tindrà una afició enco­rat­jada i sobre­tot la fam, la il·lusió, la supe­ri­o­ri­tat col·lec­tiva i el seu fut­bol, que són les armes que li han permès superar el Madrid els últims vuit mesos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)