Opinió

La magnitud de Sebastian Vettel

Abans també hi havia classes entre escuderies, però els pilots eren més determinants, o ho semblava

Tot són elogis per a Sebastian Vettel ara que ha guanyat el seu segon títol consecutiu en el mundial de fórmula 1. De la gent del seu equip, evidentment, però també de rivals, experts i expilots. Hi ha unanimitat. Mai un pilot tan jove havia guanyat dos mundials seguits i la tirania que ha exercit aquesta temporada no deixa lloc als dubtes. Tampoc no sembla cap casualitat que un noi que sempre ha dominat les competicions des que era un nen que competia amb karts tingui un paper destacat a la fórmula 1. En aquest sentit, s'ha destacat el seu talent natural al volant, però també que ho sap combinar amb una gran capacitat de treball. I fins i tot s'ha destacat el seu caràcter amable i centrat, que també sap compaginar amb una voracitat de depredador quan competeix conduint el seu cotxe. És cert que també es va parlar del seu talent precoç quan va guanyar el títol de l'any passat sent el més llest en una última cursa rocambolesca. Sense ser-ne expert, com a simple observador de la fórmula 1, m'ha semblat que en general s'ha fet un acte de justícia amb el pilot alemany ara que ha aconseguit el seu segon títol.

M'ha agradat molt tot això. Però no trobo resposta al fet que durant tota la temporada, abans i després de cada gran premi, del que es parli més com a fet diferencial en les classificacions sigui dels cotxes de l'equip Red Bull. De la superioritat que tenen respecte als de les altres escuderies, de la impossibilitat que tenen els altres pilots de competir amb els de Red Bull amb garanties d'èxit. Les curses es converteixen en competicions d'estratègia per veure qui posa els pneumàtics adequats, qui fa la combinació d'aturades més encertades, a qui beneficia més la pista molla o eixuta si plou o no plou. No dic que algunes curses no puguin ser entretingudes i interessants, però em fa l'efecte que els pilots queden relegats durant tota la temporada a un paper menys important del que em penso que tenen. O del que m'agradaria que tinguessin. I un cop decidit el desenllaç d'aquesta temporada ja es comencen a fer anàlisis sobre l'evolució del Red Bull, si els McLaren continuaran retallant distància o si el canvi de cap i de nou dels Ferrari suposarà la fi del domini dels Red Bull.

I els pilots? El seu rendiment depèn de manera tan determinant de les diferències entre uns cotxes i uns altres? Sebastian Vettel és veritablement un fenomen com a pilot o és el primer que passava per davant de l'escuderia Red Bull quan els enginyers van trobar unes combinacions mecàniques màgiques? Ja sé que aquestes qüestions són les que es plantegen quan es desqualifica la fórmula 1 per la preponderància de la mecànica i l'estratègia. No ho pretenc. M'agraden les curses, però m'agradaven més abans. Quan també hi havia classes entre unes escuderies i altres, però també quan els pilots eren el factor determinant de la fórmula 1. Si més no, més del que es transmet en les anàlisis actuals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)