Opinió

AVALL QUE FA BAIXADA

JORDI PRAT

L'«expedient X» de De la Peña

El 12 de setembre, Iván de la Peña saltava a la gespa del Madrigal en substitució de Luis García. Era el minut 59 i, amb tot resolt (3-0 en aquells moments), Pochettino va decidir fer-lo reaparèixer. Lo Pelat posava fi a un grapat de mesos allunyat dels camps, víctima de l'enèsima lesió muscular. El que semblava la recuperació d'un dels tòtems del vestidor –és, de fet, el capità de l'equip– ha acabat sent un parèntesi en el seu tortuós historial de lesions. El següent partit, a casa contra l'Almeria, ja no el va jugar per una «sobrecàrrega», segona va informar l'Espanyol en un comunicat.

Ja s'han consumit més de dos mesos des d'aquest comunicat i no hi ha ni rastre del migcampista, ni tan sols en les convocatòries. Està clar que una sobrecàrrega no es pot allargar tant i la opacitat informativa del club –almenys a ulls del soci i aficionat blanc-i-blau– no permet treure'n l'aigua clara. L'excel·lent trajectòria de l'equip, unida a l'eclosió de molts joves del planter, permet desviar l'atenció mediàtica cap a un altre lloc, però per què no s'explica alt i clar quan De la Peña, un dels sous més elevats de la plantilla, podrà estar a disposició per al tècnic? Què s'amaga o què no es vol que surti a la llum pública?

Tant de secretisme alimenta l'especulació gratuïta i no fa cap bé ni al club ni al jugador. La realitat pura i dura és que en les últimes dues temporades, el migcampista ha jugat 190 minuts repartits en 5 partits (quatre el curs 2009/10 i els 31 minuts a Vila-real aquest). És a dir, una participació irrisòria i gens rendible per al club, que va fer un esforç molt important l'estiu del 2009 per retenir-lo i fer-li desistir de fitxar per l'Spartak de Moscou, que suposadament li havia fet una oferta temptadora. El club, segurament enlluernat pels dos gols que va fer al Camp Nou i la seva aportació per la permanència el curs 2008/09, va firmar-li dos anys garantits. Tota una temeritat per a un jugador que llavors ja tenia 32 anys –i no és per tenir ara totes les cartes marcades– perquè el seu historial certifica un alt risc de lesions i, del 2007 al 2009, s'havia perdut 42 dels 76 partits de lliga possibles per problemes físics. Més de la meitat.

El més probable és que, un cop acabi aquesta temporada i el seu contracte amb l'Espanyol, Lo Pelat pugui anunciar la seva retirada del futbol en actiu i s'incorpori o bé a la secretaria tècnica o a la parcel·la tècnica, al costat de Pochettino. Un premi per a un migcampista que compleix el novè curs vestit de blanc-i-blau. Ara bé, no costaria gens posar els punts sobre les is i explicar la veritat. Ser transparent no vol dir exposar Pochettino quatre o cinc cops a la setmana a les preguntes dels periodistes. En massa ocasions, hi ha més retòrica que contingut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)