Opinió

CRÒNICa d'ambient

PEP RIERA

La gallina explica el món

Mourinho pot girar el món del revés i dir que està del dret, i aquí juguem amb l'ou i la gallina

LA GALLINA.

La percepció de la realitat és un dels grans misteris de la humanitat. No h'hi ha cap d'universal. Cadascú té o es fa la seva. Entre la massa solen destacar els més creatius, els que són capaços de girar el món del revés i afirmar que està del dret. Si poden passar coses com aquesta (i passen), no és estrany que costi distingir els centrats dels que no hi toquen, la gallina de l'ou. Parlant de gallines, hi ha un acudit que explica Woody Allen crec que Annie Hall: Un home li diu que té un germà que es pensa que és una gallina, que camina movent les ales o que s'asseu al sofà cova un ou, co-co-co-coc. «I per què no l'ingresseu en un psiquiàtric?», contesta Allen. «Sí, home. I d'on trauríem els ous?» Qui és el més centrat? I el més realista?

Ara ja podem parlar de Mourinho, un gran creatiu. Per exemple, del que va dir dissabte: «Entre un 1 i un 10, em poso un 11.» Algú pot tenir la percepció que va tornar a ser l'expressió de la seva supèrbia. Altres, en canvi, poden pensar que va ser un acte de modèstia del millor entrenador de la història de l'univers. I qui és el més centrat? I el més realista? La creativitat del tècnic portuguès, però, va pujar de nivell diumenge. Va sortir a la roda de premsa amb un full en què hi havia detallades les tretze errades que havia comès l'àrbitre Clos Gómez. Curiosament, les tretze úniques errades perjudicaven totes el Real Madrid. Però això només era l'anècdota. Del que es tractava era d'il·lustrar una altra vegada la teoria universal que demostra que el Madrid està sent perjudicat històricament i sistemàticament pels àrbitres i que, paral·lelament i perversament, tot forma part d'una campanya per convertir un equipet com el Barça en el que alguns diuen que és el millor equip de futbol de la història. I per què ningú no li diu que no vagi pel món fent veure que és una gallina? Doncs perquè, d'on traurien els ous mediàtics que els alimenten?

Mentre en la realitat paral·lela de galàxia blanca vagin d'aquesta manera, en el Barça poden anar fent la seva amb seny i tranquil·litat.

L'OU.

Sobre el dilema de què va ser primer l'ou o la gallina també es poden trobar curioses percepcions de la realitat. A Can Barça a vegades també sembla que abans va ser la publicitat que la samarreta. El president Narcís de Carreras va definir el Barça d'aquella manera que ens agrada tant: «més que un club». Ho va fer l'any 1968. Un època en què, si la memòria no em falla, encara cap club del món no s'havia plantejat posar publicitat a la samarreta. I el Barça era més que un club i ho va continuar sent després, en dictadura i en democràcia. Si el fet de ser més que un club era sobretot un sentiment forjat all llarg de la història del club, no sembla que es pugui passar automàticament de ser més que un club a no ser-ho només per posar publicitat a la samarreta. Això sí, pot no agradar i es pot no estar-hi d'acord. Només faltaria. De tota manera, el millor que es pot fer és estar tots d'acord (i deixar de valorar els fets, uns i altres, segons el partidisme previ) a mantenir el sentiment i els valors que sí que han fet i fan del Barça més que un club.

També pot no agradar que el patrocinador sigui d'un país com Qatar. Però llavors s'hauria de ser conseqüent i, per exemple, criticar Pep Guardiola per haver treballat i guanyat diners a Qatar i, després, haver donat suport a la candidatura que organitzarà el Mundial del 2022. Si s'ha de ser maximalista, que algú aixequi la veu i digui: «El Barça no pot tenir un entrenador que...» En el món, en les relacions internacionals i en les relacions humanes, el que hem de procurar és la concòrdia. Almenys mentre hi hagi bona voluntat entre les parts. I en aquest cas sembla que n'hi ha. Si més no, Unicef, que està al mig, ho veu així. Una altra cosa és la percepció partidista de la realitat blaugrana. Que també és el que hi ha.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)