450 milions
Si alguna persona intenta comptar fins a 450 milions s’adonarà de la magnitud de la xifra. Doncs exactament aquesta, segons el rotatiu The Athletic, és la valoració econòmica en dòlars de la franquícia de la WNBA de Nova York, les Liberty, després que el 20% del club s’hagi venut a un grup d’inversors anònims. Això estableix un nou rècord a l’alça per a una entitat esportiva amb les dones com a protagonistes. La franquícia destinarà part d’aquesta entrada de capital a la creació d’un nou centre de rendiment valorat en 80 milions de dòlars que es preveu inaugurar el 2027 i està projectat al barri de Brooklyn.
El club és propietat del matrimoni format per Joe i Clara Tsai, propietaris també de la franquícia dels Brooklyn Nets de l’NBA, l’equip entrenat pel català Jordi Fernández. Actualment les Liberty comparteixen instal·lacions amb els Nets. La xifra d’aquesta ampliació de capital és la més gran coneguda fins a la data, i representa un increment més que significatiu respecte als altres clubs de la lliga. Fins ara, les Dallas Wings eren el club rècord, valorat en 208 milions de dòlars. La xifra de 450 milions supera fins i tot el Chelsea femení de futbol, que està valorat en 326 milions de dòlars. Els Tsai han reviscolat la franquícia després d’adquirir-la l’any 2017; de fet, en declaracions a Bloomberg, asseguraven que volien que les Liberty fossin la primera franquícia bilionària de l’esport femení. Amb els anys han consolidat l’equip fitxant jugadores de primer nivell, com Breanna Stewart o Sabrina Ionescu, i aconseguint l’anell de la WNBA el 2025.
A finals de 2023 un partit d’exhibició entre els equips de bàsquet femenins de les universitats d’Iowa i De Paul a l’estadi de futbol americà Kinnick de la Universitat d’Iowa va congregar 55.646 fans, rècord en un partit de bàsquet. La Universitat d’Iowa estava encapçalada per Caitlin Clark, qui avui continua convertida en un fenomen mundial pels seus triples des de l’estratosfera. Els resultats esportius de Simone Biles, Aryna Sabalenka o Aitana Bonmatí esvaeixen qualsevol dubte. Les dones competeixen a grans nivells. Però és suficient això? Lamentablement no. A Espanya les dones representen tan sols el 14% dels llocs de direcció de l’entramat esportiu.
L’argumentari del negoci de l’esport que girava al voltant de qüestionar la necessitat d’invertir al voltant d’un producte que no genera beneficis s’esfondra com un castell de sorra en sentir això: 450 milions de dòlars. La xifra continua lluny dels clubs esportius masculins amb més valor econòmic (segons Forbes, els Dallas Cowboys de l’NFL encapçalen el rànquing mundial amb un valor estimat de 10.000 milions de dòlars), però retraten que existeixen models d’èxit. Encara més, Forbes publicava, el març passat, que el patrocini d’equips femenins creix un 50% més ràpid que la dels seus homòlegs masculins. Amb una audiència rècord secundada per l’èxit d’esdeveniments esportius de gran format, l’ampliació de la inversió en patrocini i una base de fans impulsada pels valors, els esports protagonitzats per dones ofereixen a les marques l’oportunitat d’alinear-se amb un compromís orientat a uns valors. Els inversors i patrocinadors que ho reconeixen no només estan garantint rendiments econòmics, sinó que també contribueixen al fet que l’ecosistema esportiu sigui més inclusiu i responsable. En resum, sembla que és només qüestió de temps que els 450 milions de dòlars es converteixin en un fet anecdòtic.